Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - AQUATIM implementeaza investitii de 240 milioane de euro, finantate prin POIM
AQUATIM implementeaza investitii de 240 milioane de euro, finantate prin POIM
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 26 Apr 2022 06:28
Aquatim SA, operatorul retelelor de apa si canalizare din judetul Timis, are in curs de implementare "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis, in perioada 2014-2020", finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), in valoare de 239,5 milioane de euro, din care 180,4 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana. Obiectivul general al proiectului il constituie dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apa si apa uzata prin investitii in infrastructura de mediu. Prin acest proiect, se vor construi 22 de statii de tratare a apei, 6 statii de epurare, 483 km de conducte de apa, 412 km de retele de canalizare, o linie de valorificare energetica a namolului si un sistem SCADA regional.
Pana in prezent s-au semnat 26 de contracte de lucrari si 3 contracte de servicii din cadrul acestui proiect, insumand aproximativ 155 milioane de euro, atat pentru extinderea si reabilitarea retelelor de apa si canalizare in mai multe localitati din judetul Timis, cat si pentru proiectarea si executia unor statii de tratare a apei potabile si de epurare a apelor uzate. Alte 11 contracte se afla in diferite faze de licitare/ contractare.
"Spre deosebire de programul anterior, POS Mediu «Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Timis», in cadrul caruia accentul s-a pus pe localitatile cu peste 10.000 de locuitori din judetul Timis, actualul proiect de adreseaza satelor si comunelor cu peste 2.000 de locuitori, membre in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Apa-Canal Timis, pentru conformarea acestora la Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman.
 
 
In final, se va imbunatati infrastructura de apa si canalizare in 81 de localitati din judetul Timis, dar si in municipiul Timisoara. In total, gratie acestui proiect vor beneficia de o calitate mai buna a apei potabile peste 370.000 de locuitori ai judetului Timis si peste 53.000 de locuitori vor beneficia de o mai buna tratare a apelor uzate", a declarat dr. ing. Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim SA.
In ceea ce priveste municipiul Timisoara, in luna octombrie 2021 s-au semnat contractele de lucrari pentru retelele de apa si canalizare de pe 92 de strazi (44 in zona de nord si 48 in zona de sud). Valoarea cumulata a acestor contracte este de peste 28,5 milioane de euro. Tot pentru Timisoara este prevazuta modernizarea Statiei de Tratare a Apei Potabile Bega, o linie de valorificare energetica a namolului si un sistem SCADA regional.
 
Suplimentare a investitiilor si noi proiecte in pregatire
La finalul anului 2021 proiectul regional de extindere a retelelor de apa si canalizare finantat prin POIM a fost suplimentat de la 180 milioane de euro la 239,5 milioane de euro. Finantarea este asigurata in proportie de 75,35% de Uniunea Europeana, 16,88% de la bugetul de stat, 6% co-finantare Aquatim si 1,77% de la bugetul local. In urmatoarea perioada se va finaliza procedura de atribuire a tuturor contractelor ramase.
De asemenea, Aquatim pregateste urmatoarele investitii finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR) si prin Programul Operational Dezvoltare Durabila (PODD), avand ca obiective realizarea unor proiecte esentiale, care sa sprijine rezilienta, nivelul de pregatire pentru situatii de criza, capacitatea de adaptare si potentialul de crestere ale tarii, prin reforme majore si investitii cheie.
 
