Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2019
conf_2019
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - MF & MT: Intalnire cu marii antreprenori pentru relasarea constructiei de autostrazi
MF & MT: Intalnire cu marii antreprenori pentru relasarea constructiei de autostrazi
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 15 Feb 2019 11:39
Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, s-au intalnit cu reprezentantii celor mai importante companii de constructii ce activeaza in domeniul infrastructurii rutiere.
Principalele probleme semnalate de catre antreprenori se refera la mecanismele birocratice care impiedica realizarea cu celeritate a lucrarilor contractate. Astfel, acestia au precizat ca cele mai des intalnite cauze ale intarzierilor sunt: perioadele de timp lungi pentru emiterea autorizatiilor de construire, lipsa culoarelor de expropriere la inceperea lucrarilor (si litigiile ce apar in legatura cu exproprierile in timpul realizarii lucrarilor), precum si situatiile generate de intarzierile inregistrate la decontarea lucrarilor realizate.
”Autostrazile cred ca sunt printre cele mai discutate subiecte de catre romani. Si, din pacate, nu intr-un sens pozitiv. De aceea cred ca dialogul cu dumneavoastra, cei care construiti infrastructura tarii, este solutia de a grabi lucrurile, de a gasi impreuna raspunsuri la problemele pe care le intampinati. Ca sa avem un dialog constructiv si eficient, va cer ca in cazul oricarei solutii pe care o gasim impreuna, asa cum noi - Ministerul Transporturilor si companiile din subordinea noastra - ne vom indeplini partea noastra, asa si dumneavoastra sa va sa onorati partea ce va revine. Totodata, nu va ascund ca, daca se constata intarzieri din vina dumneavoastra nu vom ezita sa reziliem contractele si sa activam toate caile legale pentru recuperarea prejudiciului. Avem bani sa dezvoltam infrastructura, avem bani pentru autostrazi, dar vrem lucrari de calitate. Cu cat construiti mai mult si mai repede cu atat vom avea si un grad de absorbtie al fondurilor europene mai mare.
Am cerut infiintarea de Comandamente permanente pentru monitorizarea proiectelor care contribuie la realizarea kilometrilor declarati. Din aceste Comandamente vor face parte: un reprezentant al Ministerul Transporturilor din partea directiei ce se ocupa de fondurile europene, un reprezentant al Autoritatii de Management - Programul Operational Infrastructura Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene si un reprezentant al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Aceste persoane vor fi detasate in teren. Nu vreau sa mai gasim scuze, nici noi decidentii, nici constructorii, proiectantii sau alti factori implicati in proiect.” a declarat Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat ca, daca in alti ani bugetul Ministerului Transporturilor a avut de suferit, anul acesta in proiectul de buget a fost stabilita o crestere semnificativa a fondurilor destinate MT.
”Anul 2019 este anul investitiilor. Avem bani, dar nu avem o infrastructura asa cum ne-o dorim. De aceea va invitam sa ne fiti parteneri in constructia de autostrazi. Astfel castiga si romanii, castiga si firmele dumneavoastra. Cand a fost elaborat Programul de Guvernare, in domeniul transporturilor, unul dintre obiective a fost dezvoltarea infrastructurii si sustinerea firmelor de constructii. Prin sumele alocate de la bugetul de stat si fondurile europene, prin masurile de stimulare a firmelor din acest domeniu am indeplinit toate elementele necesare care tin de acest guvern. Daca dumneavoastra, in activitatea de zi cu zi, va veti confrunta cu o situatie care sa intarzie executia contractelor, am rugamintea sa nu ezitati sa ne comunicati, iar daca acea problema tine de competenta noastra, vom gasi o solutie rapida si legala.” a declarat Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
La intalnirea de lucru au participat si secretarul de stat Dragos Titea, directorul general CNAIR, Narcis Neaga, precum si conducerea directiilor de specialitate din cadrul MT si MFE.
 
ACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor - nr. 141 (Martie-Aprilie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2019
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023