KMT: Marile companii risca sa piarda angajati daca nu investesc in dezvoltarea lor Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 08 Feb 2022 12:23
Marile companii din Romania risca sa piarda angajati valorosi daca nu vor incepe sa creasca investitiile in retentia si dezvoltarea abilitatilor angajatilor. Ca atare, planurile pentru dezvoltarea resursei umane, prin programe de training, leadership si coaching se afla printre marile prioritati ale acestei perioade si ale anului 2022 la varful marilor companii active in Romania.
De asemenea, managementul resurselor, digitalizarea si eficientizarea vor deveni din ce in ce mai importante in cadrul organizatiilor din Romania. Totodata, dezvoltarea emotionala a managerilor de top, experienta clientilor cu produsele si serviciile companiilor, dar si retentia resurselor umane valoroase reprezinta teme importante pentru lideri in perioada urmatoare, avand in vedere contextul actual. Acestea sunt cateva dintre principalele concluzii ale studiului “Insights from the Top”, realizat recent de compania de Executive Search si Dezvoltare Organizationala K.M.Trust & Partners.
Peste 60% dintre liderii din varful marilor multinationale care au raspuns studiului au in plan ca anul acesta sa creasca investitiile in programe de training, de leadership si coaching, avand in vedere provocarile contextului actual. De altfel, COVID-19 reprezinta o ingrijorare pentru mai bine de 40% dintre liderii intervievati. O alta tema importanta pentru manageri o reprezinta dezvoltarea emotionala si sanatatea mintala in interiorul organizatiilor, 35% dintre acestia mentionand ca fiind o tema pe agenda lor in perioada urmatoare.
In plus peste 65% dintre liderii companiilor care au participat la studiu au indicat ca managementul resurselor, digitalizarea si eficientizarea proceselor in organizatiile pe care le conduc, reprezinta o preocupare constanta.
Cei mai multi dintre managerii de top din companiile din Romania cauta anumite calitati atunci cand angajeaza manageri seniori in aceasta perioada. Cele mai importante sunt caracterul si valorile morale, 92% dintre lideri considerand ca este crucial ca un manager de top sa aiba valorile corecte si un caracter integru. Energia si motivatia (80%), dar si orientarea spre client (75%), completeaza tabloul celor mai cautate calitati la recrutarea oamenilor cu putere de decizie in organizatie.
“Companiile continua tendinta de transformare si de adaptare la noul context al pietei. Stim ca pandemia a amplificat anxietatile si stresul deja existent. Ea a venit la pachet si cu o serie de costuri personale, emotionale, legate de sanatatea mintala, iar liderii cu viziune din companii inteleg acest lucru si doresc sa contribuie la cresterea bunastarii emotionale si psihice atat a lor, cat si a oamenilor valorosi din companie. In ultima perioada a crescut si credem ca va creste in continuare cererea pentru programe relevante de dezvoltare, training sau coaching”, declara Radu Manolescu, fondator K.M.Trust & Partners.