 
Lucrari in executie, finantate local
Aquatim este o companie dinamica, axata in permanenta pe proiecte si investitii. Potrivit datelor operatorului regional, anul trecut au fost receptionate lucrari realizate din surse proprii in valoare de 13,4 milioane de lei, printre care se afla, in Timisoara, extinderea retelelor de canalizare si apa pe o artera importanta a orasului (Calea Sagului), in valoare de 7,9 milioane de lei, executia conductelor de apa potabila si refulare ape uzate in zona intersectiei variantei de ocolire Timisoara Sud (630.000 lei), reamplasarea conductei de alimentare cu apa din cartierul Plopi (318.000 lei), precum si lucrari de modernizare in judet - bransamente si racorduri, aductiuni apa tratata, reparatii statii tratare etc.
In curs de receptie sunt lucrari in valoare de 11,9 milioane de lei, incluzand o instalatie de deshidratare a namolului la statia de epurare din Timisoara, extinderi de retele si reparatii in Timisoara si in judet.
Sunt in derulare, cu finalizare in 2022, lucrari in valoare de 6,2 milioane de lei, printre care amenajarea Muzeului Apei Timisoara (progres fizic actual 68% - ianuarie 2022) si modernizari ale retelelor de apa si canalizare pe mai multe strazi din Timisoara si in mai multe localitati din Timis.
O investitie importanta, in derulare, este sectorizarea retelei de distributie a apei din Timisoara. Obiectivul acesteia este reducerea pierderilor de apa din conducte si imbunatatirea timpului de reactie si interventie in cazul avariilor. Solutia implementata de Aquatim, „sectorizarea”, consta in impartirea retelei in zone bine delimitate, in care sunt urmarite debitele si presiunile. Prima etapa a fost finalizata in 2020, cu implementarea sistemelor de monitorizare automata pentru doua sectoare, care acopera cinci zone majore ale orasului. A doua etapa, aflata in faza de proiect tehnic, prevede implementarea sistemelor de monitorizare pentru restul sectoarelor de retea, prin intermediul a 95 camine dotate cu debitmetre si senzori de presiune.
 
 
Sunt planificate pentru 2022 reabilitari ale retelei de apa si canalizare in Timisoara, pe mai multe strazi importante din zona de sud a orasului, precum si lucrari la statia de tratare a apei Bega (conducte, rezervoare). Acestea au fost publicate deja in sistemul electronic de achizitii publice si sunt in curs de atribuire.
De asemenea, in cursul anului 2022 se vor pregati documentatii tehnico-economice in diferite faze de proiectare (studiu de fezabilitate, proiect tehnic de executie, documentatii pentru obtinere avize, acorduri si autorizatii de construire, documentatii de atribuire) pentru urmatoarele lucrari in Timisoara, ce vor fi executate din fondurile proprii ale societatii Aquatim: reabilitarea conductelor de aductiune apa bruta de la foraje, statia de tratare Ronat; inlocuirea conductelor de apa pe o artera importanta a orasului, extinderea retelei de canalizare pe o alta artera, pana la iesirea din oras, spre sensul giratoriu catre mai multe centre comerciale; extinderea retelei de apa si executia bransamentelor pe mai multe strazi, reabilitarea si redimensionarea unor conducte de apa, extinderea retelei de canalizare si racorduri de asemenea pe diferite strazi din oras.
 
Cifra de afaceri isi mentine traiectoria crescatoare
Daca in 2020 Aquatim a avut o cifra de afaceri de aproape 163,3 milioane de lei, in 2021 aceasta a crescut la 183 milioane de lei, cu un profit brut de 13 milioane de lei. Conducerea companiei precizeaza, insa, ca indicatorii prezentati sunt inregistrati in decembrie 2021 si pot suferi mici modificari pana la momentul intocmirii bilantului. Pentru 2022, conducerea Aquatim estimeaza o cifra de afaceri de 209 milioane de lei si un profit brut de 3,2 milioane de lei, iar pentru 2023, o cifra de afaceri de 219,5 milioane de lei si un profit brut de 3,4 milioane de lei.
 
 
Strategia de dezvoltare a Aquatim este focalizata pe imbunatatirea serviciilor la nivel regional, cu respectarea criteriului de suportabilitate a tarifelor. Se urmareste prestarea la nivel regional a serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare conform standardelor de inalta calitate, dezvoltarea infrastructurii, fara a prejudicia resursele naturale limitate, mediul inconjurator, securitatea si sanatatea tuturor partenerilor de interes. De asemenea, prestarea serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare trebuie sa aiba loc in conditii de regularitate, eficienta, economicitate si eficacitate, cu protejarea fondurilor publice impotriva pierderilor datorate erorii, risipei, abuzului sau fraudei.
In ceea ce priveste informatiile interne si externe utilizate in cadrul companiei sau difuzate catre terti, Aquatim asigura fiabilitatea lor printr-un sistem contabil adecvat si protejarea documentelor impotriva fraudelor (disimularea furtului si distorsionarea rezultatelor). Esentiale sunt si dezvoltarea si intretinerea unor sisteme de colectare, stocare, prelucrare, actualizare si difuzare a datelor si informatiilor financiare si de conducere, precum si a unor sisteme si proceduri de informare publica adecvata prin rapoarte periodice.
"In contextul pandemiei a reiesit si mai clar necesitatea digitalizarii pentru dezvoltarea operatorilor de apa si canal. Acestia gestioneaza baze de date imense, dar care nu sunt folosite la adevarata lor valoare. Pasul urmator este analizarea acestor informatii, integrate intr-un sistem digital care sa interpreteze si sa permita operatorilor eficientizarea activitatii si previzionarea costurilor de operare si a investitiilor pe termen lung. Investitiile in digitalizarea operarii sistemelor de apa si canal au ca scop reducerea masiva a costurilor de operare, atat cu forta de munca, cat si prin eficientizarea energetica si a fluxurilor de lucru", a subliniat dr. ing. Ilie Vlaicu.
 
