ELECTROGLOBAL: Dezvoltarea depinde de stimularea cresterii investitiilor |
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Cosmin Dincu 14 Aug 2013 15:50 |
Implicata cu precadere pe piata de materiale si echipamente electrice pentru uz industrial, pentru care furnizeaza produse destinate automatizarilor si actionarilor electrice, societatea Electroglobal, din Cluj-Napoca, a devenit in ultimii ani un competitor important in domeniul sau de activitate, promovand intens sisteme din categoria aparatajului modular de joasa tensiune, motoare si convertizoare, cabluri si conductori, corpuri de iluminat pentru medii explozive (ex zona 1 si 2). In opinia directorului executiv al firmei, perspectivele de dezvoltare din domeniu pot fi conturate doar daca factorii de decizie politico-economici vor lua masuri de stimulare a cresterii consumului sau a investitiilor. Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 58,7 milioane de lei, in crestere cu 25% fata de nivelul din 2011.
Interviu cu dr. ing. Radu Ciorba, director executiv al companiei Electroglobal.
- Cum a evoluat sectorul specific in primul semestru din 2013?
- Actualmente, exista o activitate intensa de ofertare si pregatire de noi proiecte in industrie - vizibila si in primul semestru al acestui an -, insa problemele politico-sociale din 2012 si recesiunea economiei europene au dus la blocarea multor obiective, mai ales in sectorul energetic. Lipsa de lichiditati a incetinit ritmul investitiilor, fie ca se solicitau corpuri de iluminat, fie aparataj electric sau materiale de instalatii. In ceea ce ne priveste, am reusi ca, in pofida problemelor specifice, in ianuarie-iunie 2013 sa inregistram o crestere de 10% a cifrei de afaceri fata de perioada similara a anului trecut. Pentru intregul exercitiu financiar in curs estimam o evolutie moderata a vanzarilor, totul depinzand in mod direct de situatia economica din UE, intrucat finalizarea recesiunii din zona euro ar determina o crestere a exporturilor, reprezentand un parametru stimulativ pentru industrie.
- Ce premise pentru dezvoltare ati identificat pe termen scurt si mediu?
- Pentru perioada urmatoare, ne este dificil sa elaboram un prognostic exact referitor la tendintele bransei, mai ales ca datele statistice indica o crestere in industrie, care nu se resimte in mod real pe piata. In pofida incertitudinii specifice, la nivelul acestui an vom continua sa dezvoltam produsele realizate in atelierul de fabricatie a tablourilor electrice de automatizare si distributie. Investitia a demarat in 2012, odata cu angajarea personalului calificat, iar in continuare achizitionam echipamente performante. Suntem receptivi la evolutiile pietei de materiale electrice si, prin participarea la IEAS 2013, expunem o serie de noutati ale producatorilor de echipamente pe care ii reprezentam in Romania.
- Precizati cateva dintre proiectele in care v-ati implicat.
- Avem avantajul de a colabora, in mod traditional, cu diversi operatori activi pe segmentul materialelor de constructii, pe piata de petrol si gaze, respectiv cu beneficiarii finali profesionisti (integratori de sisteme si instalatori). Practic, deservim diverse sectoare industriale, astfel incat orice proiect in cadrul caruia ne implicam este considerat de anvergura. Dintre obiectivele notabile, se disting cele aferente departamentului Engineering Services, care furnizeaza solutii de automatizare in domeniul statiilor de tratare a apei potabile, al celor de epurare a apelor uzate, precum si pentru industria metalurgica. Le propunem, astfel, partenerilor sa se orienteze spre cresterea productivitatii, prin integrarea unor produse performante si ecologice, care sa asigure pe termen mediu si lung automatizarea diverselor procese specifice.
|