ANALIZA: Necesar de 285.000 de muncitori calificati in constructii, pana in 2025 Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 26 Feb 2020 06:40
Pana in anul 2025, Romania va avea nevoie de aproximativ 3 milioane de angajati noi fata de nivelul din 2017, potrivit unui raport realizat de Ministerul Muncii. Cele mai multe angajari vor fi necesare in sectorul constructiilor, urmat de industriile sanitara/ farmaceutica si auto/ componente. Evolutii spectaculoase in ceea ce priveste cresterea numarului de angajati sunt asteptate in domenii precum tehnologia informatiei/ comunicatiilor, dar si in sectorul industriilor creative. 
Pentru sectorul constructiilor, circa 285.000 de muncitori calificati si asimilati vor fi necesari pana in 2025, mai arata raportul, cele mai cautate locuri de munca din acest domeniu urmand a fi executarea lucrarilor de tencuire, zidarie, pregatirea lucrarilor de tinichigerie si confectionarea elementelor de tinichigerie, realizarea invelitorilor pentru acoperisuri si executia reparatiilor capitale la instalatii.
Potrivit raportului Ministerului Muncii, angajatii din constructii au nevoie de un set specific de competente si aptitudini, printre care se afla rezistenta/ anduranta la efort fizic, cunostinte tehnice - de mecanica, fizica, materiale de constructii (chiar si angajatii cu un grad redus de calificare trebuie sa aiba cunostinte matematice de baza); coordonare/ lucru in echipa; adaptarea rapida la utilizarea noilor tehnologii; gandire critica; dorinta de invatare/ cunoastere, plus capacitatea de organizare, gestiune a propriilor resurse, inclusiv a timpului.
 
Peste 50.000 de companii sunt active in sectorul constructiilor
Potrivit datelor Eurostat (actualizate pana in anul 2017), in Uniunea Europeana (UE-28, inclusiv Marea Britanie) erau active 3,5 milioane de companii, din care in Romania erau inregistrate 52.792 de firme. Desi Eurostat nu are date disponibile pentru ultimii doi ani, din statisticile publicate se poate observa faptul ca numarul de companii de constructii din tara noastra a crescut constant din anul 2011 (cand erau inregistrate 43.503 societati in sector) pana in 2017, cu o medie de +3,5% pe an. Daca se aplica aceeasi crestere medie, la finele anului 2019 numarul companiilor poate fi depasit 56.500 de firme, respectiv 58.000 de companii estimate la finele anului 2020. Evolutia este posibila, avand in vedere perioada deosebit de favorabila traversata de sectorul constructiilor din Romania. Daca estimarile se concretizeaza, pana la finele acestui an numarul companiilor active in constructii din Romania se va apropia de nivelul de circa 60.000 de societati inregistrate in perioada 2008-2009 in tara noastra.
Potrivit datelor Eurostat, companiile din domeniul constructii la nivelul UE 28 reprezinta 15% din totalul societatilor non-financiare (pondere calculata de Eurostat pentru 2015, cel mai recent studiu disponibil pe domeniul constructiilor). Valoarea adaugata a sectorului, conform datelor din 2016, a fost de 540 miliarde euro pentru tarile UE 28, din care 4,2 miliarde euro la nivelul Romaniei, fara valori actualizate pentru anii urmatori.
In 2016, in sectorul constructiilor din UE erau angajate 12,7 milioane de persoane, in crestere cu 3% fata de anul 2015. Sectorul concentreaza aproximativ 9% din numarul total de angajati din companiile non-financiare (pondere calculata de Eurostat la 2015, cel mai recent studiu disponibil pe domeniul Constructii). In Romania, companiile din sectorul au o pondere semnificativa de 10% din totalul firmelor de pe piata conform datelor la 2017 si asigura aproximativ 5% din cifra de afaceri totala a companiilor la nivel national. Firmele concentreaza aproximativ 8% din totalul angajatilor, potrivit datelor din 2017.
 
Cele mai multe companii specializate au sub 10 angajati
Potrivit raportului Ministerului Muncii, cea mai mare parte a companiilor din sectorul de constructii din Romania sunt firme care au sub 10 angajati (88% din total). Cifra de afaceri generata de aceste companii are, insa, o pondere de doar 28% din totalul realizat de sector. Companiile care au intre 10 si 50 de angajati (10% din total) realizeaza si cea mai mare pondere din cifra de afaceri a domeniului, respectiv 30%. Firmele care au peste 50 de angajati nu sunt numeroase (pana in 2% din total) si sunt responsabile de 42% din cifra de afaceri generata in domeniu.
Raportul mai arata ca salariatii din sectorul constructiilor sunt repartizati relativ echitabil pe cele patru clase de companii, cu cei mai multi angajati (36% in 2017) fiind concentrati in companiile care au intre 10 si 50 de angajati. Cate un sfert din angajati se regasesc in companiile mici (sub 10 angajati) si in cele care au intre 50 si 250 de angajati. In firmele foarte mari (cu peste 250 de angajati) sunt 11% din totalul numarului salariatilor din sector, conform datelor la 2017. Structura angajatilor pe clase de companii nu s-a modificat substantial in perioada 2014-2017.
Cel mai probabil, o modificare importanta in statistici s-a inregistrat in 2019, cand sectorul constructiilor din tara noastra a inregistrat o crestere neobisnuit de mare comparativ cu anul anterior (+27,6% ca serie bruta, potrivit datelor statistice oficiale - INS). Adoptarea OUG 114/2018, privind cresterile de salarii si beneficiile companiilor, cu rezultate remarcabile in planul potentialului de retentie a fortei de munca, alaturi de noul regulament al Marii Britanii privind imigrantii din zonele necalificate ale pietei muncii din UE (ce vizeaza un segment important al pietei fortei de munca necalificate din constructii) ar putea avea ca rezultat o crestere importanta a numarului de salariati din constructii in Romania.
 
Mai mult de jumatate din societati sunt concentrate in 10 judete
Putin peste jumatate din companiile active in sectorul constructiilor din Romania se regasesc in 10 judete, din care Bucurestiul detine cea mai mare pondere (aproximativ 20% din totalul firmelor active). Companiile din primele zece judete asigura doua treimi din cifra de afaceri a sectorului, cea mai mare pondere avand-o tot Capitala (32% din totalul sectorului). Judetele urmatoare in clasament sunt Cluj (cu 7% din companii si 8% din rulaj), Timis (4,76% din firme si 4,32% din afaceri) si Ilfov (4,17% din societati si 5,3% din cifra de afaceri).