WAVIN: Estimari optimiste pentru piata nationala a instalatiilor |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Ovidiu Stefanescu 27 Sep 2011 08:04 |
Grupul Wavin este lider european in materie de sisteme de tevi din materiale plastice. Concernul furnizeaza solutii moderne si flexibile pentru distributie a apei potabile, retele de canalizare, incalzire/racire a suprafetelor, managementul apelor pluviale, transport de apa/gaz, sisteme de protectie pentru infrastructura de telecomunicatii. In prima jumatate a anului 2011, la nivel de grup, a fost realizata o cifra de afaceri de peste 680 de milioane de euro, in crestere cu 14,7% fata de perioada similara din 2010. In Romania, societatea aniverseaza, in 2011, 15 ani de la inceperea activitatii, timp in care s-a dezvoltat constant, in pofida perioadei recesiune, remarcandu-se prin consolidarea pozitiei pe piata.
Care au fost rezultatele financiare inregistrate de companie in 2010?
Anul trecut, am realizat livrari de aproximativ 20 milioane de euro, vanzarile fiind cu aproximativ 15% mai mari raportat la cele obtinute in exercitiul financiar anterior. Pentru 2011, ne propunem mentinerea unui ritm asemanator, ceea ce inseamna ca ne asteptam ca, la sfarsitul anului fiscal in curs, sa putem raporta o crestere a cifrei de afaceri. Incepand din 2009, am devenit producator local, la capacitatile de productie detinute de grup adaugandu-se cea din Romania (cu doua linii de fabricatie a conductelor din PVC, una pentru producerea conductelor din PE si alta pentru executia conductelor din PP), acest fapt ducand la cresterea avantajele competitive ale companiei.
Ce sisteme include portofoliul de produse disponibil pe piata autohtona?
Oferim o gama extrem de diversa de sisteme din materiale plastice pentru numeroase aplicatii atat in domeniul alimentarilor cu apa si gaz, cat si in cel al instalatiilor interioare din cladiri si canalizarilor exterioare. Putem afirma ca Wavin Romania poate pune la dispozitia clientilor sai toate produsele din portofoliul grupului, chiar daca pentru unele din ele nu exista cerere specifica la un anumit moment. Mai mult, pentru aceste sisteme, asiguram consultanta, suport in proiectare si implementare, garantii si servicii post-vanzare. Pentru instalatiile de canalizare, potentialul pietei locale este mare, fiind necesara o perioada indelungata de activitate intensa pentru a se ajunge la standardele europene uzuale (care prevad accesul la alimentare cu apa si sisteme de evacuare a cel putin 70% din gospodarii, pana in 2017). Trebuie mentionat ca promovam inclusiv instalatii cu un grad ridicat de complexitate, cum ar fi: tehnologii de tratare a apei (produse in fabrica din Labko - Finlanda), instalatii de incalzire/racire prin tavane si pereti etc.
Detaliati despre modul in care este realizata distributia produselor.
Ne-am axat, in principal, pe comercializarea sistemelor prin intermediul unor companii specializate, insa efectuam livrari si catre firmele de constructii. In ceea ce priveste licitatiile, nu participam direct, intrucat sunt foarte putine actiunile de acest tip care sa vizeze achizitii directe (de regula, se organizeaza proceduri de atribuire pentru proiecte complete - "la cheie" - care sunt de competenta antreprenorilor generali).
Care sunt perspectivele de dezvoltare a pietei de profil pe termen scurt?
Din acest punct de vedere, credem ca exista sanse reale de reluare a trendului ascendent. Estimam ca 2012 va fi primul an in care se va resimti tendinta respectiva, mai ales in domeniul infrastructurii. Suntem siguri ca, printr-o actiune concertata, vom exploata eficient acest moment, un element incurajator fiind acela ca specificatiile tehnice valabile la nivel european incep sa fie respectate si in Romania.
|