MMPS: Amenzi de 20 milioane de lei aplicate de Inspectia Muncii in primul trimestru Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 27 Iul 2020 06:56
In primele trei luni din 2020, Inspectia Muncii a efectuat, in total, 16.496 de controale si a sanctionat 3.258 de angajatori. In urma acestora au fost aplicate 5.013 sanctiuni contraventionale, valoarea totala a amenzilor fiind de 20,2 milioane de lei, conform unui raport al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (MMPS).
"Depistarea cazurilor de munca nedeclarata reprezinta unul dintre obiectivele principale ale Inspectiei Muncii, avand in vedere ca masurile dispuse de catre inspectorii de munca si sanctiunile contraventionale aplicate, conduc la descurajarea practicarii muncii nedeclarate. (...) Din totalul actiunilor de control intreprinse in primele trei luni din 2020 in domeniul relatiilor de munca, 95% au avut ca obiectiv depistarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata", se precizeaza in raportul MMPS.
Astfel, Inspectia Muncii a derulat, in intervalul analizat, 15.285 de controale pentru depistarea muncii nedeclarate, in urma carora a sanctionat 673 de companii cu 670 de amenzi. Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate pentru primirea la lucru a persoanelor fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii (460), dar si fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii (119).
Totodata, in urma controalelor, inspectorii au identificat 1.378 de persoane care lucrau ilegal, din care majoritatea (900) nu aveau forme legale de angajare.
Valoarea totala a amenzilor aplicate pentru munca nedeclarata a fost de 16,12 milioane de lei.