 
Necorelarea investitiilor la nivel regional si national ramane o problema majora
Aquatim considera ca una dintre cele mai importante probleme institutionale se leaga de necorelarea investitiilor la nivel regional si national. "Exista institutii ale caror activitati se suprapun, cum exista si institutii care intervin in lantul decizional, uneori chiar decisiv, desi nu au nicio raspundere. Din punct de vedere managerial, daca privim sistemul ca pe unul care functioneaza dupa o organigrama, centrul de decizie ar trebui sa coincida cu centrul de raspundere. Din pacate, acest lucru nu se intampla si, ca urmare, apar conflicte institutionale in sistem. De asemenea, timpii indelungati de obtinere a avizelor duc la intarzieri in demararea lucrarilor de investitii", a explicat dr. ing. Ilie Vlaicu.
Potrivit datelor Aquatim, la finele anului 2019, populatia conectata la sistemul public de alimentare cu apa potabila a reprezentat 70,9% din populatia Romaniei, in mediul urban acoperirea fiind chiar de 98,7%. Populatia deservita cu servicii de canalizare, la nivel de tara, este de aproximativ 54,2%. "Aceste cifre ne plaseaza la coada clasamentului tarilor UE. Avem la dispozitie fonduri europene, dar nu prea stim sa le absorbim. Practic, indiferent de guvernele care s-au perindat la putere sau de perioadele analizate, se constata ca avem un grad de absorbtie limitat. Altfel spus, am ajuns la un punct de inflexiune care nu mai poate fi depasit cu legi si proceduri. Sistemul si-a atins limitele. Accentul s-a pus pe eficacitatea contractarii, si nu pe eligibilitatea si calitatea proiectelor depuse. Pe de alta parte, nu exista o corelare intre diversele surse de finantare existente la nivelul ministerelor si, de multe ori, rezulta capacitati tehnice nefunctionale sau depasite tehnic. Romania nu va putea face investitii doar din resurse interne, fiindca va ajunge repede la limita de suportabilitate. Trebuie gasite solutii pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.
In ce priveste legislatia, avand in vedere ca Aquatim este intreprindere publica, am propune ca operatorii serviciilor de apa si canalizare sa nu mai fie asimilati legislatiei aplicabile institutiilor bugetare. S-ar asigura astfel o gestionare mult mai eficienta a serviciilor urbane de apa si canalizare la nivel local", a explicat directorul general al Aquatim.
***
Societatea Aquatim furnizeaza servicii de alimentare cu apa si de canalizare in Timisoara si mai multe localitati din judetul Timis, avand sucursale in orasele Buzias, Deta, Faget, Jimbolia si Sannicolau Mare.
Dr. ing. Ilie Vlaicu ocupa functia de director general al Aquatim SA din anul 1999. Din 2002, este doctor in inginerie al Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara. Si-a inceput activitatea profesionala la Combinatul Siderurgic Resita, ca inginer chimist. In perioada 1991-1999 a fost asistent universitar si, apoi, sef de lucrari in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului. Este profesor asociat al Universitatii Politehnica Timisoara si, din ianuarie 2021, presedinte al Asociatiei Romane a Apei (ARA).
 
TotalEnergiesALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
Arduro
concelex
noark
VEGO
ELECTROGRUP
GEWISS
rigips
SSAB
theda mar
BogArt
MAKITA
AED
DRS
strabag nivel 1
konsent
SIGM
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
EURO BUILD
quadratum
Acvatot 2019
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<