BestJobs (Covid-19): Unul din zece angajati romani si-a pierdut locul de munca Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 13 Apr 2020 11:31
Unul din zece angajati care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun ca si-au pierdut locul de munca si aproximativ 15% au fost trimisi in somaj tehnic, in timp ce 16% au acum un salariu mai mic. Doar pentru 32% dintre angajati situatia profesionala a ramas neschimbata, iar in contextul actual, cu riscuri mari pentru economie cauzate de epidemia de Covid-19, peste 90% din angajati apreciaza ca e greu sau chiar foarte greu sa gasesti un nou loc de munca.
O treime dintre angajati sunt ingrijorati in ceea ce priveste perspectivele lor profesionale si, indiferent de situatia actuala, se tem ca ar putea sa-si piarda locul de munca in perioada urmatoare, arata sondajul BestJobs, iar aproape 35% se asteapta sa-si gaseasca greu un nou loc de munca daca vor ajunge in aceasta situatie.
Perspectiva unui salariu mai mic ingrijoreaza alti 28% dintre angajati, iar aproape 17% se tem ca ar putea fi nevoiti sa se reprofileze in perioada urmatoare. Doar aproximativ 15% dintre respondenti sunt convinsi ca situatia lor profesionala va ramane in continuare neschimbata in acest an.
Dintre cei care si-au pastrat locul de munca, chiar daca nu in aceleasi conditii ca inainte de criza, mai mult de un sfert lucreaza acum de acasa si tot atatia spun ca lucreaza cel putin la fel sau chiar mai mult decat inainte. Totusi, in cazul a 14% dintre angajatii intervievati activitatea companiei s-a restrans vizibil si lucreaza mult mai putin in aceasta perioada.
Pierderea locului de munca implica presiuni financiare importante asupra bugetului de familie, in contextul in care mai bine de 36% dintre angajatii care au raspuns sondajului BestJobs au recunoscut ca nu au deloc economii, iar 42% spun ca au bani cat sa le ajunga pentru cheltuielile de trai cel mult trei luni.
Doar 8% dintre respondenti au afirmat ca daca isi vor pierde locul de munca din cauza acestei epidemii au bani in cont cat sa traiasca linistiti cel mult un an.
Sondajul a fost efectuat in perioada 1-8 aprilie 2020, pe un esantion de 922 de utilizatori de internet din Romania.