Tiberiu Catalina: Romania a inceput deja sa construiasca cladiri NZEB |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 02 Aug 2023 06:16 |
Energo-Instal Consulting (EIC) este o echipa dinamica si experimentata formata din specialisti in certificari energetice, consultanta si audit energetic, avand toate atestarile tehnico-profesionale necesare pentru a oferi un certificat/audit energetic valid si de calitate. In cei peste 15 ani de experienta, specialistii EIC au eliberat mii de certificate energetice si au realizat studii de conformare NZEB pentru proiecte majore de investitii, precum Ivy Residence, Marmura Residence, Triama Residence etc. Consultantii au finalizat, in total, 115 proiecte mari, pentru 345 de clienti si au cumulat peste 12.500 de ore de consultanta de specialitate.
In prezent, EIC paricipa la programul de cercetare "Scoli Sanatoase", ce are ca obiectiv principal analiza si implementarea de solutii eficiente de asigurare a calitatii aerului interior, confortului termic, acustic si vizual in cladirile educationale. Se are in vedere inclusiv eficientizarea energetica, dar si siguranta cladirii la un eventual seism sau incendiu.
Conf. univ. dr. ing. Tiberiu Catalina spune ca preocuparile pentru calitatea aerului nu trebuie separata de eficienta energetica a cladirilor: "Sunt doua aspecte care trebuie sa mearga in tandem si sa fie rezolvate concomitent".
Interviu cu conf. univ. dr. ing. Tiberiu Catalina, General Manager, Energo-Instal Consulting; cercetator stiintific de gradul 1 la INCD Urban-Incerc si conferentiar in cadrul departamentului de Sisteme termo-hidraulice si protectia atmosferei la UTCB; specialist cu o experienta profesionala de 18 ani in domeniul eficientei energetice si calitatii aerului.
- Ce s-a schimbat pe piata de constructii dupa intrarea in vigoare a normelor de proiectare NZEB, in 2021?
- In conformitate cu articolul 9 din Regulamentul UE privind performanta energetica a cladirilor din Directiva 2010/31/UE (EPBD), toate cladirile noi construite in Uniunea Europeana trebuie sa fie aproape zero energetice (NZEB) de la inceputul anului 2021. Statele membre sunt obligate sa stabileasca cerintele NZEB in planurile lor nationale, in conformitate cu cerintele EPBD. Piata de constructii din Romania a suferit o serie de schimbari pozitive din 2021, in special din punct de vedere al metodelor de constructie. S-au adoptat tot mai des tehnologii de constructie mai avansate, dar si materiale de termoizolare a elementelor de anvelopa cu proprietati termice mult mai bune decat inainte. De asemenea, piata de constructii a inteles importanta pierderilor de caldura prin elementele vitrate si, astfel, s-a observat o tendinta clara, din cunostintele mele, in alegerea ferestrelor eficiente energetic, dar si a unor sisteme de incalzire de tip pompe de caldura, care au performante energetice mult mai bune decat cazanele care functioneaza pe gaz. Din punct de vedere al proiectarii arhitecturale, au avut loc o serie de schimbari incepand cu 2021. Arhitectii au acordat mai multa atentie orientarii cladirilor, pentru a profita mai mult de aporturile solare in sezonul rece. Consider ca Romania a inceput deja sa construiasca cladiri NZEB, dar poate nu in ritmul pe care l-am fi dorit. Este evident faptul ca dezvoltatorii imobiliari si persoanele fizice care isi construiesc case au inteles importanta anvelopei si a instalatiilor asupra consumurilor de energie ale viitoarelor cladiri. Contextul energetic in care ne-am aflat in ultimii 2 ani au ajutat atat autoritatile, cat si populatia sa constientizeze tot mai mult importanta investitiei in eficienta energetica a constructiilor. Mai este important de mentionat faptul ca diversele programe de finantare pun accentul pe eficienta energetica.
- Considerati suficiente programele si initiativele actuale pentru atingerea obiectivelor de eficienta energetica?
- Eficienta energetica a cladirilor este o problema critica si de mare interes la nivel global, deoarece are impact direct asupra reducerii emisiilor de CO2. Autoritatile au o serie de abordari pe care le-au pus deja in miscare, printre care noua reglementare MC001/2022, care nu a acoperit doar constructiile noi, ci si renovarile cladirilor existente. Mai mult, prin programele de finantare din ultimii ani se incurajeaza populatia sa investeasca in surse alternative de energie, cum ar fi programul Casa Verde, coordonat de catre Administratia Fondului de Mediu. Astfel, se fac pasi importanti pentru reducerea consumurilor energetice si decarbonarea fondului construit. Educatia si constientizarea publicului joaca un rol crucial si reprezinta un instrument eficient, prin care autoritatile pot transmite informatii de interes. Consider ca programele si initiativele actuale sunt suficiente si acopera o gama larga de activitati, dar si de investitii, astfel ca ne putem astepta la o reducere destul de rapida a consumului energetic la nivel national. As vrea sa mai mentionez faptul ca, pe langa investitiile in eficienta energetica, cum ar fi parcuri fotovoltaice care sa alimenteze consumurile comunitatilor, sunt diverse programe dedicate elevilor din scoli si licee, prin care acestia invata despre protectia mediului si economia de energie (de exemplu, programul AFM - Educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului). In acest moment, consider prioritar ca populatia sa fie tot mai informata si incurajata in investitii privind eficienta energetica.
- La ce proiecte lucrati, in aceasta perioada?
- In ultima perioada, am fost solicitat sa lucrez la o serie de proiecte foarte interesante si care imi sunt foarte dragi, deoarece in ultimii 12 ani am avut multe preocupari profesionale si stiintifice privind eficienta energetica si calitatea mediului interior in cladirile educationale. In prezent, lucrez la o serie de proiecte pentru scoli noi, dar si vechi, care doresc sa primeasca finantare prin programul "Scoli Verzi", coordonat de catre Ministerul Educatiei Nationale. Aceste proiecte presupun elaborarea unui studiu NZEB prin care sa demonstram, prin calcule teoretice folosind noua metodologie, ca viitoarele constructii de tip scoli respecta cerinta NZEB-20%. Pe de alta parte, pentru scolile vechi este necesar un audit energetic care are rolul de a analiza consumul energetic actual si de a-l reduce printr-o serie de masuri care vizeaza cresterea eficientei energetice.
- Care sunt principalele obiective si planuri de dezvoltare pe care le aveti in anii urmatori?
- Principalele obiective sunt finalizarea proiectelor incepute si extinderea serviciilor oferite de catre societatea Energo-Instal Consulting catre zona de proiectare de parcuri fotovoltaice si managementul energetic al acestora. Activitatea societatii noastre este una constanta, tinand cont ca echipa de lucru este redusa. Fiind o societate implicata in domeniul eficientei energetice si al constructiilor NZEB, avem o perspectiva favorabila, datorita cresterii numarului de programe prin care se finanteaza cladiri publice si private.
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru?
- Preturile de proiectare sunt in continuare mici, raportat la cantitatea de munca si responsabilitatea studiilor energetice efectuate. Din pacate, la nivel general avem o stagnare a preturilor, si nu consider ca acest lucru se va imbunatati rapid, deoarece nu exista o dorinta generala de perfectionare si de imbunatatire a cunostintelor a celor care realizeaza studii/audituri/certificate energetice. Cu toate acestea, Ordinul Auditorilor Energetici si Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania, alaturi de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, fac eforturi considerabile pentru formarea continua a inginerilor si arhitectilor, astfel incat peste cativa ani sa avem o breasla mult mai pregatita profesional.
|