HOLCIM: Concursul „Zidarul Priceput” pregateste noi generatii de zidari calificati Imprimare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 22 Mai 2018 18:01
Concursul national de meserii „Zidarul Priceput”, sustinut de catre Holcim Romania si desfasurat la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Bucuresti, a ajuns la a cincea editie nationala. In cei cinci ani, la concurs au participat 210 elevi, care reprezinta 17 colegii de la nivel national.
„Zidarul Priceput” a fost organizat pentru prima oara in anul 2013 de catre Colegiul „Anghel Saligny”, cu sustinerea Holcim Romania, pornind de la programul national „Scoala Zidarilor”, prin care Holcim pregateste noi generatii de zidari calificati, oferindu-le cursuri tehnice si transfer de expertiza practica.
Inca de la prima editie, Holcim Romania a fost un partener consecvent al programului, asigurand materiale de construcsie necesare proiectului, echipamente de protectie pentru elevi, pregatirea atelierelor, achizitionarea uneltelor de lucru si cheltuielile de implementare. In cei cinci ani, Holcim Romania a investit circa 40.000 euro pentru buna desfasurare a competitiei si formarea a sute de noi profesionisti in constructii.
Editia din acest an, desfasurata in cursul lunii mai, a fost inclusa in „calendarul activitatilor educative interregionale 2018”, aprobat de catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS). Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea personala si profesionala a elevilor de la colegiile tehnice din intreaga tara si a elevilor de scoala profesionala (care au calificari in domeniul constructii, instalatii si lucrari publice) si promovarea parteneriatelor, colaborarii si competitiei intre elevi.
„Industria constructiilor si standardele de locuire sunt intr-o continua transformare, insa, in acelasi timp, sectorul se confrunta cu o scadere rapida a numarului de meseriasi calificati. Prin programul „Scoala Zidarilor” si concursul „Zidarul Priceput” reusim sa formam noi generatii de specialisti si sa crestem calitatea constructiilor din Romania. Prin conditii potrivite de invatare, avem, la cinci ani de la prima editie a concursului, 17 licee implicate si 210 elevi care in acest interval au venit sa-si demonstreze cunostintele si abilitatile”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila, Holcim Romania.
In cele doua zile de concurs dedicate „Zidarului Priceput”, elevii participanti au sustinut o proba teoretica si una practica, prin care le-au fost evaluate competentele. Ambele probe au fost coordonate de reprezentantii Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti si Holcim Romania. In prealabil, in cadrul sesiunilor de instruire, participantii au luat parte la cursuri teoretice si lucrari practice sustinute de cadre didactice in cadrul Scolii Zidarilor, program organizat cu sprijinul Jolcim Romania.