MFP: Somajul tehnic si munca flexibila, sustinute cu imprumuturi de 4 miliarde euro |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 05 Oct 2020 09:22 |
In sedinta de Guvern din data de 1 octombrie 2020 a fost aprobat Memorandumul privind incheierea Acordului de imprumut dintre Uniunea Europeana si Romania, in valoare de 4,099 mld. EUR, in cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de somaj intr-o situatie de urgenta ca urmare a aparitiei epidemiei de COVID-19 (SURE).
Imprumutul a fost acordat la cererea partii romane, transmisa Comisiei Europene, in baza Memorandumului din data de 7 august 2020, privind acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea acestui imprumut.
Imprumutul va sustine masurile adoptate de Guvernul Romaniei, in contextul generat de criza COVID-19, in perioada februarie – august 2020, menite sa protejeze angajatii si persoanele care desfasoara o activitate independenta, cu scopul de a reduce incidenta somajului si pierderea veniturilor. Dintre aceste masuri, eligibile in cadrul instrumentului SURE, conform evaluarii Comisiei Europene enumeram somajul tehnic, programul de munca flexibila, alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profesionisti a caror activitate a fost redusa/intrerupta urmare a pandemiei COVID-19, precum si sporuri si alte masuri similare acordate personalului medical pentru recunoasterea meritelor acestora.
Acordarea imprumutului se face in baza Regulamentului (UE) 2020/672.
Caracteristicile imprumutului acordat Romaniei sunt:
- perioada de tragere a sumelor imprumutului este de 18 luni de la data intrarii in vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv pana la sfarsitul lunii martie 2022); imprumutul poate fi disponibilizat in maximum 8 transe;
- valoarea transelor si calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
- maturitatea medie a imprumutului este de 15 ani;
imprumutul va fi acordat in aceiasi termeni financiari in care Comisia s-a imprumutat de pe piata pentru disponibilizarea acestuia, la care se adauga eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finantari. Avand in vedere reputatia Uniunii Europene, sustinuta si intarita in cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de catre statele membre, imprumutul contractat va fi la costuri avantajoase.
Din partea Romaniei, Acordul de imprumut va fi semnat de ministrul finantelor publice. Dupa semnarea de catre ambele parti, Acordul de imprumut va fi supus aprobarii, conform legislatiei in vigoare, prin act normativ cu putere de lege.
Alaturi de Romania in cadrul acestui instrument au accesat finantare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. Dintr-un total de 100 mld. EUR puse la dispozitie de Uniunea Europeana in cadrul acestui instrument valoarea cumulata a imprumuturilor acordate pana in prezent se ridica la cca. 87,4 mld. EUR anterioara datei de 31 martie 2020 inclusiv.
|