Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - ANALIZA: Trenduri diferite la materiile prime pentru industria de vopsele
ANALIZA: Trenduri diferite la materiile prime pentru industria de vopsele
Izolatii & Finisaje Publicat de Cosmin Dincu 27 Iun 2018 07:43
Capacitatile de productie a polimerilor „bio” continua sa se majoreze cu aproape 4% pe an, cam la aceeasi rata cu a polimerilor petrochimici. De aceea, cota de piata a polimerilor pe baza de materiale ecologice („bio”) va ramane la circa 2% din total. In ceea ce priveste substantele de tip „negru de fum”, conform celei de-a treia editii a unei analize specifice, pana in anul 2025 se asteapta o majorare exponentiala a cererii, care va depasi 15 milioane de tone. La dioxidul de titan, dupa o sporire de +5,3% a vanzarilor in 2017, se estimeaza majorari ale pretului in trimestrul al doilea din 2018, dar din iulie-decembrie si, eventual, ulterior, balanta dintre cerere si oferta se va echilibra. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile mai multor studii specializate, realizate in domeniul materiilor prime destinate industriei de vopsele (si nu numai) de expertii Nova Institute (Germania), Ceresana sau agentia Artikol si citate de Vincentz Network GmbH & Co KG (compania germana detinatoare a European Coatings).
In cazul polimerilor „bio”, cercetarea elaborata de Nova Institute evidentiaza ca, desi la unele sortimente cererea s-a diminuat drastic (cum este cazul bio-PET), pentru PLA, PHA, PEF, bio-PE si bio-PP perspectivele sunt mai mult decat pozitive. „In general, mediul de afaceri specific acestui segment de piata continua sa fie provocator, din cauza cotatiilor reduse (sau fluctuante) la petrol, pe fondul sprijinului politic aproape inexistent si, partial, al utilizarii sub dimensiunile proiectate a capacitatilor de productie. Pana in prezent, bio-degrabilitatea unora dintre polimerii ecologici nu a reprezentat un factor decisiv care sa creeze avantaje reale pe plan mondial”, se arata in studiul Nova Institute.
Din punct de vedere al segmentului „negrului de fum”, analizat de Ceresana, daca pentru anul 2025 se prevad vanzari de peste 15 milioane de tone la nivel mondial, pe regiuni ale globului, in 2017 ponderea a fost detinuta de livrarile din Asia- Pacific (cu 62% din total, cota care va ajunge la 65% in 2025, pe fondul unei cresteri peste medie a comenzilor). In Asia, China este principalul consumator de „negru de fum”, utilizand 4,7 milioane de tone pe an. Ca dimensiune, vanzarile din Asia-Pacific sunt urmate de cele din America de Nord si Europa de Vest. Insa, Asia-Pacific se plaseaza pe locul intai si ca productie a unor astfel de substante (cu 64% din total). America de Nord ocupa, la distanta, pozitia a doua, fiind urmata indeaproape de Europa de Est. Ca urmare a unei cresteri recente a capacitatii, cu peste 1,5 milioane de tone pe an, China si India vor ramane principalii furnizori de „negru de fum”, iar fabricantii din regiunea Asia-Pacific vor domina piata si in anul 2025, cand se prezuma ca vor dispune de o capacitate instalata de minimum 10 milioane de tone pe an. Bineinteles, ponderea cererii revine industriei ce realizeaza anvelope, dar „negrul de fum” se foloseste ca pigment, in proportii reduse, inclusiv in industria de lacuri si vopsele, in constructii etc.
Eticheta-avertisment despre dioxidul de titan ar putea periclita vanzarile multor sisteme si materiale de constructii
In fine, dar nu in ultimul rand, intervievat de European Coatings, Reg Adams, fondatorul agentiei Artikol (specializata exclusiv in analiza pietei dioxidului de titan), explica faptul ca „din perspectiva furnizorilor de dioxid de titan, situatia pietei este mult mai buna actualmente decat a fost in urma cu doi ani, pentru ca, pe plan global, cererea a avansat cu +4,4% in 2016 si cu +5,3% in 2017, astfel incat fabricantii au reusit sa-si utilizeze capacitatile la niveluri cuprinse intre 90% si 100%, cu exceptia unor uzine chimice din Finlanda, Ucraina si India, care au fost afectate de defectiuni. Stocurile in exces au revenit la normal, cu volume ale vanzarilor ce se efectueaza in maximum 45 de zile, fata de 70 de zile anterior. Pentru acest pigment se constata insa fluctuatii ale cotatiei, pe fondul aprecierii euro fata de USD (ceea ce a dus la scumpiri de +70% ale pretului mediu in Europa de Nord), precum si probleme legate de severitatea manifestata de autoritatile chineze in ceea ce priveste poluarea, determinand inchiderea permanenta, in China (ce este unul din principalii furnizori), a unor fabrici mici si medii cu o capacitate totala instalata de 300.000 de tone de pigmenti pe baza de dioxid de titan, adica 8% din totalul national. Insa, pe plan global, perspectivele pentru 2018-2019 sunt promitatoare, iar Artikol estimeaza un salt de +4,8% pe an al livrarilor de dioxid de titan. Totusi, din 2019, odata cu intrarea in vigoare a unei directive europene ce impune marcarea cu eticheta «potential carcinogen» a produselor ce contin dioxid de titan - adica pe cutiile de vopsele, pe ramele ferestrelor din PVC, pe pachetele de parchet laminat etc. -, producatorii cred ca masura respectiva va duce la scaderea drastica a vanzarilor, la cresterea costurilor si la adancirea faliei dintre asteptarile consumatorului si performanta reala a produsului. Insa acest proiect se afla deocamdata in etapa de consultare publica si o serie de asociatii au depus deja documente argumentate cu privire la utilizarea excesiva sau nejustificata a etichetelor de avertizare despre dioxidul de titan”. Pentru informatii suplimentare, www.european-coatings.com
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
ness project
concelex
CDS
noark
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
strabag nivel 1
Acvatot 2019
viarom
quadratum
rigips
Ubitech
MAKITA
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander