Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - UPT: Lipsa de cadre didactice universitare poate genera o criza pe piata muncii
UPT: Lipsa de cadre didactice universitare poate genera o criza pe piata muncii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 03 Iun 2022 06:32
Pensionarea multor dascali, dar si cresterea salariilor din domenii precum IT&C, inginerie sau automotive au facut ca in sistemul universitar sa fi cel mai mic grad de ocupare a posturilor cu cadre didactice titulare, din ultimii ani. Angajarea studentilor in companii, inca din primii ani de facultate, face ca in momentul in care tanarul termina studiile sa aiba un venit cu mult peste posibilitatile din invatamantul universitar. Pierderea unui numar mare de cadre didactice titulare a fost compensata doar prin angajarea unor specialisti din companii, insa acestia pot fi implicati cu predilectie in lucrari de laborator sau proiecte si nu desfasoara nicio forma de activitate administrativa.
„De multa vreme discutam cu specialisti din anumite domenii, sunt oameni care au ajuns la 45-50 de ani si vor sa dea ceva inapoi universitatii, doresc sa se angajeze la noi, insa nu putem sa ii aducem decat prin plata cu ora. Nu putem sa ii angajam pentru ca nu au publicate anumite articole stiintifice, desi experienta lor din piata - in opinia mea - este la fel de importanta. In prezent, daca Bill Gates vine sa il angajam la Universitatea Politehnica Timisoara, nu putem sa o facem pentru ca nu indeplineste grila de concurs sau nu are un indrumator de laborator. In ultimii zece ani, doar in doi ani am avut usoare cresteri de cadre didactice titulare, in schimb, in restul anilor am avut scaderi, in medie cate 15 pe an”, sustine Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
O solutie poate fi legiferarea doctoratelor industriale, astfel incat atat oamenii din companii, cat si companiile sa fie interesate ca angajatii lor sa faca studii de doctorat. Asta ar insemna ca persoane cu experienta in mediul privat sa vina sa poata tine cursuri in universitate. De ajutor ar fi si echivalarea anumitor activitati din companii, pana la un anumit nivel de predare.
„In trecut, investitorii mergeau prima data catre administratiile locale, acum merg prima data la universitati pentru a afla ce oameni pot recruta”
Piata muncii se confrunta de cativa ani cu o criza de specialisti. In vestul tarii aceasta criza se simte preponderent in companii din IT&C si automotive. Sunt domenii care au nevoie de mai multi specialisti, insa universitatile din Romania nu pot suplimenta numarul de locuri in facultatile din aceste domenii pentru ca nu sunt suficienti dascali.
„Saptamanal avem intalniri la universitate cu noi investitori sau cu oameni din conducerea unor companii care sunt deja prezente in regiune si vor sa se extinda. La aceste discutii principalul subiect este legat de resursa umana, de numarul de absolventi din zonele tehnice din anii urmatori. In trecut, primele discutii ale investitorilor erau de obicei cu autoritatile locale, acum vin prima data la universitate pentru a afla daca au pe cine sa recruteze sau nu. Mai mult, am avut un investitor din zona de vest care ne-a solicitat conectarea cu rectorii din trei orase din zona de est a tarii pentru a avea discutii cu acestia, dupa care sa aleaga unde sa faca investitia. De altfel, din zona studenteasca am aflat ca multe companii recruteaza studentii inca din anul I, lucru ce este atat in dezavantajul universitatii, cat si in dezavantajul studentului pentru ca nu mai are timp sa acumuleze un bagaj important de cunostinte. Avand in vedere necesitatea din piata muncii, modificarile din acest an ale cifrelor de scolarizare, in scadere doar pe zona inginereasca, sunt cel putin ciudate. Noi cautam solutii impreuna cu companiile sa crestem numarul de cadre didactice si, implicit, al cifrelor de scolarizare, nu sa reducem in timp numarul de absolventi”, a declarat rectorul Florin Dragan.
Potrivit unei analize a rectorului Universitatii Politehnica Timisoara, Florin Dragan, populatia scolara intre 19-23 de ani va scadea in urmatorii 15 ani cu 12% la nivel national, iar in bazinul de recrutare din zona de sud si vest, va fi o scadere de aproximativ 20%.
„Se impune implementarea unor politici publice in zona demografica pentru ca deja avem o scadere importanta a numarului de studenti comparativ cu 2010. O alta scadere, in timp ce piata muncii are nevoie de mai multi oameni, va crea o criza in companii. Este nevoie si de un ajutor dat universitatilor de a atrage studenti straini. Asta ar insemna si taxe mai mici pentru studentii extracomunitari, pentru ca la noi acestea depasesc 2000 de euro pe zona de inginerie, in timp ce in tari precum Germania sau Danemarca, studentul stain nu plateste nicio taxa. Normal ca acel tanar va alege sa mearga acolo, in detrimentul Romaniei. Aceasta ultima solutie poate crea un efect intr-un viitor apropiat, de 2-3 ani. De asemenea, se vorbeste despre o noua lege a educatiei. Din start aceasta trebuie sa contina posibilitatea obtinerii unor microcredite si posibilitatea obtinerii unei duble diplome europene”, a incheiat Florin Dragan.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
concelex
ness project
viarom
noark
CDS
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
rigips
theda mar
MAKITA
leviatan
EDIT-Structural
siniat
quadratum

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander