Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - APA NOVA investeste si are deschise 45 de santiere de infrastructura, in Bucuresti
APA NOVA investeste si are deschise 45 de santiere de infrastructura, in Bucuresti
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 29 Mar 2021 06:56
Apa Nova Bucuresti are in prezent deschise 45 de santiere in Capitala, in care executa lucrari de redimensionare ori extindere a infrastructurii apa si de canalizare. Proiectele de modernizare sunt programate pe tot parcursul anului, urmand o planificare riguroasa pentru a evita disconfortul cetatenilor si a minimiza impactul asupra traficului rutier. Potrivit datelor companiei, din acest an si, in mod particular, incepand din 2022, proiectele vor avea un ritm accelerat, conform angajamentelor asumate prin al 11-lea Act Aditional la Contractul de Concesiune semnat in 2020. In baza noului acord cu Primaria Municipiului Bucuresti, lucrarile de extindere si modernizare vor acoperi peste 1.300 de strazi pe intreg arealul Capitalei, desfasurandu-se pe o durata de 11 ani. Totodata, comparativ cu 2020, in 2021, fondurile Apa Nova pentru investitii in sistemul public sunt aproape duble, in timp ce cresterea in kilometri de retea pe care compania isi propune sa o realizeze anul acesta este de cel putin 15%, urmand a ajunge, progresiv, pana la 50%.
Interviu cu Andrei Hostiuc (50 de ani), Director General Adjunct la Apa Nova Bucuresti, manager cu o experienta profesionala de peste 15 ani in domeniul managerial si operational, in tara, dar si in strainatate, in companii de top din zona industriala.
 
- Care sunt provocarile anului 2021 in domeniul serviciilor de apa si canalizare?
- Primele luni ale anului 2021 ne demonstreaza deja ca provocarile vor continua ca urmare a schimbarilor generate de criza sanitara, dublata de cea economica. Cel putin in urmatoarea perioada, domeniul in care activam va fi marcat de transformari complexe generate de tehnologiile digitale emergente, prin optimizarea proceselor si a fluxurilor tehnologice, dar si de dezvoltarea urbana si a necesitatii extinderii si modernizarii retelelor de apa, in conditiile nevoii emergente de conformare la cerintele legislative si de minimizare a impactului organizatiilor asupra mediului.
Important acum, in calitate de operator al serviciilor de utilitati, este sa ne focusam catre strategiile de dezvoltare durabila a orasului, punand accent, in acelasi timp, pe investitii care au obligatoriu si un impact pozitiv asupra mediului sau care includ o componenta de economie circulara, pentru a ne asigura o traiectorie economica care sa genereze progres social in anii ce vor urma. 
 
- Ce investitii aveti planificate pentru perioada urmatoare?
- Apa Nova are in prezent in executie 45 de santiere in Bucuresti, in care desfasuram lucrari de redimensionare ori extindere a infrastructurii apa si de canalizare. Proiectele de modernizare sunt programate pe tot parcursul anului, urmand o planificare riguroasa pentru a evita disconfortul cetatenilor si a minimiza impactul asupra traficului rutier. Dar aceasta planificare este conditionata de ritmul in care sunt emise autorizatiile de constructie, de conditiile meteo, precum si de autorizatiile de interventie in domeniul public.
Din anul acesta si, in mod particular, incepand cu anul 2022, proiectele vor avea un ritm accelerat, conform angajamentelor asumate prin al 11-lea Act Aditional la Contractul de Concesiune semnat in 2020. In baza noului acord cu Primaria Municipiului Bucuresti, lucrarile de extindere si modernizare vor acoperi peste 1.300 de strazi pe intreg arealul Capitalei, desfasurandu-se pe o durata de 11 ani. Putem spune ca absolut toti bucurestenii vor beneficia direct sau indirect de aceste investitii, acest program de investitii contribuind in mod direct la o dezvoltare urbana solida. 
Totodata, comparativ cu 2020, in 2021, fondurile Apa Nova pentru investitii in sistemul public sunt aproape dublate, in timp ce cresterea in kilometri de retea pe care ne dorim sa o realizam anul acesta este de cel putin 15%, urmand a ajunge progresiv pana la 50%. 
 
