INSPECTIA MUNCII: Amenzi de 6,4 milioane lei pentru munca nedeclarata |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 29 Mai 2018 15:03 |
Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 7 - 18 mai 2018, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 1.660.552 de euro, adica 7.671.750 de lei. Au fost depistate 961 de persoane care lucrau fara forme legale, dintre acestea 348 erau din Timis, 195 din judetul Brasov si 51 din Arges. In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 3031 de controale in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 6.841.750 de lei, din care 6.410.000 de lei pentru munca nedeclarata, si au fost sanctionati 690 de angajatori.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 2138 de controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 830.000 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 237 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi sau nu incadrate ca fiind accidente de munca. Dintre acestea, 83 au avut loc in Bucuresti si 34 in judetul Timis.
”Ca autoritate de control cu atributii in verificarea respectarii normelor legale privind securitatea si sanatatea in munca, suntem in permanenta conectati la preocuparile si actiunile care se desfasoara la nivel european in care sunt implicate inspectiile muncii din celelalte state membre. Pe plan european, exista un interes major pentru imbunatatirea politicilor si a practicilor in domeniul SSM, deoarece aceasta poate aduce beneficii tuturor. Daca securitatea si sanatatea in munca sunt neglijate, toata lumea are de pierdut: de la lucratori la sistemele nationale de sanatate. O tara cu sisteme de securitate si sanatate in munca de calitate slaba foloseste resurse importante pentru a face fata accidentelor si bolilor care ar fi putut fi prevenite. Credem ca este necesara o strategie nationala puternica, care va aduce numeroase beneficii, cum ar fi: productivitate sporita datorita reducerii absentelor pe motiv de imbolnavire, reducerea costurilor de asistenta medicala, mentinerea lucratorilor in varsta, promovarea utilizarii unor tehnologii si metode de lucru mai eficiente, scaderea numarului de persoane care au nevoie sa-si reduca orele de lucru pentru a-si ingriji un membru al familiei care a suferit un accident de munca.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
|