Agenda Constructiilor
Luni, 20 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - PROLEMN: Este necesar un program national pentru instalatii de incalzire pe biomasa
PROLEMN: Este necesar un program national pentru instalatii de incalzire pe biomasa
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 22 Iun 2023 11:30
Un program de sustinere a montarii de instalatii pentru incalzire rezidentiala pe biomasa sau peleti poate avea beneficii enorme pe plan economic, social si de mediu, sustine presedintele Asociatiei Industriei Lemnului - Prolemn, Catalin Tobescu.
"Romania are o mare oportunitate de a asigura securitatea energetica a cetatenilor, concomitent cu accelerarea decarbonarii sectorului energetic, reducerea costurilor si eliminarea combustibililor fosili. Asociatia Industriei Lemnului - Prolemn invita guvernantii sa demareze cat mai curand un program de sustinere a montarii de instalatii pentru incalzire rezidentiala pe biomasa sau peleti, cu beneficii enorme pe plan economic, social si de mediu. Desi resursa lemnoasa - o resursa verde si regenerabila - este disponibila local pe scara larga in Romania, iar sectorul industrial are din plin capacitatea de a valorifica aceasta resursa pentru sectorul energetic, lipsa unor politici de sprijinire a instalatiilor rezidentiale sau comunitare intretine saracia energetica a unei mari parti a populatiei. Autoritatile continua sa sustina proiecte pe combustibili fosili, sa sprijine SACET-urile pe carbune sa achizitioneze credite de carbon irosind astfel resursele pentru investitii sau sa promita utopice dezvoltari ale retelei de gaze naturale sau instalatii pe hidrogen, in loc sa vada oportunitatile aflate la indemana", mentioneaza Tobescu, intr-un comunicat de presa al organizatiei pe care o conduce.
Conform estimarilor oficiale, raportate in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER), potentialul energetic al biomasei lemnoase si agricole in Romania este mai mare decat potentialul cumulat al resurselor hidroelectrice, eoliene, solare si geotermale. Astfel, in mixul energetic al consumului national pentru producerea energiei termice, lemnul de foc si alte tipuri de biomasa ocupa o fractie de 42%, restul fiind impartit intre energie electrica (11%) si combustibili fosili (gaze naturale, carbuni, GPL etc.).
Din datele Prolemn reiese faptul ca, in Romania, la ora actuala, 3,5 milioane de gospodarii folosesc 12 - 14 milioane de tone lemn de foc/an, in sobe traditionale, cu randamente energetice scazute. In acelasi timp, tara noastra produce 600.000 tone de peleti, din care consuma doar 200.000 tone, restul fiind exportat.
"Atunci cand se vorbeste de securitate energetica, de eficienta energetica, se ignora faptul ca in consumul energetic al unei gospodarii consumul de energie termica este de 3-4 ori mai mare decat consumul de energie electrica. Pentru energie electrica exista directii de actiune, prin investitiile in energie nucleara, solara, eoliana, centrale mari pe gaze pentru o perioada de tranzitie. Pentru energia termica nu avem alternative. Extinderea retelelor de gaze se realizeaza foarte incet si cu costuri enorme. Hidrogenul verde este o poveste pe termen mediu si lung. Saracia energetica inseamna pentru gospodarii lipsa alternativelor pentru energia termica, pentru incalzire (...) Biomasa reprezinta solutia disponibila imediat, bazata pe o resursa verde, locala, pentru decarbonare, reducerea costurilor si securitate energetica. Un program national de instalare a centralelor pe peleti, pentru incalzirea rezidentiala, are un raport cost/beneficii de 4-5 ori mai mari decat programele de instalare de panouri fotovoltaice", a afirmat Tobescu, la un eveniment de profil desfasurat in judetul Bistrita-Nasaud.
Asociatia Prolemn puncteaza faptul ca multe tari europene deruleaza programe nationale de sustinere pentru montarea de instalatii pentru incalzire rezidentiala pe biomasa sau peleti, iar suportul oferit poate fi consistent, cu o finantare de 4.000 - 5.000 de euro/proiect, insa sustinerile pot ajunge si la 7.500 de euro (in Austria) sau chiar 15.000 de euro (in Letonia).
"Pe energie solara, prin Programul Casa Verde Fotovoltaice se acorda o finantare de 20.000 lei, echivalentul a aproximativ 4.000 de euro, pentru o capacitate bazata pe panouri solare de 3 kWh. Panourile solare furnizeaza energie electrica doar cand este soare. In calculele uzuale se considera 1.000 de ore/an. Deci cu o investitie de 4.000 de euro obtinem 3 MWh energie electrica/an. Cu aceeasi 4.000 de euro intr-un program de instalare centrale termice pe peleti, instalam o centrala termica cu putere de minimum 20 kWh, care functioneaza permanent in anotimpul rece si poate furniza si apa calda. Aceasta ar putea functiona minimum 4.000 de ore/an, cu o putere generata medie anual de minimum 20 MWh/an pentru o gospodarie. Aport de securitate energetica de 6-7 ori mai mare cu aceeasi investitie, in favoarea centralelor pe peleti. Beneficiile de reducere a costurilor pentru gospodarie sunt mult mai mari prin sustinerea instalarii centralelor pe peleti. Si concomitent mai mult decat dublam eficienta energetica a utilizarii resursei de lemn, de la 30% in sobe traditionale la 90% in peleti", explica Tobescu.
Asociatia Industriei Lemnului - Prolemn este o organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit care promoveaza utilizarea sustenabila a lemnului provenit din paduri gestionate durabil in diferite aplicatii industriale. Constituita in anul 2020, organizatia are in prezent 37 de membri - companii din industria de prelucrare a lemnului. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
theda mar
siniat
concelex
ness project
leviatan
strabag nivel 1
Acvatot 2019
viarom
CDS
MAKITA
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
EDIT-Structural
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander