Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ANALIZA: Scumpirea energiei aduce noi exigente pe piata echipamentelor HVAC
ANALIZA: Scumpirea energiei aduce noi exigente pe piata echipamentelor HVAC
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 31 Iul 2024 06:20
Piata de instalatii si echipamente HVAC din Romania, estimata la circa 700 de milioane de euro anual, potrivit operatorilor din domeniu, s-a inscris pe un trend descrescator in 2023, raportat la nivelul anului anterior, atat ca urmare a scaderii puterii de cumparare a populatiei in contextul inflationist, cat si ca rezultat al contractiei activitatii pe segmentul rezidential. In continuare, previziunile pentru anii urmatori sunt dificil de realizat, avand in vedere crizele suprapuse existente, cu potential de extindere si complicare, dar si un potential de dezvoltare semnificativ al economiei romanesti, generat de sumele considerabile ce vor fi disponibile pentru investitii pana la finalul acestui deceniu. Scumpirea energiei a reprezentat si va ramane, in continuare, un motor de dezvoltare pentru piata de echipamente HVAC, cererea orientandu-se tot mai mult catre solutii cu eficienta energetica sporita, conectate, cu emisii scazute si plus de confort. 
 
Piata energetica este intr-o transformare ireversibila. Energia conventionala va deveni tot mai scumpa si atunci accentul pe eficienta si surse regenerabile va fi din ce in ce mai mare. Potrivit furnizorilor de echipamente HVAC, sectorul de incalzire va urma trendul general de tranzitie catre electric, insa aceasta nu inseamna ca intreaga piata poate fi, de maine, electrica, in special domeniul industrial, dar si locuintele din mediul rural, cu infrastructura deficitara. Pompele de caldura sunt o solutie fezabila, dar nu inca suficient de fiabila pentru consumatorii casnici. 
In continuare, dezvoltarea pietei locale de HVAC va fi influentata de mai multi factori, inclusiv programele guvernamentale, schimbarile in preferintele consumatorilor si evolutiile tehnologice. Debransarea de la sistemele traditionale de incalzire si trecerea la surse alternative de energie sau la sisteme mai eficiente energetic, precum si piata de inlocuiri vor reprezenta doua "motoare" importante pentru evolutia vanzarilor din domeniu. Pe masura ce echipamentele HVAC existente ajung la sfarsitul duratei lor de viata utila, se creeaza o cerere naturala pentru inlocuirea acestora. Consumatorii pot fi interesati sa isi upgradeze sistemele vechi cu modele mai eficiente energetic, mai putin poluante sau mai inteligente din punct de vedere tehnologic. 
 
 
Potentialul pompelor de caldura este inca nevalorificat
Un studiu recent realizat pentru despre-energie.ro, platforma sustinuta de E.ON si Delgaz Grid, dezvaluie ca majoritatea romanilor prefera, in continuare, centrala termica pe gaz pentru incalzirea locuintelor, aproape 58% dintre participanti indicand aceasta optiune. Alaturi de aceasta, sistemele de incalzire centralizate (16%) si sobele pe lemne (15,6%) raman optiuni relevante, reflectand diversitatea preferintelor si accesibilitatea resurselor energetice in Romania. Pe medii de rezidenta, peste 86% dintre centralele termice pe gaz sunt instalate in locuintele din mediul urban si doar 13,6% in mediul rural, in timp ce sobele cu lemne sunt preferate in mediul rural (73,8%), iar 26,2% se afla in mediul urban. Conform aceluiasi studiu, aproape o jumatate dintre sistemele de incalzire din locuintele romanesti sunt mai vechi de un deceniu (44%), de unde rezulta o piata de inlocuiri cu un potential urias. 
Cu doar 0,7% dintre romani care au adoptat pompele de caldura, se observa o reticenta sau un nivel scazut de informare privind beneficiile acestei tehnologii. Interesant de observat ca, din randul celor care totusi folosesc acest sistem, cei mai multi (42,9%) au venituri lunare cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei, mult mai multi decat cei cu venituri lunare intre 5.000 si 8.000 de lei sau peste 8.000 de lei (cate 14,3%). Acest aspect evidentiaza potentialul nevalorificat al pompelor de caldura ca solutii eficiente si prietenoase cu mediul pentru incalzirea locuintelor.
 
 
Pentru a incuraja utilizarea pompelor de caldura la scara larga in Romania, furnizorii sunt de parere ca ar trebui lansat un program guvernamental care sa sprijine achizitiile, avand in vedere faptul ca sunt tehnologii destul de scumpe si inca neaccesibile unui segment major al populatiei. O solutie similara este considerata necesara si de presedintele Comisiei pentru mediu a Camerei Deputatilor, Virgil Popescu, care a afirmat ca "urmatorul program la care ar trebui sa ne gandim si ar trebui lansat ar trebui sa stimuleze folosirea pe scara larga a pompelor de caldura, pentru ca, pana la urma, producem energie regenerabila, cream un surplus de energie, dar si aceasta trebuie consumata si incalzirea locuintelor si a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale ar trebui sa se faca cu mijloace verzi, iar pompele de caldura sunt o solutie pentru acest lucru, mai ales daca sunt si eficiente". El a mentionat ca statele membre UE, inclusiv Romania, vor trebui sa asigure in mod colectiv o reducere a consumului de energie de cel putin 11,7% la nivelul Uniunii Europene pana in anul 2030.
 
