Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - Pretul prea mare impiedica 40% dintre beneficiari sa achizitioneze pompe de caldura
Pretul prea mare impiedica 40% dintre beneficiari sa achizitioneze pompe de caldura
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de AG&F 24 Iul 2024 10:14
Piata pompelor de caldura este inca la inceput in Romania, dar un studiu recent realizat pentru platforma Despre-energie.ro arata ca peste 50% dintre romani ar lua in considerare achizitionarea unui astfel de echipament in anul urmator, daca ar avea finantarea necesara si daca statul ar acorda subventii. Studiul a fost sustinut de companiile Delgaz Grid si E.ON.
Una dintre principalele concluzii ale cercetarii sociologice este ca aproape 3/4 dintre respondenti (74%) afirma ca au destul de putine informatii sau chiar deloc despre utilitatea pompelor de caldura in gospodarii. In plus, 45% dintre cei intervievati nu stiau ca pompele de caldura pot fi folosite atat pentru incalzirea locuintei in timpul sezonului rece, cat si pentru racirea acesteia vara.
 
Motivele pentru achizitie
Principalele motive pentru care romanii ar achizitiona o pompa de caldura sunt eficienta energetica si reducerea costurilor cu energia. Peste 90% dintre respondenti indica reducerea costurilor cu utilitatile si dubla functie de incalzire si racire a acestor echipamente. In randul acestora este interesant ca cei mai multi (40%) sunt cei care au venituri intre 2500 si 5000 de lei/luna si aproape 70% au studii universitare si post universitare.
De asemenea, beneficiile pentru mediu sunt in topul motivelor de achizitie pentru 84% dintre respondenti. Pompele de caldura sunt considerate o solutie alternativa de catre 32% dintre respondentii care locuiesc in zone unde nu exista sistem de termoficare si nici gaze naturale.
 
 
Impedimente pentru achizitie
Pretul prea mare este considerat principalul impediment in achizitia unei pompe de caldura pentru 40% dintre respondenti, iar lipsa informatiilor reprezinta un obstacol pentru un procent similar. Aproape 20% dintre acestia mentioneaza lipsa subventiilor, dupa modelul Casa Verde, ca un motiv serios care sta in calea achizitiei unei pompe de caldura. 
Motivele difera si in functie de varsta. In randul tinerilor, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, aproape jumatate spun ca lipsa unei subventii este principalul impediment. In categoria de varsta 35-45 de ani principalul impediment pare sa fie pretul prea mare. 
 
Decizia si sursa de achizitie
Exceptand costurile si luand in considerare dubla functie a unei pompe de caldura, 35% dintre respondenti ar lua in considerare achizitia, 47% se declara indecisi, iar 18% nu ar achizitiona o pompa de caldura.
Daca ar fi sa cumpere o pompa de caldura, aproape 50% dintre cei care au participat la studiu spun ca ar apela la un magazin de specialitate, peste 9% s-ar uita la ofertele furnizorilor de energie, iar 41% spun ca nu au o optiune clara si ca au nevoie sa se informeze in prealabil.
 
 
Concluzii
Desi interesul pentru pompe de caldura este in crestere, costurile ridicate, dar si informatiile insuficiente reprezinta principalele obstacole in calea achizitiei. Cu toate acestea, disponibilitatea de a investi in aceste sisteme eficiente energetic indica un potential mare pentru cresterea pietei, in special daca vor fi implementate programe de finantare si subventii guvernamentale.
***
Studiu efectuat de Sondaje Marketing Relatii Publice pentru platforma despre-energie.ro, pe un esantion reprezentativ national de 1.053 de persoane fizice, cu varsta peste 18 ani, in perioada 9-17 mai 2024, cu o marja de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, dar asumand limitarile din derularea online.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
CDS
theda mar
EDIT-Structural
siniat
ness project
MAKITA
concelex
SSAB
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
viarom
BogArt
quadratum
noark
Arduro
Ubitech
konsent

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander