DAIKIN: Pompele de caldura reprezinta viitorul pietei sistemelor de incalzire |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Stelian DINCA 27 Mai 2021 10:25 |
Daikin, producatorul de echipamente de incalzire si racire cu o experienta de peste 90 de ani in domeniu, contribuie la reducerea emisiilor de carbon din cladirile rezidentiale, avand ca scop principal cresterea ponderii echipamentelor ce folosesc energie regenerabila pentru incalzire si racire la 40% pana in 2030. In plus, decarbonizarea locuintelor vine in sprijinul obiectivelor de reducere a impactului asupra mediului asumate de Uniunea Europeana, prin diminuarea emisiilor nete de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030. In acest context, Daikin are in plan patru directii necesare pentru procesul de transformare si decarbonizare a locuintelor.
Majoritatea constructiilor rezidentiale sunt inca incalzite cu sisteme invechite, pe baza de combustibili fosili poluanti, cum ar fi carbunele si petrolul, iar cladirile sunt responsabile in prezent pentru aproximativ 36% din toate emisiile de CO2 din Uniunea Europeana. Aceasta observatie contrasteaza puternic cu obiectivul ambitios al UE, asumat in legea europeana climatica recent semnata, de reducere a emisiilor de CO2 de la 40% la 55% pana in 2030. In unele tari europene, incalzirea pe baza de energii regenerabile a devenit un standard pentru noile constructii, dar potentialul pe care il ofera necesita o expunere mult mai mare in procesul de inlocuire.
„Energia regenerabila joaca un rol esential in atingerea noilor obiective „verzi”. Daikin are ca tinta sa ajunga la o amprenta neta de carbon zero in intreaga activitate pana in 2050, iar cele patru directii principale pe care le avem in plan sunt absolut necesare pentru asigurarea unui nivel cat mai ridicat de decarbonizare in ceea ce priveste incalzirea locuintelor. Pompele de caldura sunt viitorul pietei de incalzire, fiind de pana la patru ori mai eficiente decat solutiile traditionale de incalzire”, explica Daniel Vasile, Managing Director Daikin Romania.
4 directii pentru decarbonizarea caldurii in mediul rezidential
Primul pas din ghidul Daikin pentru decarbonizarea locuintelor tine de consolidarea noilor reguli de constructie privind utilizarea energiei. In prezent, specialistii Daikin estimeaza ca pompele de caldura au deja o cota de piata de pana la 50% in casele noi (unifamiliale) din Europa. Prin urmare, aplicarea normelor face ca pompele de caldura sa devina sistemul implicit de incalzire.
Al doilea pas este cresterea ratei de inlocuire. Pentru a atinge obiectivele legii europene climatice, rata de inlocuire trebuie sa se dubleze de la 1% la 2% pana in 2030. Prin cresterea ratei de inlocuire, sistemele vechi sunt inlocuite cu echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce duce in mod natural la reducerea emisiilor. Prin urmare, urmatoarea provocare este de a motiva si indemna cetatenii europeni sa aleaga solutii regenerabile. Acest lucru implica necesitatea de a explica, pe o scara cat mai larga, faptul ca sistemele de incalzire ce folosesc energii regenerabile, precum pompele de caldura, sunt o solutie eficienta, rentabila si durabila.
A treia etapa consta in eliminarea stimulentelor pentru combustibili fosili. In prezent, de aceste stimulente beneficiaza diferite sisteme de incalzire in detrimentul pompelor de caldura, deoarece sunt sisteme mai accesibile, iar tehnologiile ce folosesc energii regenerabile au nevoie de conditii de concurenta echitabile. Decalajul dintre preturile actuale ale energiei electrice si gazelor din multe state membre este prea mare pentru a face pompele de caldura accesibile tuturor cetatenilor europeni.
Ultimul pas este ca aceste sisteme de incalzire moderne sa devina standardul si nu exceptia in piata de inlocuire, iar Daikin considera ca pompele de caldura sunt solutia optima, fiind din ce in ce mai performante chiar si la temperaturi exterioare mici. Prin urmare, sunt potrivite pentru orice tip locuinta, iar folosirea echipamentelor cu energie regenerabila pentru incalzirea locuintelor reduce consumul de combustibili fosili poluanti si emisiile de CO2.
|