CBRE: 68% din generatia Z considera cel mai important timpul pentru viata personala |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 01 Feb 2019 11:36 |
CBRE, liderul mondial si national pe piata de consultanta imobiliara, a realizat in 2018 primul studiu referitor la importanta calitatii mediului de lucru din cladirile de birouri pentru activitatea angajatilor. La cercetare au participat 500 de persoane care lucreaza in birouri din Bucuresti. Studiul s-a concentrat pe reliefarea gradului de satisfactie si pe criteriile relevante pentru oameni din categorii de varste distincte, care lucreaza in diferite zone ale orasului si in domenii de activitate extrem de diverse. Contrar perceptiei des intalnite in lumea afacerilor care considera post-milenialii ca fiind o generatie cu dificultati in integrarea in munca, una dintre concluziile importante ale studiului este ca cei mai multumiti angajati apartin generatiei foarte tinere (18 - 24 ani).
Astfel, 82% dintre respondentii apartinand generatiei Z (18 - 24 ani), denumita si generatia post-milenialilor, s-au declarat multumiti si foarte multumiti de amplasarea si conditiile oferite in cladirile de birouri in care lucreaza - 55% s-au declarat relativ multumiti, iar 27% se considera foarte multumiti. Generatia seniorilor (50 - 64 ani) este satisfacuta in proportie de 73%, dintre care 35% sunt destul de multumiti si 38% extrem de multumiti. Categoria persoanelor cu varste cuprinse intre 35 si 49 ani (generatia X) s-a clasat pe a treia pozitie, cu 63% dintre persoane care sunt multumite de conditiile de la locul de munca. Dintre acestia 39% sunt aproximativ satisfacuti si 24% foarte satisfacuti.
Generatia Y (25 - 34 ani), care pana in 2020 va avea o pondere de 50% din forta globala de munca, prezinta cel mai mic procent de persoane relativ multumite sau foarte multumite de conditiile actuale din spatiile de birouri in care muncesc: 58%, dintre care 35% dintre intervievati sunt relativ multumiti, iar doar 23% sunt foarte multumiti. Tinerii apartinand generatiei Y conduc si in ceea ce priveste numarul procentul de persoane relativ nemultumite, cu 18%, fiind urmati de seniori cu 14%. Din perspectiva gradului de totala insatisfactie, 8% dintre respondentii apartinand generatiei X s-au declarat extrem de nemultumiti, urmati de generatia Y cu 7%.
Cercetarea a urmarit perceptia angajatilor din punct de vedere atat al accesului facil cu masina sau mijloacele de transport in comun, cat si tinand cont de alti factori cum sunt: magazinele, restaurantele, farmaciile sau bancomatele existente in incinta cladirii si in apropierea acesteia, precum si locurile de parcare disponibile, accesul la o sala de sport sau posibilitatea de a veni cu bicicleta la munca. Alte criterii de alegere a locului de munca analizate in cadrul studiului au fost: existenta dusurilor, a vestiarelor si a spatiilor destinate relaxarii si meditatiei, calitatea mobilierului etc.
Printre concluziile relevate de cercetarea CBRE este si faptul ca peste 50% dintre participantii apartinand fiecarei categorii de varsta in parte petrec intre 30 si 60 de minute in drum spre munca. In ceea ce priveste tipul de spatiu de lucru preferat, generatiile tinere opteaza pentru spatii individuale: 43% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 ani si 51% din categoria
25 - 34 ani, in timp ce 56% dintre respondentii din generatia X si-au declarat preferinta pentru spatiile impartite pe departamente, la fel ca in cazul seniorilor, cu 50% dintre optiuni.
“Imbunatatirea mediului de lucru isi pune amprenta decisiv asupra calitatii noilor proiecte de birouri, dar si a satisfactiei si a productivitatii angajatilor. Pentru noi conteaza extrem de mult sa contribuim la evolutia pietei spatiilor de birouri, care va duce la progres profesional si la dezvoltarea afacerilor companiilor, toate acestea insemnand in final crestere economica. In tot acest proces, atragerea si retinerea oamenilor are un rol major, iar o cercetare de amploarea celei pe care a derulat-o CBRE are o valoare deosebita din acest punct de vedere”, a declarat Mihai Paduroiu, Head of Advisory & Transaction Services al CBRE Romania.
La nivelul repartizarii pe diferite zone ale capitalei, generatia tanara si foarte tanara (18 - 34 ani) lucreaza cu precadere in partea de vest si in zona de nord, generatia X (35 - 49 ani) in zona de vest si centrala, iar aproape jumatate dintre seniorii care au participat la studiu, in partea centrala a Bucurestiului. Printre nemultumirile mentionate de majoritatea intervievatilor se numara: sistemele deficitare de incalzire, ventilatie si aer conditionat (40%), lumina naturala insuficienta (37%), precum si spatiul prea aglomerat si locurile de parcare in numar prea mic (ambele - 36%).
Echilibrul dintre viata personala si timpul petrecut este valorizat in mod diferit, in functie de categoria de varsta: generatia Z considera in proportie de 68%, ca timpul pentru viata personala este un criteriu extrem de important in alegerea unui loc de munca, urmata fiind de generatia Y cu 47%, generatia X cu 51% si generatia seniorilor cu 35%.
|