Agenda Constructiilor
Miercuri, 06 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ANALIZA: Crestere de 20% a pietei de echipamente HVAC, la 600 milioane euro
ANALIZA: Crestere de 20% a pietei de echipamente HVAC, la 600 milioane euro
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 12 Apr 2022 06:31
Dupa cresteri medii de 4%-5% in ultimii ani, pana in 2020 inclusiv, piata locala de instalatii de incalzire, ventilare si conditionare a aerului - HVAC a inregistrat o evolutie importanta in 2021, de circa 20%, potrivit estimarilor reprezentantilor marilor companii din domeniu. Cresterea s-a datorat mai ales dezvoltarii semnificative a sectorului rezidential, vanzarile totale de echipamente si instalatii HVAC dedicate acestui segment depasind valoarea de 600 de milioane de euro. Potrivit prognozelor de la inceputul acestui an, tendinta ascendenta a pietei HVAC se va pastra si in 2022, cererea urmand a proveni atat din sectorul rezidential, cat si din cel industrial. In ceea ce priveste strict segmentul centralelor termice murale, valoarea pietei este evaluata de furnizori la circa 170 de milioane de euro anual.
Piata de sisteme si echipamente HVAC continua transformarea inceputa in anul 2021, in contextul noilor reglementari cu privire la centralele individuale de apartament, dar si ca urmare a intrarii in vigoare a legislatiei privind consumul energetic al cladirilor. In acest context, in ultimul an s-a inregistrat o crestere semnificativa a cererii pentru pompe de caldura, care reprezinta noul trend in materie de incalzirea locuintei, in timp ce furnizorii de panouri fotovoltaice raporteaza dublari ale vanzarilor.
In contextul geopolitic actual, schimbarile si reglementarile care se anunta la nivelul Uniunii Europene referitoare la centralele pe gaze accelereaza implementarea la scara larga a solutiilor eficiente energetic, dar si tendintele, la nivel global si local ale utilizatorilor, de a opta pentru energia verde si de a diminua cat mai mult poluarea si noxele. Astfel, furnizorii de sisteme si echipamente HVAC mizeaza, in perioada urmatoare, pe o crestere a cererii de pompe de caldura si isi reorienteaza portofoliile catre produse cu eficienta energetica ridicata.
In continuare, jumatate din piata de echipamente HVAC este reprezentata de inlocuiri ale sistemelor ce si-au depasit durata de functionare, cealalta jumatate fiind reprezentata de instalarile noi. O tendinta semnalata de furnizori, ca urmare a uzurii retelei nationale de furnizare apei calde menajere si a agentului termic, este orientarea proprietarilor de apartamente catre centrale de bloc.
Analiza segmentului de HVAC, inclusa in editia Martie-Aprilie 2022 a revistei Agenda Constructiilor include previziuni privind evolutia sectoarelor de centrale termice, boilere, cazane comerciale si aer conditionat, date privind activitatea celor peste 500 de companii care asigura livrarea si montajul de sisteme HVAC, precum si opiniile reprezentantilor unor companii importante din domeniu, precum Ariston Romania, Ferroli Romania, Hoval Romania, RADOX, Uniprest Instal, Daikin Romania, VTS Romania, Thermostahl, Alaska Energies, e-acumulatori.ro si Movi Construct.
Pentru a citi gratuit revista, click aici!
 
ALLBIMALLBIMVideoConfAC-iulhilti
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
MAKITA
grundfos
BALTIC
CDS
rigips
FRONTALE
strabag nivel 1
leviatan
theda mar
viarom
noark
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu