Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - TERAPLAST mizeaza pe crestere in 2021 si extinde productia de tubulatura cu 50%
TERAPLAST mizeaza pe crestere in 2021 si extinde productia de tubulatura cu 50%
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 24 Mar 2021 06:32
Cresterea volumului lucrarilor de constructii din domeniul infrastructurii, mai ales pe sectorul de instalatii, au determinat utilizarea la capacitate maxima a liniilor de productie de tubulatura si tevi detinute de grupul TeraPlast la Bistrita. In contextul in care estimarile indica mentinerea trendului ascendent pe acest segment, compania are in plan extinderea capacitatii de productie.
"Am pornit rezervati in 2020, iar apoi am devenit conservatori cand incertitudinile din prima faza a pandemiei erau persistente. Insa am avut o modificare radicala a mediului de afaceri, dupa ce au fost ridicate primele restrictii de circulatie, mai ales cele intre tarile din Europa. In economie s-au simtit rapid fondurile publice puse la dispozitie pentru a stimula activitatea, iar lucrarile de infrastructura au accelerat. Cererea a fost in crestere in 2020 in special pentru sisteme de instalatii, generata de majorarea de 18,5% a volumului lucrarilor ingineresti fata de 2019. In pofida contextului dificil din Romania si nu numai, santierele nu s-au oprit, chiar s-au deschis unele noi, ceea ce a generat si cerere de materiale. Noi, la TeraPlast, ne-am lovit de limita capacitatilor de productie pe fondul acestei nevoi care era imposibil de anticipat. Si sunt sigur ca nu a fost doar cazul nostru. Pentru noi a fost neplacut sa refuzam comenzi. Corectam rapid acest neajuns, iar extinderea capacitatii este prioritara", a declarat Ovidiu Gurau, director comercial TeraPlast.
Pentru urmatorii ani, estimarile indica o crestere anuala medie de 2% pe segmentul infrastructurii de instalatii, datorita proiectelor de extindere si modernizare a retelelor de alimentare cu apa si de canalizare finantate din fonduri europene.
"Ne bucura mult sa vedem cum lucrurile se misca. Sunt multe proiecte finantate din bani publici sau europeni, fondurile sunt absorbite si disponibilizate in economie pentru dezvoltarea retelelor de canalizare si alimentare cu apa potabila a localitatilor din Romania. Daca ritmul investitiilor se mentine si utilizarea fondurilor europene ramane o prioritate pentru Romania, ne asteptam la o consolidare a acestui trend. Previziunile din piata indica un ritm de crestere anuala de 2%. Acesta ar fi scenariul de baza. Lucram si cu variatii, optimiste sau ceva mai rezervate. Avem aceasta flexibilitate", a precizat reprezentantul TeraPlast.
 
Piata de tubulatura, estimata la 350 de milioane de euro in 2020
Potrivit datelor companiei, cercetarile indica o valoare a pietei de tubulatura de aproximativ 325 milioane de euro in 2019 si de circa 350 de milioane de euro in 2020. Pentru 2021, managerul TeraPlast estimeaza un nivel comparabil cu cel din anul trecut al pietei, sau chiar in usoara crestere.
In ansamblul sau, sectorul constructiilor s-a apropiat anul trecut ca valoare in produsul intern brut de 70 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta 6,6% din total. "Ponderea relativ redusa ne arata un potential major ale acestei piete. Totusi, sunt o serie de factori care pot influenta aceasta evolutie. Se resimte in piata, pe mai multe niveluri, o majorare a costurilor, independente de producatori. Anul acesta, spre exemplu, ne confruntam cu cea mai mare crestere a pretului materiilor prime din ultimii 5 ani. Pe cale de consecinta, intreaga evolutie a pietei va fi determinata si de capacitatea beneficiarilor de a absorbi aceste costuri suplimentare aparute in fluxul de productie, pentru ca implicit acestea sunt transferate in pretul final", a explicat Ovidiu Gurau.
 
