Agenda Constructiilor
Luni, 27 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - BUS4RoBOOST isi propune sa actualizeze sistemul de calificare din constructii
BUS4RoBOOST isi propune sa actualizeze sistemul de calificare din constructii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 20 Ian 2023 16:26
Peste 60 de reprezentanti din Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei, din cadrul departamentului de Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei, mediul academic, companii din constructii, clustere de inovare, federatii patronale, asociatii, furnizori de formare in domeniul constructiilor au participat, joi, 15 decembrie, la conferinta de lansare a proiectului BUS4RoBOOST, finantat prin programul LIFE-2021-CET-BUILDSKILLS: BUILD UP Skills al Uniunii Europene.
Dezechilibrele Ghidul CEI privind competentele si calificarile, European Federation of Building and Woodworkers,  2021 in materie de competente si scaderea cererii de forta de munca slab calificata au accentuat neconcordantele de pe pietele fortei de munca din UE. Sectoarele de constructii si productie, unde in mod traditional predomina muncile manuale cu un nivel slab de calificare, au fost afectate in mod deosebit. Tehnologiile inovatoare determina o cerere crescuta de noi competente in sectorul de constructii. Cerintele privind transformarea digitala si eficienta energetica afecteaza profund industria. Scenariul viitor posibil este caracterizat de cladiri cu consum egal cu zero, Big Data si Internet of things, o conceptie orientata spre client si lanturi de valori complexe. Pentru o crestere a calitatii fortei de munca, unele obstacole structurale trebuie depasite: 
  • reducerea numarului de tineri lucratori calificati datorita statutului slab al sectoarelor si al conditiilor de munca neatractive;
  • imbatranirea fortei de munca, punand in pericol integrarea de noi competente;
  • decalajul intre formarile profesionale initiale si continue VET (EFP – Educatie si Formare Profesionala) si cererea de competente pe piata sectoriala a muncii.
 
In acest context, proiectul BUS4RoBOOST isi propune sa actualizeze sistemul de calificare din sectorul constructiilor si al domeniilor conexe digitalizare, mediu, energie, green jobs, etc  pentru a putea pregati forta de munca sa raspunda nevoilor de competente ale industriei pentru 2030.
Evenimentul a fost organizat sub forma unei sesiuni plenare in care au fost prezentate obiectivele si rezultatele asteptate in cadrul proiectului si 2 sesiuni interactive, organizate pe 4 grupuri de lucru, moderate de membri ai partenerilor, in care s-au abordat 2 teme principale:
  1. Trecerea in revista si completarea calificarilor propuse spre analiza. Identificarea provocarilor specifice/ barierelor in calificarea fortei de munca necesarecu precadere in privinta eficientei energetice si renovarii durabile a cladirilor.
  2. Identificarea surselor relevante de informatii pentru analiza situatiei actuale a formarii profesionale in sectorul constructiilor si domeniile conexe la nivel national si a metodelor de implicare a membrilor din Platforma Nationala de Calificare (PNC) in activitatile proiectului.
 
Proiectul vizeaza relansarea Platformei Nationale de Calificare, revizuirea Analizei Stadiului Actual (SQA) si a Foii de parcurs nationale dezvoltate in cadrul proiectului BUILD UP Skills Romania (ROBUST) din 2011, care sa sustina schimbarea paradigmei pentru atingerea tintelor asumate de Romania pentru 2030 si 2050, printr-un proces de renovare eficient si fiabil a fondului de cladiri, ca parte a obiectivelor nationale de dezvoltare durabila. In cadrul proiectului, ce va avea o durata de 18 luni, se vor realiza conferinte, seminarii si ateliere de lucru regionale cu implicarea tuturor partilor interesate, atat in faza de analiza, cat si in faza de elaborare a Strategiei. Toti actorii interesati se pot implica in demersurile proiectului in orice etapa, adresandu-se oricaruia dintre parteneri.
Consortiul care asigura implementarea proiectului este format din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila (URBAN-INCERC), Asociatia Clusterul pentru Promovarea Cladirilor cu Consum de Energie Aproape Egal cu Zero (Pro-nZEB), Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), Orase Energie Romania (OER), Business Development Group (BDG), Asociatia Clusterului Technology Enabled Construction (TEC), Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR). 
Scopul Platformei Nationale de Calificare in constructii (PNC) este definirea si apoi implementarea unei strategii si a unei foi de parcurs coerente si realiste pentru integrarea instruirii asupra solutiilor energetice inteligente pentru cladiri, in programele principale de formare profesionala si in practica celor care activeaza in domeniul constructiilor.
 
man and machineTERAPLASTALLBIMhiltiVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
theda mar
CDS
MAKITA
Acvatot 2019
leviatan
leviatan
FRONTALE
CELCO 2020
BMI_Icopal
ERBASU CONSTRUCT
viarom
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
BALTIC
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023