Agenda Constructiilor
Miercuri, 17 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ASRO: Marcajul CE, garantie a calitatii si sigurantei impuse de UE
ASRO: Marcajul CE, garantie a calitatii si sigurantei impuse de UE
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 07 Mai 2020 11:53
Ce anume au in comun telefonul mobil, frigiderul din bucatarie, televizorul sau ursuletul de plus al copilului dvs.? Daca aceste produse sunt cumparate din Spatiul Economic European (SEE) acestea vor avea inscriptionat pe etichete initialele CE, care reprezinta marcajul conformitatii europene.
Marcajul CE este o marca obligatorie pentru anumite produse care sunt introduse sau circula in SEE si pe piata Turciei, indiferent daca acestea sunt fabricate in interiorul sau in exteriorul acestor spatii. Aceasta marca este utilizata pentru a indica faptul ca produsele au fost evaluate de producator si ca acestea sunt conforme cu legislatia europeana aplicabila. Iar noi, consumatorii, le recunoastem deoarece le intalnim pe multe dintre produsele pe care le folosim zi de zi.
Atunci cand vedem inscriptionat acest marcaj pe produsele pe care le folosim, ne putem asigura ca acestea respecta specificatiile de siguranta si sanatate ale consumatorului si pe cele de protectie a mediului stabilite la nivelul Uniunii Europene.
Marcajul CE este obligatoriu doar in cazul produselor pentru care exista specificatii UE - produsele trebuie sa respecte toate cerintele relevante. Acesta nu se va aplica produselor pentru care nu exista specificatii la nivelul UE.
Cei care sunt raspunzatori pentru declararea conformitatii produselor cu cerintele in vigoare sunt chiar producatorii, care, inainte de a aplica marcajul CE, trebuie:
- Sa garanteze conformitatea cu toate cerintele aplicabile la nivelul Uniunii Europene;
- Sa evalueze produsul (singur sau cu ajutorul unui organism de certificare - verificati normele pe categorii de produse);
- Sa intocmeasca dosarul tehnic al produsului;
- Sa redacteze si sa semneze declaratia UE de conformitate.
In cazul in care produsul este testat de un organism notificat, marcajul CE va fi insotit de numarul de identificare al respectivului organism de certificare. Daca producatorul este cel care aplica marcajul, atunci acesta trebuie sa verifice conformitatea produsului la cerintele tehnice.
Marcajul CE trebuie sa fie vizibil, lizibil si imposibil de sters! Acesta:
- Trebuie sa contina initialele CE;
- Cele doua litere trebuie sa aiba aceeasi dimensiune verticala;
- Sa nu fie mai mici de 5 mm, cu exceptia cazului in care se specifica altceva in cerintele relevante referitoare la produs;
- Marcajul CE poate lua forme diferite (culoare, litere pline sau goale), cu respectarea proportiilor acestora.
Daca marcajul CE nu poate fi aplicat direct pe produs, acesta poate fi indicat pe ambalaj sau pe documentele insotitoare.
Puteti sa descarcati fisierele de imagine pentru marcajul CE de pe portalul DG GROW.
La nivelul UE, standardizarea joaca un rol esential in functionarea corecta si eficienta a pietei unice sprijinind directivele si regulamentele europene corespunzatoare, dar si libera circulatie a produselor in Spatiul Economic European.
Desi aplicarea standardelor este voluntara, iar producatorii trebuie sa aleaga daca le aplica sau nu produselor lor, exista si anumite situatii in care aplicarea unui standard poate deveni obligatorie printr-o reglementare din considerente de protectie a vietii, sanatatii, securitatii si intereselor consumatorilor sau a mediului inconjurator.
La nivel national, ASRO/CT 374 - Evaluarea conformitatii, este comitetul tehnic care se ocupa cu standardizarea in domeniul studiului mijloacelor de evaluare a conformitatii, a pregatirii documentelor referitoare la practica si functionarea evaluarii conformitatii, participarea la elaborarea documentelor referitoare la principiile si practica evaluarii conformitatii.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTALLBIMAUTODESKVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CELCO 2020
BMI_Icopal
Acvatot 2019
viarom
leviatan
rigips
hilti
FRONTALE
MAKITA
leviatan
hidroplasto
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere