Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - RAJA SA deruleaza investitii de 550 milioane euro in extinderea retelelor de apa
RAJA SA deruleaza investitii de 550 milioane euro in extinderea retelelor de apa
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 25 Mar 2021 06:38
RAJA SA Constanta, operator de retele utilitare ce deserveste peste trei milioane de beneficiari din judetele Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Dambovita, Brasov si Bacau, desfasoara, pana la finalul anului 2022, "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in aria de operare a RAJA SA Constanta, in perioada 2014-2020". Proiectul are o valoare totala de 2,66 miliarde lei (aproape 550 de milioane de euro), din care 1,9 miliarde lei reprezinta fonduri comunitare (85%), 291,44 milioane de lei provin de la bugetul de stat (13%), iar diferenta de 44,83 milioane de lei constituie contributia din bugetele locale ale UAT-urilor beneficiare.
In urma implementarii proiectului, vor fi create 29 de surse noi de apa si vor fi reabilitate alte 13, retelele de aductiune se vor extinde cu aproape 200 km si pe alti 70,9 km vor fi realizate lucrari de reabilitare, se vor construi 3 km de magistrala noua de apa si 40,87 km se vor reabilita, vor fi dezvoltate doua retele in incinta si vor fi reabilitate alte 11, se vor construi 44 de statii de tratare a apei si alte 4 vor fi modernizate. Lucrarile mai includ constructia a 21 de rezervoare de inmagazinare a apei si reabilitarea altor 24, constructia a 26 de statii de pompare a apei si modernizarea a 20 de unitati, extinderea retelei de distributie a apei potabile cu 143,8 km de conducte si executia de lucrari de reabilitare pe alti aproape 266 km, precum si crearea a 14 dispecerate locale SCADA-APA.
In urma realizarii acestor investitii, aproximativ 305.200 de persoane vor beneficia de acces la apa potabila de calitate.
In ceea ce priveste sistemul de canalizare, lucrarile specifice includ constructia a 402,9 km de retea de canalizare si reabilitari pe 38,7 km, extinderea retelei de conducte de refulare cu 103,3 km si reabilitari pe 32 km de tevi, constructia a 126 de statii de pompare a apelor uzate si modernizarea altor 12, constructia a 4 statii de epurare si reabilitarea uneia existente (inclusiv un bazin de retentie), constructia unei instalatii de valorificare a namolului, a unei trepte de pre-epurare mecanica a apei uzate, precum si dezvoltarea a 17 dispecerate locale SCADA-CANAL. De aceste investitii vor beneficia 125.696 de locuitori din aria de operare a RAJA SA, pentru care se va asigura conformarea din punct de vedere al accesului la canalizare.
 
Digitalizarea si imbunatatirea serviciilor, prioritare in urmatorii ani
Incepand cu anul 2021 se desfasoara activitatea de colectare a datelor necesare pentru intocmirea Master Planurilor pentru planificarea investitiilor din perioada 2021-2027, avand ca termen de aprobare anul 2023. In urma intocmirii si aprobarii acestor Master Planuri vor putea fi stabilite investitiile necesare pentru dezvoltarea sistemului de apa si canalizare in aria de operare a RAJA SA.
"Pregatirea investitiilor pentru perioada de programare 2021-2027 se realizeaza in stransa colaborare cu Asociatia Romana a Apei, unde deja s-au discutat trei mari directii care pot fi finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Daca pe parcursul exercitiilor financiare anterioare s-a insistat pe modernizarea si extinderea infrastructurii specifice de apa si canalizare, acum trebuie sa gasim resurse pentru digitalizarea activitatilor. Exista buna practica europeana, care ne-a demonstrat ca digitalizarea duce la eficientizarea managementului companiilor si la imbunatatirea performantelor operationale. In aceasta etapa de dezvoltare este necesara consolidarea operatorilor regionali, iar instrumentele de lucru oferite de digitalizarea activitatilor sunt indispensabile unei dezvoltari durabile", a declarat Aurel Presura, directorul general al RAJA SA. 
Potrivit managerului, cea de-a treia directie de dezvoltare, a carei importanta si necesitate trebuie subliniate, este crearea unor centre de excelenta in cercetare si formare profesionala pentru serviciile de alimentare cu apa si canalizare.
"Potrivit Raportului de tara din 2020, Romania este una dintre tarile europene cu cel mai mic buget alocat cercetarii si inovarii, iar in ceea ce priveste capacitatea de atragere si mentinere a personalului calificat suntem pe ultimul loc. Serviciile de alimentare cu apa si de canalizare reprezinta un domeniu care genereaza sume uriase de bani, numeroase locuri de munca in diverse specializari si poate face usor conexiuni cu alte sectoare. Se impune ca industria autohtona din zona apei/ mediului sa treaca de la un nivel «low cost» la un model cu servicii oferite care au in spate o valoare adaugata mai mare", a explicat reprezentantul companiei RAJA SA.
 
