Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home
ASFOR: Constructiile din lemn trebuie sustinute pentru atingere obiective Green Deal Imprimare Email
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 03 Nov 2022 11:33
„Ca sa dezvoltam un viitor fara emisii de carbon, e timpul pentru lemn!” s-a spus, in urma cu un an, in Manifestul sectorului forestier din intreaga lume lansat la Londra, inaintea summitului dedicat schimbarilor climatice de la Glasgow (COP26).
Lemnul este singurul material structural durabil existent la nivel mondial care poate permite o decarbonizare substantiala a mediului construit. Este un material regenerabil natural care stocheaza carbonul si inlocuieste materialele produse cu consum intens de carbon - otel, beton, material plastic. Producerea unei tone de ciment genereaza 1,25 tone de dioxid de carbon. Sectorul constructiilor e responsabil pentru 40% din emisii de CO2 la nivel global.
Toate statele dezvoltate cauta sa foloseasca mai mult lemn in constructii. Peste tot s-au schimbat normativele in constructii, s-au intensificat cercetarile, fabricile s-au dotat cu linii de productie a lemnului pentru constructii. Rezultatele sunt evidente - s-au construit si se construiesc cladiri inalte din lemn in intreaga lume. Vorbim de cladiri de apartamente, birouri, campusuri universitare, sali de sport sau bazine de inot. La Viena s-a aprobat recent construirea unui cartier de cladiri din lemn.
Romania este una din tarile care ar putea avea un cuvant de spus in industria europeana a constructiilor din lemn. Ar contribui puternic la decarbonare si la schimbarea in bine a peisajului arhitectural. O casa de lemn realizata corect este ecologica si sanatoasa.
Mai mult, folosirea lemnului in constructii stimuleaza gestionarea durabila a padurilor care duce la o crestere mai mare a fondului forestier. Contribuie la o economie circulara, deoarece produsele din lemn pot fi reutilizate, reciclate si recuperate pentru energie cu emisii scazute de carbon, la sfarsitul vietii.
 
Solutia este una simpla: utilizarea la scara mai mare a lemnului in constructii!
In documentul nostru programatic - Romania Verde in 10 pasi - ASFOR a propus o serie de masuri pentru a creste utilizarea lemnului in constructii:
- Programul „Constructii din lemn” - autoritatile publice vor realiza case pasive din lemn si vor folosi minim 10% lemn in toate constructiile realizate din fonduri publice;
- Programul „Casa din lemn” - persoanele fizice vor fi sprijinite financiar sa realizeze constructii din lemn;
- Programul „Constructii din lemn pentru o economie verde” - persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spatii tehnice, spatii pentru comert si productie din lemn;
- Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat in constructii la 5%.
Aceste masuri, dublate de programe de investitii atat in zona managementului padurilor si a exploatarii forestiere, cat si in dezvoltarea infrastructurii de productie industriala ar contribui substantial la dezvoltarea tarii si atingerea obiectivelor asumate prin Green Deal.
Este nevoie de sprijin pentru a dezvolta sectorul, pentru a face exploatarile forestiere mai prietenoase cu mediul, pentru a ingriji padurea asa cum se cuvine si pentru a pune lemn de calitate in piata. Pentru a arde etape de dezvoltare si a ajunge la performantele tarilor dezvoltate, este nevoie de sprijin acum!
Pentru raportul complet, click aici!
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
viarom
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
CDS
theda mar
EDIT-Structural
rigips
siniat
ness project
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Ubitech
noark
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander