Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Criza de forta de munca specializata afecteaza industria constructiilor din Germania
Criza de forta de munca specializata afecteaza industria constructiilor din Germania Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 14 Mai 2024 12:26
O parte a muncitorilor din constructii din Germania pregateste o actiune de protest, fiind pentru prima data in ultimii 17 ani cand au oprit lucrul pentru a cere salarii mai mari, transmite publicatia Bloomberg. Protestul ar putea avea loc in aceasta saptamana. Escaladarea conflictului de munca risca sa provoace intarzieri unor mari proiecte de infrastructura precum si construirii de locuinte private, daca se va extinde si va deveni un protest indelungat. Mediatorul independent Rainer Schlegel a decis ca lucratorii din constructii ar trebui sa primeasca un plus de 250 de euro pe luna, jumatate din solicitarea initiala a sindicatului care viza o majorare salariala de 500 de euro pe luna. De asemenea, Schlegel a recomandat o majorare salariala de 4,15% in landurile din vestul Germaniei si una de putin sub 5% pentru landurile din estul Germaniei. O propunere venita de la principalul organism de lobby al patronatului din constructii, vizand majorarea salariilor acordate celor mai prost platiti angajati, pana la 14 euro pe ora, este de asemenea sub suma de 14,38 euro pe ora propusa de mediator.
Industria constructiilor din Germania angajeaza aproximativ 930.000 de persoane, potrivit IG Bau, care ii reprezinta si pe muncitorii din agricultura si sectorul forestier. In 2023, IG Bau avea mai mult de 200.000 de membri.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul German pentru Cercetare Economica (IW), citat de agentiile EFE si DPA, economia Germaniei ar putea pierde anul acesta circa 49 miliarde euro din cauza crizei de forta de munca specializata. In 2023, aproximativ 570.000 de posturi erau vacante in companiile germane, in pofida unui nivel record de ocupare a fortei de munca de circa 45,9 milioane de angajati. Intrucat numarul insuficient al lucratorilor calificati va continua sa se acutizeze pe masura ce se fac simtite efectele imbatranirii populatiei si natalitatii reduse, se estimeaza ca in anul 2027 costul acestei crize a fortei de munca in economia germana va ajunge la circa 74 miliarde euro.
Pentru a inversa aceasta situatie, UW recomanda inlesnirea imigratiei lucratorilor calificati, precum si recunoasterea calificarilor obtinute in strainatate. Institutul mai cere masuri pentru a stimula femeile sa lucreze in perioada in care pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului, dar si persoanele ajunse la varsta de pensionare. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
siniat
Ubitech
strabag nivel 1
noark
rigips
ness project
leviatan
concelex
quadratum
konsent
BogArt
CDS
viarom
SIGM
Arduro
theda mar
SSAB
EDIT-Structural
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander