Agenda Constructiilor
Marti, 03 Decembrie 2024
Home
VITALIS: Criza fortei de munca, indusa prin salariile mici si migratia profesionistilor Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 23 Ian 2020 06:44
Salariile mici, migratia profesionistilor in tarile din vestul Europei - unde nivelul salarial este mult mai mare comparativ cu cel din tara noastra -, dar si lipsa scolilor profesionale care ar putea forma noile generatii de muncitori in constructii, reprezinta principalele cauze obiective ale situatiei dificile cu care se confrunta piata fortei de munca din constructii. 
Potrivit datelor companiei Vitalis Consulting, specializata in consultanta si management in constructii, deficitul de forta de munca din domeniu a inceput inainte de criza care a lovit sectorul imobiliar in 2008. "In 2007, de exemplu, sectorul constructiilor din tara noastra numara aproximativ 360.000 de angajati, cu un deficit de peste 150.000 de persoane. Conform cercetarilor statistice si estimarilor din acei ani, aproape 100.000 de muncitori romani lucrau in constructii peste hotare in 2007, majoritatea in Israel, Germania, Spania si Italia. In 2008, situatia s-a imbunatatit, deoarece, conform estimarilor, Romania avea peste 414.000 de angajati in constructii. Dar, din nou, intre 2009 si 2017, peste 260.000 de lucratori in constructii, atat calificati, cat si necalificati, au parasit tara, cautand locuri de munca mai bine platite in Europa de Vest si nu numai. Drept urmare, in 2017 am intampinat un deficit de circa 200.000 de lucratori in constructii si numarul de angajati care au ramas in tara a fost de aproape 332.000 de persoane. In 2018, numarul angajatilor in constructii din Romania a ajuns la 384.000", arata specialistii de la Vitalis Consulting.
 
Efectele deficitului de forta de munca pe piata constructiilor din Romania
Migratia lucratorilor in constructii in strainatate si lipsa scolilor profesionale in domeniul constructiilor din Romania au avut o influenta importanta asupra pietei, cum ar fi: investitii in formarea noilor profesionisti in constructii; crestere puternica a costurilor generale de constructie si, implicit, a pietei; mentinerea cu dificultate a standardelor de calitate ale constructiilor; intarzierea termenelor de livrare a proiectelor; importul de forta de munca straina in Romania.
"Companii de constructii, consultanta, firme de management de proiect, birouri de arhitectura, am luptat cu totii pentru a ne mentine standardele de calitate la nivelul obisnuit si pentru a ne mentine echipele motivate. La randul nostru, la Vitalis am intampinat dificultati atat in gasirea de noi membri pentru echipa noastra, care s-ar putea adapta cu usurinta la valorile si nevoile noastre, cat si in realizarea celor mai bune lucrari pe santierele noastre. Cu toate acestea, astazi suntem multumiti de echipa pe care am construit-o", mai spun reprezentantii Vitalis.
In prezent, echipa Vitalis Consulting numara peste 80 de experti in constructii, cu o medie de varsta de 35 de ani si o perioada medie petrecuta in companie de minimum 5 ani. In cei 13 ani de activitate, compania a incheiat cu succes peste 500 de proiecte de constructii.
 
ALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
rigips
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
Ubitech
strabag nivel 1
noark
ELECTROGRUP
MAKITA
leviatan
DRS
quadratum
SSAB
konsent
viarom
CDS
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
theda mar
AED
Arduro
concelex
VEGO
BogArt
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<