- Ce buget veti avea la dispozitie pentru implementarea planului de investitii?
- Compania noastra se bazeaza, prioritar, pe fondurile proprii. Si in aceste conditii, vom asigura, prin extinderea Contractului de Concesiune, un buget in valoare de nu mai putin de 367,9 milioane de euro, pentru implementarea unui program multianual de lucrari strategice in valoare de 230,9 milioane de euro pe durata urmatorilor 11 ani, dar si costuri suplimentare in valoare de 137 milioane de euro directionate catre infrastructura de apa si canalizare. Compania noastra are experienta implementarii de proiecte majore municipale, precum decolmatarea si optimizarea Casetei de Ape Uzate de sub raul Dambovita, optimizarea functionarii Statiei de Epurare Glina Faza I, modernizarea Ansamblului de Fantani Unirii, dar si multe altele. Am dovedit, prin aceste proiecte, ca avem capacitatea manageriala, organizationala, dar si know-how-ul necesar pentru implementarea cu succes a proiectelor majore. Totodata, am fost si suntem un partener de nadejde pentru Municipalitate, iar in acest context am adus aport ori de cate ori este nevoie la realizarea studiilor de fezabilitate care stau la baza aplicatiilor pentru fonduri europene ale municipalitatii.
 
- Ce rol are digitalizarea in companie?
- Digitalizarea, pe care Apa Nova a implementat-o inca din 2015 pe aproape toate palierele companiei, a jucat un rol vital in rezilienta organizationala demonstrata intr-o perioada atat de complicata, precum cea pe care o parcurgem. Vom continua sa dezvoltam si sa implementam proiecte de digitalizare in profunzime, alocand, in perioada urmatoare, fonduri de peste 7 milioane de euro acestui demers, pentru a impacta toate axele importante ale companiei: procese de productie si operationale, procese suport, clienti, resurse umane.
 
- Cum au evoluat afacerile Apa Nova in 2020 si ce prognozati pentru 2021?
- Desi am parcurs un an mai mult decat complicat si plin de provocari, compania noastra a reusit sa-si mentina indicatorii de performanta care ne-au consacrat drept liderul operatorilor de utilitati din Romania. Apa Nova a incheiat anul 2020 cu o cifra de afaceri de peste 829 milioane de lei, in crestere comparativ cu 2019, cand am inregistrat o cifra de afaceri peste 816 milioane de lei. Suntem motivati sa imbunatatim la fiecare pas planul investitional si rezultatele companiei, fiind impulsionati si de investitiile financiare majore, de 367,9 milioane de euro, planificate in modernizarea si extinderea retelelor de apa pana in anul 2032.
 
- Ce prevede strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul 2021-2025?
- In primul rand, ne propunem sa implementam cu succes si eficienta programul de investitii asumat in cursul anului 2020, succesul insemnand sa putem bifa beneficii pentru toti stakeholderii implicati : clienti, municipalitate, autoritati, furnizori, angajati. In egala masura, continuarea si chiar intensificarea transformarii digitale ne va ajuta sa devenim mai flexibili, mai eficienti, mai rezilienti, iar procesele transformate vor fi orientate catre client. In egala masura, vom contribui permanent la reducerea impactului activitatilor noastre asupra mediului si la integrarea proiectelor de economie circulara. 
De asemenea, compania noastra a aderat la un nou set de orientari strategice, asumandu-ne angajamentul de a deveni o companie etalon in transformarea ecologica, obiectiv care se incadreaza perfect in etapa de Continuos Improvement prin care trecem. Astfel, toate eforturile, actiunile si investitiile companiei noastre se armonizeaza in rolul de sustinator al dezvoltarii durabile. Pentru noi, asta inseamna urmarirea indicatorilor de performanta in acest sector, astfel incat obiective precum dezvoltarea rezilientei companiei, progresul, dar si stabilitatea locala si regionala sa fie atinse. 
 
- Care sunt provocarile momentului, in derularea activitatii?
- Provocarile in desfasurarea activitatii companiei tin de fluidizarea procesului de obtinere a autorizatiilor de construire, de asigurarea conditiilor de maxima siguranta in lucrarile executate, de cresterea progresiva ca pondere a tehnologiilor minim invazive in realizarea lucrarilor, mentinerea sigurantei sanitare si financiare pentru cei peste 1.800 de profesionisti Apa Nova, dar si a consumatorilor si clientilor nostri zi de zi, la cele mai inalte standarde. Trebuie sa precizez ca, asa cum am facut-o si pana acum, suntem increzatori in capacitatea noastra de a solutiona orice complicatii sau probleme, pe masura ce acestea apar. 
 
RAWLPLUGALLBIMTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
BogArt
MAKITA
rigips
EURO BUILD
leviatan
quadratum
GEWISS
VEGO
concelex
Ubitech
CDS
SIGM
noark
theda mar
DRS
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
AED
EDIT-Structural
Acvatot 2019
Arduro
SSAB
konsent

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<