Agenda Constructiilor
Joi, 23 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - E.ON: Aparatul de aer conditionat ramane cel mai popular sistem de racire in Romania
E.ON: Aparatul de aer conditionat ramane cel mai popular sistem de racire in Romania
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de AG&F 12 Iun 2024 13:00
Tot mai multi romani apeleaza la sisteme de racire pentru a mentine o temperatura confortabila in locuinte in perioadele caniculare, circa 1/3 dintre gospodariile din Romania fiind dotate cu minimum un aparat de aer conditionat, potrivit unui studiu* realizat de E.ON in primul trimestru al acestui an.
Aparatul de aer conditionat este de departe cel mai popular sistem de racire.
Conform unui studiu sociologic**, realizat in luna mai a.c. pentru platforma despre-energie.ro, 80% dintre cei care detin deja un sistem de racire a locuintei declara ca folosesc aparate de aer conditionat, iar 18,6% apeleaza la ventilatoare. Sistemele de racire prin evaporare si pompele de caldura – care au si functie de racire – sunt foarte rar intalnite la romani, in ambele cazuri doar 1% dintre respondenti spunand ca detin un astfel de sistem.
Frecventa utilizarii aparatului de aer conditionat. Cand vine vorba despre frecventa utilizarii aparatului de aer conditionat, 43% dintre respondenti il utilizeaza doar in zilele toride si tot cam atatia (42%) spun ca il folosesc zilnic pe perioada sezonului cald. Totodata, pentru a obtine confortul dorit, 2/3 dintre respondenti (67%) folosesc aparatul de aer conditionat intre o ora si 4 ore/zi, 22% intre 4 si 6 ore/zi si 10% peste 6 ore/zi. 
Temperatura confortabila in zilele toride. Confortul dorit nu inseamna acelasi lucru pentru toata lumea. Concluziile studiului evidentiaza, totusi, ca pentru majoritatea participantilor (57%), temperatura confortabila in locuinta este in intervalul 21 si 23°C. Circa 23% prefera o temperatura mai scazuta, sub 20°C, iar 18% mai ridicata, intre 24-26°C. Doar 1,5% dintre respondenti spun ca se simt bine la peste 26°C.
 
 
Specialistii spun ca temperatura cea mai potrivita  pentru vara este, in general, intre 24-26°C. Totodata, recomandarea  este ca diferenta dintre temperatura interioara si cea exterioara sa nu fie mai mare de circa 5-10°C.
Termostatul inteligent pentru controlul temperaturii - foarte apreciat. 58% dintre respondenti declara ca utilizeaza termostate inteligente pentru controlul temperaturii, iar alti 31% spun ca sunt interesati de achizitionarea unui asemenea dispozitiv.
Instalarea si configurarea unui termostat inteligent poate aduce economii la factura de energie electrica, prin ajustarea automata a temperaturii in functie de conditiile din locuinta. De retinut ca pentru fiecare grad sub 24°C, consumul de energie electrica creste cu 5-7%.
Mentenanta aparatelor de aer conditionat - este loc de mai bine. Referitor la intretinerea aparatelor, 45% dintre respondenti afirma ca fac o verificare a aparatului o data pe an, iar circa 17% o data la doi ani. Alti 23% spun ca fac verificarea doar cand este nevoie.
Recomandarea specialistilor este ca verificarea sa fie facuta de doua ori pe an, mai intai la inceput de sezon cald si apoi la inceput de sezon rece, mai ales in cazul celor care folosesc functia de incalzire a aparatelor de aer conditionat.
In aceasta privinta, studiul arata ca 48% dintre participanti folosesc aparatul de aer conditionat si in sezonul rece, pentru  incalzire, iar 52% nu il folosesc niciodata cu acest scop.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
SIGM
MCA
Ubitech
concelex
DRS
GEWISS
BogArt
theda mar
ELECTROGRUP
konsent
noark
CDS
quadratum
Arduro
rigips
MAKITA
EURO BUILD
EDIT-Structural
VEGO
leviatan
AED
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<