Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - CASSA: Investitii de 355 milioane euro in extindere de retele din 174 de localitati
CASSA: Investitii de 355 milioane euro in extindere de retele din 174 de localitati
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 24 Mar 2021 06:33
Compania de Apa Somes SA - CASSA deruleaza, incepand cu 2018, al cincilea si cel mai mare program major de investitii cu cofinantarea Uniunii Europene dintre cele demarate incepand cu 1997, ceea ce face ca suma totala atrasa de operatorul regional pentru judetele Cluj-Salaj (si partial Mures) sa depaseasca 630 de milioane euro.
Etapa curenta de investitii, prin "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj, in perioada 2014-2020", se deruleaza in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) cu finantare din Fondul de Coeziune al UE si continua investitiile de extindere, modernizare si reabilitare a infrastructurii prevazute in Master Planul Companiei - strategia de investitii pe termen lung care vizeaza indeplinirea cerintelor din Capitolul de Mediu al Tratatului de Aderare si a celor din Strategia de Dezvoltare Durabila 2030 a Romaniei.
Valoarea totala a proiectului POIM Cluj-Salaj este de 355,63 milioane de euro (fara TVA), iar finantarea investitiei se face in proportie de 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% de la bugetul de stat si 2% din bugete locale. Proiectul este cofinantat prin credit bancar de 6%, contractat de catre Compania de Apa Somes SA, iar diferenta de 1,82% este asigurata de la bugetul de stat, conform OUG 172/2020. Termenul de finalizare a proiectului este prevazut la 31 decembrie 2023.
"Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj prin extinderea si dezvoltarea serviciului de alimentare cu apa potabila, controlata microbiologic, in conditii de siguranta si protectie a sanatatii in localitati care au peste 50 de locuitori si asigurarea colectarii si epurarii apelor uzate pentru aglomerarile mai mari de 2.000 p.e. (populatie echivalenta) pentru conformarea cu cerintele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) si epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC). Investitiile se vor realiza in 174 localitati, din care 76 in judetul Cluj (34 UAT) si 98 in judetul Salaj (42 UAT), Consiliul Judetean Cluj, in calitate de actionar majoritar al operatorului regional, acordand un sprijin sustinut pentru atragerea si implementarea programului, la fel ca si celelalte autoritati locale si ADI - Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Cluj-Salaj", a precizat soc. Victor-Lucian Croitoru, Director Relatii Publice la CASSA.
Potrivit datelor companiei, in cadrul acestui program in judetele Cluj si Salaj se vor infiinta, moderniza sau reabilita aproximativ 1.550 kilometri de retele de alimentare cu apa si de colectare a apelor uzate, la care se adauga circa 317 kilometri de aductiuni care vor extinde semnificativ osatura sistemului centralizat regional. Acestea vor avea ca efect principal eliminarea vulnerabilitatii sistemelor alimentate din surse locale afectate de efectele schimbarilor climatice, asigurand astfel continuitatea si siguranta alimentarii cu apa pentru cat mai multi utilizatori din cele doua judete.
Aductiunea principala Cluj-Salaj (164 km) va constitui lucrarea cea mai importanta in cadrul POIM Cluj-Salaj si va reprezenta probabil cea mai lunga aductiune de apa potabila din Romania, la aceasta adaugandu-se alte circa 150 km de aductiuni secundare.
 
Au fost adjudecate 18 contracte de lucrari dintre cele 34 disponibile
Proiectul major POIM Cluj-Salaj este structurat pe 34 de contracte de lucrari, servicii si achizitii produse, din care 26 de contracte de lucrari. Pana in prezent, au fost adjudecate 18 contracte prin licitatii internationale, in cadrul celor sapte contracte de lucrari deja demarate inregistrandu-se deja un progres fizic de peste 220 km retele.
"Trei proceduri de achizitie publica sunt in contestare la CNSC sau in justitie, aceasta fiind una din dificultatile derularii in bune conditii a graficului de contractare. O alta cauza o reprezinta interesul scazut al contractorilor pentru unele lucrari scoase la licitatie. Alte zece contracte se afla in procesul de ofertare sau sunt programate pentru lansare sau relansare in cursul anului 2021", a precizat reprezentantul CASSA.
 
Alte investitii sunt planificate din fonduri proprii, dar si din PNRR si PODD
In paralel cu programul POIM Cluj-Salaj, Compania de Apa Somes deruleaza investitii de mai mica anvergura in cadrul programului IID (Intretinere, Inlocuire, Dezvoltare) cu finantare din redeventa si impozitul pe profit ale Consiliului Judetean Cluj si din surse proprii ale operatorului. Fondul este utilizat, de asemenea, pentru constituirea sumelor necesare serviciului datoriei externe, respectiv rambursarea creditelor asumate de companie pentru cofinantarea programelor de investitii europene anterioare. 
In cadrul acestui program in cursul anului 2021 vor continua lucrarile de alimentare cu apa sau de introducere a canalizarii in cadrul a 14 contracte de lucrari demarate in anul 2020 sau care se vor lansa in cursul acestui an. In 2020, cheltuielile din acest fond pentru toate destinatiile au fost de aproape 54 milioane de lei, conform datelor CASSA.
"In continuarea investitilor destinate a operationaliza prevederile Master Plan-ului/ strategiei de investitii pe termen lung, concomitent cu eforturile pentru implementarea si finalizarea in bune conditii a proiectului major POIM Cluj-Salaj, Compania de Apa Somes SA demareaza pregatirile pentru investitiile in infrastructura de apa-canal destinate ameliorarii rezilientei economice si sociale a ariei regionale deservite in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), cat si pregatirile pentru accesarea Programul Operational Dezvoltare Durabila (PODD) 2021-2027, axa privind promovarea managementului durabil al apei", a subliniat soc. Victor-Lucian Croitoru.
***
Compania de Apa Somes SA - CASSA, infiintata in 1892 cu numele de Uzinele de Apa si Canalizare Cluj, este din anul 2006 operator regional de alimentare cu apa si colectare-epurare ape uzate pentru judetele Cluj, Salaj si o parte din judetul Mures. 
La finalul anului 2020 aria deservita de CASSA cuprindea 287 de localitati, respectiv 8 municipii si orase, si 279 de localitati rurale din judetele Cluj, Salaj si Mures (localitatea Valea Larga), preluand, in cursul anului trecut, 11 noi localitati care s-au adaugat la numarul total de 276 localitati urbane si rurale deservite la finele anului 2019. Infrastructura masura, la finalul lui 2020, o lungime totala de peste 3.900 km aductiuni si retele de alimentare cu apa si peste 2.000 km colectoare si retele de canalizare, 48 de surse de apa (zonale si locale) si 60 statii de epurare, ce deserveau circa 850.000 de locuitori.
Cifra de afaceri a companiei in anul 2020 a fost de 242,5 milioane de lei, iar pentru anii 2021 si 2022, conducerea companiei preconizeaza o crestere cu circa 2%, respectiv 5%.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
CDS
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
siniat
ness project
EDIT-Structural
concelex
Acvatot 2019
viarom
theda mar
noark
Ubitech
leviatan
rigips
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander