Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home
PwC: 30% din locurile de munca sunt expuse riscului de automatizare, pana in 2030 Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 11 Sep 2019 16:11
Mai mult de jumatate dintre angajatii de la nivel global se simt amenintati de automatizare si cred ca locurile lor de munca vor fi schimbate semnificativ sau vor disparea in urmatorii zece ani, potrivit sondajului PwC ”Upskilling Hopes and Fears”. Totodata angajatii considera ca actualii angajatori ar trebui sa-i ajute sa dobandeasca noi abilitati digitale.
Majoritatea angajatilor chestionati, 61%, considera ca impactul tehnologiei asupra muncii lor de zi cu zi este pozitiv, iar 77% sunt dispusi sa invete noi abilitati sau sa se pregateasca pentru un alte profesii.
„In Europa Centrala si de Est vedem ca oamenii sunt din ce in ce mai constienti ca tehnologia si automatizarea vor schimba semnificativ piata fortei de munca si ca locurile lor de munca vor fi afectate. PwC s-a angajat intr-o initiativa ambitioasa de perfectionare digitala in Europa Centrala si de Est, nu doar pentru profesionistii PwC, ci si pentru clienti si pentru a promova aceasta problema importanta la nivel regional”, a declarat Nick Kós, CEO al PwC Europa Centrala si de Est.
Sondajul a fost realizat in randul a peste 22.000 de adulti din 11 tari (Australia, China, Franta, Germania, India, Olanda, Polonia, Singapore, Africa de Sud, Marea Britanie si SUA), pornind de la studiile PwC care arata ca 30% din locurile de munca sunt expuse riscului de automatizare pana la mijlocul anilor 2030. De asemenea, PwC Global CEO Survey 2019 arata ca disponibilitatea competentelor este o preocupare majora pentru 79% dintre directorii generali.
„Tehnologia va contribui la disparitia unor locuri de munca si, in acelasi timp, la crearea unora noi care vor avea nevoie de competente digitale sporite. Transformarea economiei si a pietei muncii datorita tehnologiei va afecta atat angajatii, cat si angajatorii. Din acest motiv, companiile si autoritatile trebuie sa arate deschidere, sa se adapteze schimbarilor si, bineinteles, sa investeasca in educatie si formare profesionala pentru a obtine cat mai multe beneficii din acest proces”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Principalele concluzii ale sondajului
- Oportunitatile si atitudinile variaza semnificativ in functie de nivelul de educatie, tara din care provin, gen si varsta.
- Peste o treime (34%) dintre adultii fara educatie scolara sau formare dupa scoala spun ca nu invata abilitati digitale noi, comparativ cu 17% dintre absolventii de facultate.
- Barbatii cred mai mult decat femeile ca tehnologia va avea un impact pozitiv asupra locurilor de munca si sunt mai dispusi sa invete noi abilitati (80% dintre barbatii chestionati spun ca fac acest lucru fata de 74% dintre femei).
- 69% dintre tinerii intre 18 si 34 de ani sunt optimisti cu privire la impactul tehnologiei asupra locurilor de munca, comparativ cu 59% dintre persoanele intre 35 si 54 de ani si 50% dintre cei peste 55 de ani.
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
theda mar
BogArt
quadratum
noark
ness project
CONCEPT STRUCTURE
konsent
Ubitech
Arduro
siniat
rigips
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
viarom
leviatan
CDS
strabag nivel 1
concelex
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
top 500
econet
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander