DICO & TIGANAS realizeaza studiul de fezabilitate pentru arena sportiva din Oradea Imprimare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 19 Sep 2019 11:03
Primarul Ilie Bolojan a prezentat in cadrul unei conferinte de presa, proiectul care vizeaza construirea unei arene sportive in municipiu. Primaria Oradea are in vedere construirea unui arene de 15.000 - 20.000 de locuri, pe un amplasament aflat la iesirea din Oradea catre Baile Felix, respectiv pe partea dreapta, imediat dupa pasajul suprateran de la intersectia cu centura, chiar in spatele noii benzinarii din aceasta zona.
Se doreste ca orasul Oradea sa aiba o arena sportiva care sa permita accesul din mai multe directii: dinspre centura, dinspre oras, dinspre Beius, dinspre Alesd, avand in apropiere si capatul liniei de tramvai si urmand ca dupa finalizarea investitiei sa fie introduse si linii de transport in comun. Proiectul va fi supus aprobarii in sedinta Consiliului Local de saptamana viitoare.
In ceea ce priveste alegerea amplasamentului, primarul Ilie Bolojan a precizat: "S-au avut in vedere doua amplasamente: acesta si altul pe actualul teren de sport al Universitatii Oradea. Cu aceasta ocazie, multumesc conducerii Universitatii pentru disponibilitatea de a ne oferi acest amplasament. Analizand, insa ocuparea acestui teren de viitoarea arena, am constatat ca noua constructie ar afecta terenurile disponibile ale Facultatii de Educatie Fizica si Sport, necesare pentru ca aceasta sa isi mentina activitatea si acreditarile. In acesta situatie, avand in vedere ca avem un amplasament care nu este inca proprietatea municipiului, dar noi suntem convinsi ca, pana la finalul acestui an, instantele il vor consfinti ca proprietate a orasului. In acest moment, exista un proces, dar suntem convinsi ca vom castiga si acest recurs. Este vorba de 4 ha de teren, care sunt o suprafata suficienta pentru arena sportiva, dar nu si pentru partea de parcari, terenuri limitrofe de sport si desigur alte facilitati care sunt necesare unui complex sportiv care are in centru o arena. Ca atare, pana la finalul acestui an, vor fi derulate cateva proceduri in zona respectiva: intr-o prima etapa este vorba de adoptarea unui Hotarari de Consiliu care sa permita Institutiei Arhitectului Sef sa nu mai emita autorizatii de constructie, hotarare prin care sa fie protejata zona, avand in vedere intentia municipiului."
In continuare, urmeaza sa fie realizat un studiu de fezabilitate pentru arena sportiva. Acesta va fi realizat de firma care s-a ocupat si de proiectul stadionului de la Cluj -Napoca si de la Craiova, respectiv firma S.C Dico&Tiganas S.R.L de la Cluj.
Totodata, se va realiza un plan de urbanism si un studiu de fezabilitate pentru accese si pentru partea de regenerare urbana. Arena sportiva de la Oradea va fi asemanatoare cu arena de la Targul Jiu. Prin urmare, Primaria Oradea doreste ca in luna ianuarie a anului viitor sa existe un deja un plan de urbanism aprobat, un studiu de fezabilitate al arenei aprobat, urmand ca finantarea sa fie realizata in anuii urmatori.
Inceperea lucrarilor este preconizata pentru anul 2021. Pana in primavara anului viitor se va gasi formula financiara potrivita pentru finantarea acestei investitii, finantarea investitiei avand mai multe variante: parte din fonduri europene, parte in baza unui parteneriat intre Primaria Oradea si Compania Nationala de Investitii, la fel cum se face si sala de sport polivalenta, parte din bugetul orasului.