Doar 53% din populatie este conectata la canalizare si 35% la retelele de gaze
Romania mai are foarte mult de recuperat la capitolul infrastructura de utilitati. Tari vecine, precum Ungaria, au procente de peste 95% la acoperirea cu sisteme de alimentare cu apa, canalizare. In Romania, in schimb, doar 53% din populatie este conectata la o retea de canalizare cu statie de epurare, doar 71% la reteaua publica de alimentare cu apa si doar 35% la reteaua de alimentare cu gaze naturale. "Sistemele subdezvoltate sunt, insa, doar o parte a problemei. De cealalta parte, avem infrastructura existenta uzata fizic, care necesita reabilitare. De exemplu, 13% din totalul retelei de apa din Romania are o vechime de peste 50 de ani si este construita cu materiale care nu mai pot asigura calitatea apei din cauza corodarii. Prin urmare, exista un potential urias de dezvoltare. Acum putem intra intr-o etapa favorabila, cand se aliniaza planetele, deoarece poate fi indeplinita acea conditie sine qua non: asigurarea finantarii", a subliniat reprezentantul TeraPlast.
Prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) se mai pot contracta, conform documentelor publicate, lucrari in valoare de aproximativ un miliard de euro din vechiul exercitiu bugetar al Uniunii Europene. In proiectul Guvernului pentru Programul National de Recuperare si Rezilienta (PNRR) sunt cuprinse alte aproximativ 8,2 miliarde de euro pentru lucrari de infrastructura si irigatii.
"Acestea reprezinta oportunitati fantastice, realiste, doar ca trebuie sa le fructificam printr-un efort combinat public-privat pentru a aduce nivelul de confort al populatiei Romaniei la cel din vestul Europei", a aratat Ovidiu Gurau.
 
TeraPlast a produs 20 milioane de metri de teava in 2020
Potrivit datelor TeraPlast, in 2020 societatea a inregistrat cresteri pe toate categoriile de produse pentru instalatii. Compania a fabricat, astfel, aproape 20 de milioane de metri liniari de teava si a functionat la capacitate de 100% pe tot parcursul anului.
"A fost o productie care, pusa cap la cap, ar fi putut inconjura granitele Romaniei de peste sase ori. Tot anul trecut, am dezvoltat produse noi, cum sunt bazele de camine DN 400 si DN 350, tevile multistrat din polipropilena, si am obtinut certificarea PAS 1075 pentru tevile TeraPlast din polietilena pentru apa si gaz. Toate au fost foarte bine primite de catre clientii nostri. Un alt produs din portofoliul nostru, recunoscut in piata, este teava multistrat din PVC care include si material reciclat. Suntem singura companie din Romania care detine brevet de inventie pentru acest tip de produs. Pe langa caracteristicile tehnice in linie cu normele europene, teava TeraPlast din PVC multistrat este si un produs care integreaza componenta sustenabilitatii si ajuta la colectarea si reciclarea deseurilor care incep sa sufoce planeta", a explicat reprezentantul producatorului.
 
Investitii de 73 milioane de lei pentru cresterea cu 50% a productiei
In contextul estimat al expansiunii pietei, TeraPlast detine un buget de peste 73 milioane de lei pentru extinderea cu 50% a capacitatii de productie pentru sistemele de canalizare, apa si gaz. Investitiile presupun construirea si dotarea unei noi fabrici pentru sisteme din polietilena, dar si extinderea capacitatilor de productie pentru sisteme din PVC si PP.
"Am inceput anul 2021 cu o prima noua linie de productie functionala, parte din aceste investitii, si vom continua pe parcursul anului sa completam fabricile cu restul echipamentelor, astfel incat sa finalizam investitiile pana la sfarsitul trimestrului al treilea al acestui an", a precizat Ovidiu Gurau.
***
TeraPlast a obtinut in 2020 rezultate record la nivelul intregului Grup. Cifrele consolidate pentru grupul format acum din companiile TeraPlast, TeraGlass si TeraPlast Recycling arata o cifra de afaceri de 396,9 milioane de lei, in crestere cu 16% fata de 2019. Pentru 2021, la nivel de grup TeraPlast are bugetata o cifra de afaceri de 636,2 milioane de lei, din care peste 100 milioane de lei vor fi generate de investitiile noi. Cifrele bugetate reflecta activitatea Grupului in 2021 in formula TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, Somplast si TeraPlast Folii Biodegradabile.
In ceea ce priveste segmentul de Instalatii din cadrul TeraPlast, acesta a fost cel mai performant business in 2020, generand 292 milioane de lei din cifra de afaceri a Grupului in 2020.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
AED
Acvatot 2019
DRS
EDIT-Structural
concelex
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
BogArt
CDS
quadratum
viarom
konsent
ELECTROGRUP
ness project
rigips
SIGM
theda mar
strabag nivel 1
Arduro
noark
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<