Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - VALORIA: Marile provocari sunt lipsa fortei de munca si scaderea productivitatii
VALORIA: Marile provocari sunt lipsa fortei de munca si scaderea productivitatii
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 12 Nov 2018 09:00
Rezumata in cateva cuvinte, in stilul „Momentelor si schitelor” lui Caragiale, asa cum arata expertul Constantin Magdalina, publicat de specialistii companiei Valoria Business Solutions, situatia din tara noastra ar putea fi descrisa astfel: Romania, economie, crestere, 2017. Guvern, crestere salarii si pensii. Scadere investitii publice. Comisie Europeana, revizuire negativa crestere 2018. Guvern, comunicare catre populatie, crestere fara precedent. Crestere importuri. Populatie, crestere consum. Banca Nationala, limita grad indatorare populatie. Indice ROBOR crestere. Crestere preturi si dobanzi. Depreciere leu, curs de schimb volatil. Interventie repetata BNR. Lipsa forta de munca, productivitate scazuta, crestere costuri, companii pesimiste. Cam asta este schita evolutiei economice in Romania ultimilor 2 ani.
Dupa cum arata Constantin Magdalina, dincolo de carnavalesc, interpretare, nuante, afinitati ideologice si framantari sociale, decidentii companiilor din Romania au fost intrebati ce preconizeaza sa se intample in 2018. Parerea lor, exprimata in a doua parte a anului, a fost sintetizata in studiul intitulat „Evolutia afacerilor din Romania 2018, realizat de compania Valoria”. Indicatorii despre care directorii generali au fost intrebati se refera la evolutia cifrei de afaceri, profitului, investitiilor, numarului de angajati, salariilor, precum si la principalele provocari si oportunitati.
Afaceri in crestere, la nivelul lui 2018
La cercetarea realizata in a doua parte a anului, dupa cum explica specialistul, 12% dintre directorii generali, fata de 8% anterior, spun ca vor avea o crestere a cifrei de afaceri a companiei de peste 30%. Creste de asemenea, de la 7% la 16%, procentul directorilor generali care se asteapta la o scadere a cifrei de afaceri a companiei lor in acest an. Totusi, cei mai multi directori generali (26%-27%), atat in prima parte, cat si in a doua parte a anului, preconizeaza cifre de afaceri mai mari cu 5%-10%.
Profitul se conserva sau scade
In schimb, previziunile privind evolutia profitului din a doua jumatate a anului 2018 sunt mai pesimiste decat cele de la inceputul anului. Desi 20% dintre directorii generali (fata de 13% anterior) se asteapta ca profitul lor sa se majoreze cu 10%-20% in acest an, se remarca scaderi de 14 puncte procentuale si doua puncte procentuale pe palierele 1%-5% si 5%-10%. De asemenea, creste de la 9% la 19% procentul directorilor generali care spun ca profitul companiilor pe care le conduc va fi mai mic in acest an, fata de anul trecut.
Investitiile se reduc sau se amana
Conform rezultatelor cercetarii, in al doilea semestru din 2018, aproape 29% dintre directorii generali spun ca nu vor creste investitiile, fata de 27% in primul semestru. Chiar daca 48% dintre decidenti vor sa isi creasca investitiile cu 1%-10% fata de 37% anterior, doar 11% dintre managerii companiilor afirma ca vor creste investitiile cu 10% pana la peste 20% in semestrul al doilea din 2018, comparativ cu 19% la inceputul anului, si inca mai putini (7%) vor creste investitiile peste 30% in semestrul al doilea, comparativ cu 11% in primul semestru.
Numarul de angajati e greu de crescut
La editia din a doua jumatate a anului 2018, circa 46% dintre directorii generali spun ca nu se asteapta la nicio crestere a numarului de angajati in acest an, fata de 25% la inceputul anului. In acelasi timp, doar 41% din managerii companiilor respondente (fata de 66% anterior) spun ca se asteapta ca personalul lor sa creasca in acest an. Mai mult, 13% dintre companii se asteapta acum ca numarul lor de angajati sa scada, fata de 9% la inceputul anului.
Salariile cresc, dar nu si productivitatea
Daca la inceputul anului 2018, 16% dintre directorii generali spuneau ca nu vor face cresteri salariale, in semestrul al doilea procentul acestora este de 25%. Creste astfel cu trei puncte procentuale cota decidentilor care spun ca maresc salariile cu 1%-5% in 2018, fata de semestrul anterior, insa scade procentul directorilor generali care se asteapta ca salariile sa se majoreze cu 5%-10% (-9 puncte procentuale) si al celor care se asteapta la cresteri salariale de 10%-20% (-7 puncte procentuale). In conditiile in care productivitatea si competitivitatea sunt provocari majore pentru mediul de afaceri autohton, cresterile salariale se adauga la lista de probleme pe care le au de rezolvat echipele de management al companiilor.
Top 5 provocari si oportunitati in viziunea directorilor generali
Cele mai importante provocari pentru companii, conform raspunsurilor date de directorii generali la cercetarea din a doua parte a anului 2018, sunt urmatoarele: lipsa fortei de munca (61% versus 59%), cresterea productivitatii (48% versus 37%), cresterea costurilor (41% versus 21%), motivarea salariatilor (37% versus 25%) si schimbarile din domeniul fiscal (21% versus 62%).
Cele mai importante oportunitati pentru companii, mentionate de directorii generali pentru a doua parte a anului 2018, sunt urmatoarele: cresterea economica (60% versus 72%), cresterea consumului (69%), cresterea exporturilor si deschiderea altor piete (45% versus 52%), digitalizarea si oportunitatile din online  (40% versus 41%) si accesarea fondurilor europene si a finantarilor pentru IMM-uri (29% versus 36%).
Si astfel, Constantin Magdalina incheie in aceeasi nota, rezumand tot in stilul lui Caragiale provocarile anului viitor si posibilele evolutii: Guvern, taxe, accize, reglementare drastica. Companii, reducere investitii, pierdere incredere in viitor. Economie, frana de la viteza 7% la 4% crestere. Soc pasageri si alti participanti la trafic de ce franat. Soc sofer, poate defectiune la motor, nu el vinovat. Euro-politist rau care nu lasa sofer sa conduca. Pasageri care intreaba sofer daca stie sa conduca. Unde mergem oare?
***
Constantin Magdalina are o experienta profesionala de 8 ani, timp in care a lucrat la companii multinationale, atat in tara cat si in strainatate. De asemenea, are un master in Marketing si Comunicare la Academia de Studii Economice Bucuresti. Este certificat Lean Six Sigma si ITIL (IT Information Library®) ceea ce-i faciliteaza o buna intelegere a proceselor si transformarilor din cadrul organizatiilor. In acelasi timp, certificarea obtinuta de la Chartered Institute of Marketing ii completeaza expertiza de business. In cei peste patru ani de activitate la EY, a initiat si coordonat studii ce analizau aspecte legate de mediul de afaceri din Romania. Printre acestea se afla previziunile economice de crestere ale firmelor in 2013-2016, managementul cunostintelor, experienta de cumparare in era consumatorilor digitali, social media si mediul de afaceri romanesc, utilizarea dispozitivelor mobile in Romania. Este autor a numeroase articole cu teme legate de inovatie, eficientizarea proceselor de afaceri, social media, transformarea digitala, tendinte si tehnologii emergente. Este invitat ca vorbitor la numeroase evenimente si conferinte de business.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CDS
MAKITA
ness project
Ubitech
strabag nivel 1
rigips
siniat
viarom
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
EDIT-Structural
Acvatot 2019
theda mar
concelex

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander