Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - Transelectrica: Finantare de 48 mil. euro pentru retehnologizarea statiei Mostistea
Transelectrica: Finantare de 48 mil. euro pentru retehnologizarea statiei Mostistea
Info-Santiere Publicat de AG&F 20 Feb 2024 14:13
Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a semnat astazi, la sediul Ministerului Energiei, cel de-al zecelea contract de finantare din Fondul pentru Modernizare, respectiv pentru implementarea „Proiectului-pilot DigiTEL Green - Retehnologizare statia 220/110/20kV Mostistea”, cu o valoare nerambursabila 48 de milioane de euro. Contractul a fost semnat astazi de catre ministrul Energiei, domnul Sebastian Burduja, si Presedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, domnul Stefanita Munteanu. Proiectul de investitie propune o abordare tehnologica de actualitate si presupune transformarea statiei in baza unui concept 100% digital si inovator cu impact redus asupra mediului. Valoarea totala a proiectului este de peste 57 de milioane de euro din care finantarea nerambursabila din fonduri europene este de 48 de milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: „Aceasta finantare sustine proiectele de modernizare a sistemului energetic national promovate de Ministerul Energiei, una dintre prioritatile cheie pe care le-am enuntat inca de la preluarea mandatului. Digitalizarea este o conditie esentiala pentru o energie verde, care protejeaza mediul si promoveaza eficienta. Energia viitorului inseamna tehnologii performante, pe care noi vom continua sa le finantam in ritm accelerat. Fondul pentru Modernizare este garantia dezvoltarii Romaniei si a trecerii intr-o noua paradigma a tranzitiei energetice: decarbonizare, descentralizare, digitalizare. Va reamintesc ca obiectivele aderarii Romaniei la «Declaratia globala privind energia regenerabila si eficienta energetica» sunt
triplarea capacitatii mondiale de productie a energiei regenerabile si dublarea eficientei energetice pana in 2030. Misiunea pe care mi-am asumat-o ca ministru al energiei nu este despre urmatoarele alegeri, ci despre urmatoarele generatii”.
Stefanita Munteanu, Presedintele Directoratului Transelectrica: „In contextul unei tranzitii energetice accelerate, actualele mecanisme de finantare europeana ofera un sprijin consistent in ceea ce priveste investitiile care se vor realiza in urmatorii ani in energie, iar Transelectrica este pregatita sa acceseze toate posibilitatile oferite. Odata cu semnarea contractului pentru Retehnologizarea Statiei Mostistea, avem 10 proiecte cu finantare nerambursabila din Fondul pentru Modernizare, in valoare totala de peste 470 de milioane de euro.
 
 
 
Statia Mostistea este al doilea proiect de retehnologizare a unei statii in concept digital, dupa Statia Alba Iulia, proiect care beneficiaza de asemenea de finantare din Fondul pentru Modernizare. Este evident angajamentul Companiei pentru investitii si pentru dezvoltarea durabila a retelei electrice de transport in sensul atingerii obiectivelor de economie curata. Odata cu semnarea acestui contract de finantare, aliniat cu obiectivele strategice europene privind dezvoltarea durabila, Transelectrica marcheaza un progres in ceea ce priveste sustenabilitatea si inovatia in sectorul energetic national. Este o dovada clara ca ramanem angajati in sprijinirea tuturor eforturilor de transformare a infrastructurii energetice pe intreg parcursul tranzitiei catre o economie neutra din punct de vedere climatic”.
Proiectul-pilot DigiTEL Green reprezinta un efort investitional in acord cu politicile si directivele europene din domeniul energiei, asumat de Transelectrica pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii energetice prin adoptarea unor solutiilor tehnologice si echipamente de ultima generatie care sa contribuie la reducerea amprentei ecologice. Inclusa in Planul de Dezvoltare a RET pentru perioada 2022-2031, investitia din portofoliul de proiecte al Transelectrica va contribui la reducerea impactului asupra mediului inconjurator si la tranzitia catre o infrastructura energetica sustenabila si eficienta.
Prin adoptarea unor practici si tehnologii prietenoase cu mediul, retehnologizarea statiei Mostistea se va realiza prin integrarea unor tehnologii digitale avansate care vor optimiza operatiunile specifice si va asigura un consum propriu de energie in cadrul instalatiei din surse regenerabile, contribuind astfel la cresterea eficientei energetice prin implementarea conceptului nZEB (nearly Zero Energy Buildings). Proiectul investitional va avea un impact major asupra retelei electrice de transport al energiei, beneficiile unei statii electrice de transformare care functioneaza in concept 100% digital, asa cum va functiona statia Mostistea, contribuind la fiabilitatea si performantele sistemului. Statia 220/110/20kV Mostistea a fost pusa in functiune in anul 1974, iar pana in prezent nu a trecut prin niciun proces de retehnologizare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
strabag nivel 1
noark
siniat
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
CDS
MAKITA
quadratum
ness project
rigips
viarom
Acvatot 2019
theda mar
EDIT-Structural
concelex

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander