K2S: Lucrul de acasa continua si in 2022, dar vor trebui identificate noi directii |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 03 Dec 2021 11:38 |
Competitia pe piata muncii ramane intensa la final de an 2021, in contextul in care, in urma celor 2 ani de pandemie, majoritatea companiilor au traversat procese complexe de transformare, iar acestea impreuna cu tensiunea psihica a perioadei au adus o presiune crescuta pe piata fortei de munca, resimtita in special de angajatii din roluri - cheie ale companiilor, cu responsabilitati mari.
In acest context, principala provocare a companiilor in 2022 va fi sa gaseasca metode noi de motivare, atragere si retentie a „oamenilor buni” de pe piata, avand in vedere ca pachetul salarial nu mai este principalul motivator, iar nevoi secundare precum nevoia de echilibru si de sanatate emotionala, de recreere si relaxare, au ajuns in topul prioritatilor, releva o analiza la final de an a companiei de solutii de resurse umane K2S - Key 2 Success.
„Companiile au inceput sa puna in ultimul an pe piata beneficii noi atat pentru retentia angajatilor din roluri - cheie, cat si pentru atragerea oamenilor noi, buni, in organizatie. Intre acestea se numara
programele de relaxare mentala si fizica ce integreaza neurostiinta, nutritia si tehnologii precum VR (realitate virtuala) sau inteligenta artificiala, flexibilizarea scopului si a programului de lucru prin orientarea spre termene si rezultate (in locul programului clasic 9.00-18.00), personalizarea sistemului de management al talentelor si succesiune, cu o perspectiva dincolo de promovarea ierahica sau functionala,” declara Valentin Dima, Consultant Senior in cadrul K2S.
Doar pe platforma de recrutare LinkedIn erau disponibile la nivelul lunii noiembrie 2021 aproape 24.000 de joburi disponibile in Bucuresti, iar dintre acestea peste 35% erau promovate ca roluri in sistem de lucru de acasa sau in format hibrid (partial de acasa, partial de la biroul companiei). Lucrul de la distanta sau in diferite formate hibrid va continua si in 2022, iar in acest context, avand in vedere presiunea asociata perioadei pandemice, va continua de asemenea tendinta de fluctuatie si de motivatie din ce in ce mai redusa a angajatilor - cheie.
Ce este de facut? 3 recomandari ale specialistilor K2S pentru a retine oamenii in companie:
1. Implementarea de metode de tip People Analytics, care pot ajuta la o mai buna intelegere a dinamicii pietei muncii.
2. Crearea unui mediu ce incurajeaza o stare de echilibru fizic si emotional - prin solutii de tehnologie pentru reducerea stress-ului si anxietatii sau prin programe de tip workshop-uri de prevenire/ gestionare a stress-ului si anxietatii.
3. Cresterea gradului de adaptare/acceptare a modelelor viitoare de lucru rezultate din transformarile de business si acomodarea noilor generatii ce intra pe piata muncii, prin metode de mentorat, coaching sau compasiune.
In privinta celor care isi cauta un job intr-o pozitie - cheie pentru anul 2022, cele mai cautate calitati de catre angajatori in perioada urmatoare vor fi:
- Inteligenta emotionala, compasiunea si spiritul de echipa, necesare pentru a mentine motivatia si eficienta in mediul impersonal online.
- Sanatatea si echilibrul personal / anti-fragilitatea in adaptarea pe termen lung la volatilitatea crescuta, economica si sanitara.
- Agillitatea, gandirea inovativa si digitalizarea, in contextul in care viteza cu care tehnologia avanseaza creste exponential.
|