CC: Continua investigatiiile privind posibile intelegeri pe piata prelucrarii lemnului Imprimare
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 23 Ian 2019 17:55
Consiliul Concurentei a sanctionat trei companii cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitatii derulate de Romsilva prin Directia Silvica Neamt pentru valorificarea lemnului fasonat.
In cadrul investigatiei declansate la starsitul anului 2016, Autoritatea de Concurenta a constatat ca Forestar SA, Nico Paul SRL si Saniral SRL au stabilit preturile ofertelor cu care au participat la licitatia in plic inchis pentru 94 de loturi de lemn fasonat.
Licitatia publica in plic inchis este tipul de licitatie pe parcursul careia partile participante trebuie sa pastreze confidentialitatea pretului oferit pentru bunul licitat. Prin realizarea acestei intelegeri, cele trei companii nu si-au mai stabilit independent comportamentul in cadrul licitatiei, eliminand concurenta dintre ele.
Amenzile au fost aplicate astfel:
- Forestar SA 1.439.069 lei (aproximativ 309.477 euro);
- Nico - Paul SRL 410.696 lei (aproximativ 88.322 euro);
- Saniral SRL 465.313 lei (aproximativ 100.067 euro).
Toate cele 3 companii au recunoscut participarea la fapta anticoncurentiala si au beneficiat de reducerea cu 15% din nivelul de baza al amenzii. Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in fapte anticoncurentiale sa contacteze Autoritatea de Concurenta, in felul acesta, putand beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor.
Reamintim ca Autoritatea de Concurenta are in derulare o investigatie privind posibile intelegeri intre companii active pe piata prelucrarii lemnului in vederea impartirii pietei, surselor de aprovizionare, precum si adjudecarii partizilor (volum de lemn destinat comercializarii) la un pret minimal in cadrul licitatiilor organizate de Directiile Silvice Alba si Hunedoara. In cadrul acestei investigatii, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger Romania SRL, Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebes SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL si Lacul Codrilor SRL.
De asemenea, Autoritatea de Concurenta a finalizat, in 2017, o ancheta sectoriala pe piata primara a lemului si a elaborat o serie de propuneri si recomandari pentru imbunatatirea concurentei in acest domeniu, care au si fost preluate in reglementarile din domeniu. Astfel, autoritatea de concurenta a recomandat Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva sa elimine posibilitatea acoperirii, din alte activitati, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase in instalatiile proprii. De asemenea, cu privire la modalitatea de selectare de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, a partizilor care vor fi recoltate tot de catre aceasta, Consiliul Concurentei recomanda ca aceasta ar trebui sa se realizeze intr-un mod nediscretionar, in baza unei reglementari interne distincte.