Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ANALIZA: In urmatorii 5 ani, intreaga piata de echipamente HVAC va fi redefinita
ANALIZA: In urmatorii 5 ani, intreaga piata de echipamente HVAC va fi redefinita
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 19 Apr 2021 06:56
Piata locala de centrale termice a inregistrat cresteri medii de 4%-5% in ultimii doi ani, pentru 2021 estimarile operatorilor din domeniu indicand o evolutie similara. Potrivit datelor companiei Ferroli, furnizor de instalatii HVAC, pe piata de produse de incalzire cu destinatie rezidentiala se livreaza anual echipamente cu o valoare de 500 - 600 de milioane de euro, care ar putea creste, la randul sau, in 2021 cu aproximativ 5%. In ceea ce priveste strict segmentul centralelor termice murale, valoarea pietei este evaluata de furnizori la circa 150 de milioane de euro anual. Contextul economic, alaturi de un avans puternic al pietei constructiilor, pot face ca piata locala de centrale termice sa inregistreze al cincilea an consecutiv de evolutie in 2021, acest segment dovedindu-si deja rezilienta in fata crizei medicale. Trecerea la munca preponderent de acasa in cazul lucratorilor white collars a facut ca locuinta sa devina, in acelasi timp, birou, ceea ce i-a determinat pe proprietari sa acorde o mai mare atentie investitiilor in confortul casei, tendinta reflectata si in cresterea vanzarilor de echipamente din gama HVAC.
De asemenea, previziunile macroeconomice pentru 2021, mai favorabile decat estimarile initiale, ii determina pe furnizori sa priveasca cu optimism evolutia pietei. "Daca tendintele actuale se mentin, preconizam ca trendul pozitiv va continua, iar piata de centrale termice va se va consolida. Proiecte industriale, de birouri si comerciale de peste un milion de metri patrati sunt anuntate pentru 2021, prin urmare ne asteptam la un avans si pe segmentul de cazane industriale. (...) Campania de vaccinare este in plina desfasurare si creeaza premisele reluarii activitatilor, cel mai probabil in a doua jumatate a anului", spune Catalin Draguleanu, Country Manager la Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice si boilere.
Piata de sisteme si echipamente HVAC se va schimba in urmatorii cinci ani, in contextul noilor reglementari cu privire la centralele individuale de apartament, dar si ca urmare a intrarii in vigoare a legislatiei privind consumul energetic al cladirilor. Astfel, avand in vedere faptul ca, incepand cu data de 1 ianuarie a.c., Legea nr. 372/2005 (ce transpune in legislatia locala directiva europeana EPBD) a inceput sa isi produca efectele, piata HVAC va trebui redefinita prin prisma masurilor ce trebuie luate in vederea cresterii eficientei tuturor tipurilor de imobile, arata Valeriu Timofan, reprezentantul Hoval Romania, care estimeaza ca, in urmatorii cinci ani, vor fi redefinite criteriile de baza cu privire la sistemele ce urmeaza a fi utilizate in cadrul diverselor tipuri de imobile. In continuare, jumatate din piata de echipamente HVAC este reprezentata de inlocuiri ale sistemelor ce si-au depasit durata de functionare, cealalta jumatate fiind reprezentata de instalarile noi. O tendinta semnalata de furnizori, ca urmare a uzurii retelei nationale de furnizare apei calde menajere si a agentului termic, este orientarea proprietarilor de apartamente catre centrale de bloc. "Am avut deja cateva discutii cu anumite asociatii de proprietari care sunt hotarati sa devina independenti de sistemul centralizat de termoficare", spune si Cristiana Rosu, directorul general al Radox Romania, furnizor al centralelor termice Baxi si De Dietrich.
In ceea ce priveste segmentul de aer conditionat, estimat la peste 100 de milioane de euro anual, acesta va beneficia, alaturi de sectorul de purificatoare de aer care va lua amploare in perioada urmatoare -, de investitiile generate de noile cerinte referitoare la calitatea aerului interior. In ansamblul sau, piata echipamentelor si instalatiilor de HVAC, si companiile implicate in productie, livrare si montaj, vor trece printr-o transformare esentiala, in urma investitiilor ce vor fi generate de noile standarde privind climatul interior si eficienta energetica a cladirilor.
Actualmente, in Romania exista aproape 500 de companii care asigura livrarea (productie/ import) si montajul/ instalarea sistemelor, echipamentelor si instalatiilor HVAC, identificate de departamentul de analiza al revistei Agenda Constructiilor, din care 226 de firme sunt implicate in operatiuni de instalare a acestor echipamente, 203 furnizori, precum si 43 de autoritati contractante din domeniul gospodaririi/ lucrarilor la retele de apa si canalizare, ce au legatura in mod tangential cu antreprenorii specializati.
***
Analiza segmentului de HVAC include previziuni privind evolutia sectoarelor de centrale termice, boilere, cazane comerciale si aer conditionat, date privind activitatea principalelor companii care asigura livrarea si montajul de sisteme HVAC, noile standarde privind climatul interior, precum si perspectivele de dezvoltare in contextul necesitatii de aliniere a cladirilor la standardele nZEB. Analiza este completata de opinii ale unor reprezentanti de marca ai acestui domeniu, precum Catalin Draguleanu (Country Manager Ariston Thermo Romania), Tinca Bettina (referent marketing, Viessmann Romania), Mihai Matache (director general Ferroli Romania), Valeriu Timofan (manager general Hoval), Cristiana Rosu (director general Radox), Daniel Vasile (Managing Director Daikin Romania), Cosmin Radulescu (Managing Director VTS Romania), Catalin Petca (directorul de vanzari al diviziei Ventilatii, din cadrul Lindab Romania), Attila Fazakas (Managing Director la Uniprest Instal) si Ionut Neagu (director executiv Movi Construct).
Analiza este disponibila in editia Martie-Aprilie 2021 a revistei Agenda Constructiilor, care poate fi descarcata gratuit de aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiSISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
GEWISS
quadratum
strabag nivel 1
VEGO
BogArt
SSAB
AED
Acvatot 2019
Arduro
MAKITA
ELECTROGRUP
noark
rigips
DRS
CDS
concelex
EDIT-Structural
konsent
leviatan
SIGM
Ubitech
EURO BUILD

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<