HPDI: Circa 25% din angajatii romani se afla in prag de epuizare profesionala Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 28 Ian 2020 11:10
HPDI (Human Performance Development International) apreciaza ca aproximativ 22% dintre marile companii din Romania aloca bugete pentru finantarea unor programe de gestionare a sindromului burnout, care a surclasat stresul in topul celor mai frecvente afectiuni ale angajatilor, potrivit specialistilor in resurse umane. Sindromul burnout, sau epuizarea profesionala, este o dificultate cu care se confrunta actualmente circa 8% dintre angajatii romani, dar procentul persoanelor care se afla in pragul burnout-ului se situeaza in jurul a 25%, conform estimarilor HPDI. 
"Burnout-ul a devenit o afectiune tot mai intalnita in randul romanilor si este de mai multi ani o ingrijorare majora si la nivel international. Productivitatea unui angajat aflat in sindrom burnout scade cu peste 80%, iar in prezent chiar daca preocuparea a crescut, companiile nu constientizeaza exact cat de periculoasa este aceasta afectiune. Granita dintre o usoara supraincarcare si epuizare psihica si fizica poate fi trecuta foarte usor! Printre domeniile care aduc cei mai multi oameni in zona de burnout se afla industria bancara si productia, unde se pune o mare presiune pe atingerea unor cifre si pe evolutia continua. In general, perioadele cele mai solicitante pentru o organizatie sunt cele de crestere economica, astfel ca odata cu dezvoltarea economica mai consistenta a Romaniei, au inceput si programele de gestionare a burnout-ului", a declarat Petru Pacuraru, fondator al HPDI.

Milenialii, cei mai expusi sindromului "burnout"
Din punct de vedere al repartizarii pe varste, cele mai expuse sunt persoanele din generatia Y (25 - 34 ani), milenialii, care isi autoimpun un ritm foarte alert, considerand ca viata lor are sens doar daca este ocupata, dar si generatia X (35 - 49 ani), unde survine supraresponsabilizarea, odata cu aparitia copiilor, a ratelor si a diverselor probleme de sanatate etc. Functiile executive care raporteaza international, precum si middle management-ul sunt cele mai afectate de presiune si stres.
Senzatia de oboseala cronica, sau burnout-ul, se manifesta prin epuizare emotionala, fizica si psihica si are ca simptome problemele de sanatate, dificultatile cognitive, stergerea granitelor dintre viata profesionala si cea personala, negativismul, pierderea motivatiei, lipsa auto-controlului. 
"Cel mai bine este ca organizatia sa nu ajunga in zona de burnout a angajatilor, iar acest lucru se poate realiza printr-un management corect asigurat de liderii companiei, relatii sanatoase intre angajati, precum si curajul de a aborda problemele inerente. Totusi, atunci cand ne confruntam cu situatii indelungate de stres si cand intervine burnout-ul, este necesar sa se investeasca in traininguri specializate. Primul astfel de program al HPDI, Stress Fighters, a fost implementat in 2014, iar in mai 2019 am relansat varianta imbunatatita a acestuia. Ne adresam tuturor celor care sunt expusi in mod constant unor situatii stresante, care simt ca fiecare zi este una proasta si ca orice ar face, nu reusesc sa dea un sens actiunilor repetitive pe care le executa zilnic. In 2019, am avut peste 500 de cursanti in cadrul trainingurilor de preventie a burnout-ului si momentan estimam ca in 2020 situatia va fi similara", a adaugat Petru Pacuraru. 

Trainingurile specializate pot ajuta angajatii in lupta cu stresul
Stress Fighters, programul de prevenire si gestionare a sindromului burnout, relansat de HPDI in 2019, ofera participantilor instrumentele necesare pentru a putea sa isi desfasoare activitatea zilnica fara sa ajunga in stadiul de burnout, sa inlature situatiile stresante din viata lor sau sa gestioneze si sa iasa din starea de burnout, daca aceasta s-a instalat deja. Potrivit HDPI, obiectivele acestui training sunt intelegerea conceptelor de stres si burnout, diferentierea factorilor de stres care pot fi controlati de angajat fata de cei care nu depind de acesta, dobandirea tehnicilor de preventie a burnout-ului, auto-evaluarea nivelului de stres si construirea unui plan pentru reducerea stresului si evitarea burnout-ului. 
"Pentru un angajator este important sa identifice momentele in care organizatia este supusa la o presiune mai mare decat in mod normal si sa apeleze periodic la traininguri menite sa ajute la constientizare si la gasirea unor instrumente pentru a iesi din zona de supraincarcare. Cresterea nivelului de stres, care duce vertiginos catre burnout, este una dintre cauzele principalele de renuntare la un loc de munca", a conchis fondatorul HPDI. 
Din estimarile companiei, la nivelul pietei locale costurile pentru acest tip de traininguri variaza intre 1.000 si 5.000 euro pe zi, in functie de numarul de participanti, speakeri sau metodele aplicate.