Piata de incalzire in pardoseala a ajuns la 90 milioane euro in 2023
In cursul anului precedent, piata locala a sistemelor de incalzire in pardoseala a atins o valoare de aproximativ 90 de milioane de euro, conform datelor furnizate de Rehau Building Solutions, unul dintre liderii de piata in domeniul instalatiilor termice, sanitare si de ventilatie. Astfel, Romania isi consolideaza treptat pozitia de jucator semnificativ pe piata europeana dedicata acestui segment, evaluata in anul precedent la aproximativ 1,1 miliarde de euro conform analizelor Global Market Insights (GMI). "In 2023, piata specifica a inregistrat o contractie de 10-15%, influentata de diminuarea cu 20% a volumului de constructii rezidentiale noi la nivel national. Cu toate acestea, pentru anul in curs, ne asteptam la o stabilizare a pietei, in special in contextul deblocarii investitiilor publice", a declarat Laurentiu Chiriac, Head of Building Solutions Rehau Romania. Conform afirmatiilor sale, piata de incalzire in pardoseala este dominata covarsitor de sistemele prin agent termic, urmate de cele electrice in mica masura. Distributia intre cele doua tipuri de incalzire in pardoseala a ramas constanta in ultimii 3-5 ani, dar s-a putut observa si o tendinta de migratie dinspre incalzirea prin radiatoare catre cea in pardoseala. De asemenea, estimarile Rehau indica faptul ca peste 80% din piata este absorbita de segmentul rezidential, in timp ce sectoarele industriale si de retail manifesta un interes tot mai crescut. 
 
 
Astfel, Romania adopta treptat trendul european, unde in 2022, conform studiului GMI, 65,8% din piata era destinata proiectelor rezidentiale, iar restul se orienta, in principal, catre proiecte comerciale. "Similar altor domenii, romanii au adoptat rapid inovatia si implementarea sistemelor eficiente. Tranzitia catre surse de energie alternative, necesitatea cladirilor durabile si a economisirii energetice raman prioritare. In plus, alinierea cu politicile guvernelor europene si programele de ajutor financiar, de exemplu cele din cadrul PNRR privind constructiile noi, dar si renovarile, vor reprezenta un pas esential pentru mentinerea unui nivel inalt al investitiilor pe acest segment, implicit in domeniul incalzirii in pardoseala", a subliniat Laurentiu Chiriac. Referitor la viitorul pietei de sisteme de incalzire in pardoseala, managerul si-a exprimat convingerea ca, in urmatorii 5 ani, Romania ar putea atinge un ritm de crestere similar altor piete europene. Aceasta evolutie va fi stimulata, in special, de orientarea catre sistemele inovative, cu o tendinta crescatoare catre locuintele tip smart home. 
***
Analiza pietei de sisteme HVAC si investitii in infrastructura de apa 2024 a fost publicata in editia Martie - Aprilie 2024 a revistei Agenda Constructiilor. Pe langa datele introductive referitoare la dimensiunea pietei locale de cazane rezidentiale pentru incalzire pe combustibil fosil, si la sectorul de pompe de caldura, analiza include opinii ale unor reprezentanti de marca ai sectorului, precum:
  • Catalin Draguleanu, Senior Director Ariston Romania;
  • Bogdan Popescu, directorul general al companiei CALOR;
  • Adrian Cursaru, CEO Envi Group;
  • Daniel Vasile, director general Daikin Romania;
  • Mihai Matache, directorul general al Ferroli Romania;
  • Valeriu Timofan, managerul general al Hoval Romania;
  • Andrei Sulyok, director general, Lindab Romania;
  • Komoróczy Zsolt, directorul general al Melinda Impex;
  • Laurentiu Chiriac, Head of Building Technology, REHAU Romania;
  • Roxana Raducanu, Head of SEACE pentru Romania si Bulgaria;
  • Daniel Nica, fondatorul Ecobat Energy;
  • Matsios Petros, directorul general al Thermostahl;
  • Ioan Urian - Building Services Sales Manager, Wilo Romania;
  • Andrei Handolescu, CEO Ham Group.
Analiza este disponibila GRATUIT pentru abonatii revistelor Agenda Constructiilor & Fereastra. Click aici pentru abonare!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
Ubitech
Acvatot 2019
SSAB
noark
rigips
MAKITA
viarom
EDIT-Structural
AED
DRS
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
quadratum
Arduro
theda mar
SIGM
concelex
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
leviatan
konsent
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<