Afaceri in crestere si planuri de extindere a ariei de operare
In 2020, compania de utilitati a realizat o cifra de afaceri de aproape 354 milioane de lei, in crestere usoara comparativ cu nivelul de 349,33 milioane de lei realizat in 2019. Pentru anul in curs, conducerea companiei estimeaza o majorare de circa 5,5% a rulajului, care ar urma sa ajunga la 373,26 milioane de lei.
"Strategia de extindere a activitatii companiei este strans legata de disponibilitatea unitatilor administrativ teritoriale care decid sa devina membri ai Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) «Apa-Canal Constanta» ori solicita extinderea sistemelor publice de alimentare cu apa si canalizare, daca sunt deja membri ADI. Pentru perioada imediat urmatoare, pregatim preluarea sistemelor in mai multe localitati din judetul Constanta, precum si extinderea unor retele. Suntem deja in stadiu avansat de preluare a localitatilor Nisipari, Silistea, Deleni, Petrosani, Sipote. De asemenea, vom prelua doua cartiere nou construite in municipiul Constanta - Boreal si Tomis Plus si avem in plan extinderea retelelor de apa si canalizare si Corbu, Vadu, Agigea, Cumpana, Pecineaga si Topraisar", a precizat directorul general al companiei, Aurel Presura.
 
Lipsa de specialisti in domeniu va pune probleme tot mai mari
In ceea ce priveste problemele din activitatea cotidiana, managerul spune ca acestea sunt, in principiu, cele ale tuturor operatorilor regionali. "De la preluarea unor sisteme de apa-canal locale necorespunzatoare tehnic si functional, pentru care costurile de intretinere, reparatii si operare ulterioara sunt greu de estimat, la dificultati in incasarea debitelor acumulate de catre datornici - in special institutii publice si furnizori de agent termic primar, pana la constrangeri si riscuri pe care le putem anticipa, dar care ne ingreuneaza capacitatea previzionala. De exemplu, dinamica preturilor si tarifelor la o serie de inputuri vor avea, ca si pana acum, efect ce trebuie transpus imediat in scenarii posibile de evolutie si impact, pentru a ne pastra pozitia de piata si calitatea de sistem eficient si eficace pe termen lung. O alta problema majora pe care o intampinam este fluctuatia personalului si lipsa fortei de munca bine calificata de pe piata muncii din Romania. A devenit o reala provocare gasirea de specialisti in domeniul nostru, iar politicile de resurse umane trebuie permanent adaptate la realitate", a explicat Aurel Presura. 
O problema reala, in contextul accesarii de fonduri europene importante pentru dezvoltarea infrastructurii de apa si canalizare din zona de operare, este reprezentata de dificultatea de a respecta termenele contractuale. "In prezent, in implementarea proiectelor din cadrul POIM apar riscuri independente de strategia noastra. Vorbim aici despre situatii neprevazute care presupun investirea de resurse financiare, tehnice si umane suplimentare, precum si riscul de prelungire a duratei de executie ca urmare a intarzierilor generate de contestatiile din faza licitare a contractelor", a mai spus managerul RAJA SA.
***
RAJA SA este cel mai mare operator public regional din Romania in domeniul alimentarii populatiei cu apa potabila si al epurarii apelor uzate si deserveste peste trei milioane de beneficiari din judetele Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Dambovita, Brasov si Bacau. Compania este membru fondator al Asociatiei Romane a Apei si, totodata, membra IWA (Asociatia Internationala a Apei).
Societatea asigura servicii de alimentare cu apa in 152 de localitati, gestioneaza 116 surse de adancime cu un numar de 475 puturi cu o capacitate totala instalata de peste 8,85 mc/s, precum si 3.980 km de conducte de alimentare cu apa si 2.194 km de sisteme de canalizare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMhiltiALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
strabag nivel 1
CDS
ELECTROGRUP
theda mar
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
quadratum
concelex
noark
Ubitech
EDIT-Structural
EURO BUILD
Arduro
SIGM
GEWISS
leviatan
konsent
VEGO
MAKITA
rigips
DRS
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<