Agenda Constructiilor
Duminica, 27 Noiembrie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - USR: Angajatii vor avea access online si neingradit la istoricul muncii lor
USR: Angajatii vor avea access online si neingradit la istoricul muncii lor Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 21 Apr 2022 12:14
Fara birocratie inutila, fara proceduri greoaie si consumatoare de timp, angajatii din Romania vor avea acces, online si neingradit, la datele proprii din Registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL). Vor putea vedea, oricand, informatiile privind contractele de munca si vechimea, dar si daca angajatorii le-au platit contributiile catre stat. Pentru ca toate acestea sa se intample este nevoie doar ca proiectul USR adoptat ieri de Parlament, initiat de deputata Cristina Pruna, sa devina lege prin promulgare de catre presedinte.
"Proiectul, initiat de mine in 2021, aduce normalitatea in Romania, oferind angajatilor posibilitatea de a accesa online datele din Registrul de evidenta a salariatilor. Vor avea, astfel, dovada vechimii in munca, iar in acelasi timp vor putea sa se asigure ca le-au fost platite de catre angajator toate contributiile. Practic, proiectul repara o rotita defecta de pe piata muncii. In prezent, pentru a obtine dovada vechimii in munca, salariatii fie trebuie sa faca drumuri la inspectoratele teritoriale de munca - ceea ce inseamna stat la cozi, numere de inregistrare, timp pierdut si drumuri inutile -, fie apeleaza la fostii angajatori. Proiectul elimina toate aceste probleme, oferindu-le acces online, in doar cateva click-uri. Sper doar ca Executivul, in sarcina caruia pica implementarea sistemului pentru accesul online, sa nu taraganeze procedura si sa dea dovada de respect fata de cetateni. Mai ales ca exista fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest proiect", a declarat Cristina Pruna, deputat USR si vicepresedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputatilor.
Proiectul de lege adoptat ieri de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, modifica si completeaza art. 34 din Codul muncii (Legea nr. 53/2003).
Pe de o parte, in Registrul de evidenta a salariatilor vor fi incluse, de acum inainte, si informatii despre nivelul si specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni in sprijinul celor care ocupa functii pentru care sunt obligatorii anumite calificari.
Pe de alta parte, Revisal va fi accesibil online pentru salariati si fosti salariati, in privinta datelor care ii privesc. Informatiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descarcate si tiparite, fiind totodata posibila generarea online si descarcarea unui extras din Registru.
De asemenea, vechimea in munca si/sau in specialitate va putea fi dovedita si cu extrasul generat online, document cu putere juridica.
Odata promulgata legea de catre presedintele Klaus Iohannis, Guvernul va trebui sa adopte o hotarare de guvern, in termen de 60 de zile, prin care sa stabileasca procedura de acces online in Revisal, modalitatea de generare si descarcare a extrasului, precum si conditiile in care prin extras se va putea dovedi vechimea in munca si/sau in specialitate.
 
AUTODESKVideoConfAC-iulALLBIMTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
OCTOMBRIE
2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 170 (Octombrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BMI_Icopal
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
CELCO 2020
leviatan
FRONTALE
Acvatot 2019
Ubitech
viarom
MAKITA
rigips
hilti
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere tamplarie aluminiu