Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - CE aloca 254 milioane euro pentru reabilitarea retelei de termoficare din Bucuresti
CE aloca 254 milioane euro pentru reabilitarea retelei de termoficare din Bucuresti
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 23 Feb 2021 14:52
Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile Romaniei de a sprijini modernizarea sistemului de termoficare al municipiului Bucuresti. Institutia va sprijini, astfel, cu 254 milioane de euro (1.208 miliarde lei) reabilitarea retelei de distributie (in special a conductelor prin care apa calda ajunge in principalele puncte de distributie) a sistemului de termoficare din Capitala. Sprijinul preconizat va fi acordat sub forma unui grant direct finantat din fondurile structurale ale UE gestionate de Romania, mai arata sursa citata.
"Aceasta masura de ajutor, finantata prin intermediul fondurilor structurale ale UE, va ajuta Romania sa isi atinga obiectivele in materie de eficienta energetica si va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si de alti poluanti, fara a denatura in mod nejustificat concurenta", a declarat Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva a Comisiei Europene, responsabila cu politica in domeniul concurentei.
Ca marime, sistemul de termoficare din Bucuresti este primul din UE si al doilea din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori prin circa 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport si 2.800 km de conducte pentru reteaua de distributie. Reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Bucuresti va consta in inlocuirea unor sectiuni ale principalelor conducte de transport al apei calde, reprezentand aproximativ 10 % din lungimea totala a retelei. Aceasta investitie va reduce pierderile de caldura si de apa, precum si alte tipuri de pierderi, generand costuri mai mici de intretinere a retelei. Prin urmare, masura va contribui la economii de energie si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si de alti poluanti.
Astfel cum au demonstrat autoritatile romane, in pofida reducerii cu aproximativ 10% a costurilor de exploatare, functionarea generala a sistemului de termoficare nu va genera venituri suficiente pentru a acoperi costul aferent acestor investitii. Prin urmare, fara sprijin public, proiectul nu ar fi viabil din punct de vedere financiar. Pentru a acoperi deficitul de finantare al proiectului este necesar acest grant din fondurile structurale ale UE.
Potrivit sursei mentionate, normele UE in domeniul ajutoarelor de stat permit statelor membre sa acorde sprijin pentru instalatiile de productie si retelele de distributie a energiei termice, sub rezerva indeplinirii anumitor conditii stabilite in Orientarile Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru protectia mediului si energie. In special, orientarile prevad ca, pentru a fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat, proiectele trebuie sa indeplineasca criteriile legate de asigurarea „incalzirii centralizate eficiente” stabilite in Directiva privind eficienta energetica.
Intrucat caldura introdusa in sistem provine in proportie de aproximativ 80% din instalatii de cogenerare, Comisia a constatat ca sistemul de termoficare din Bucuresti este un sistem eficient de termoficare si racire centralizata, astfel cum este definit acest concept in Directiva privind eficienta energetica. De asemenea, Comisia a constatat ca masura este necesara - intrucat proiectul nu ar putea fi realizat fara sprijin public - si proportionala - deoarece proiectul va oferi o rata de rentabilitate rezonabila.
Pe aceasta baza, Comisia Europeana a concluzionat ca masura nu denatureaza concurenta si este conforma cu normele UE privind ajutoarele de stat, in special datorita reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si de alti poluanti si a imbunatatirii eficientei energetice a sistemului de termoficare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
quadratum
DRS
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
AED
noark
leviatan
VEGO
CDS
BogArt
concelex
EDIT-Structural
SIGM
konsent
viarom
rigips
ness project
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
Ubitech
SSAB
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<