Agenda Constructiilor
Joi, 20 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ROCA Industry: Afaceri de 141,5 milioane lei si crestere de 63% a EBITDA, in T1
ROCA Industry: Afaceri de 141,5 milioane lei si crestere de 63% a EBITDA, in T1
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 16 Mai 2024 09:20
Roca Industry, primul holding industrial din Romania, specializat in materiale de constructii, listat pe piata principala BVB sub simbolul ROC1, a inregistrat in primul trimestru al anului o cifra de afaceri la nivel cumulat de 141,5 milioane de lei, conform raportului aferent primelor trei luni din 2024. Veniturile cumulate la nivelul companiilor productive din holding sunt in crestere cu 5,6% fata de T1 2023, in conditiile unei piete a materialelor de constructii aflata in scadere. Roca Industry, detinut majoritar de compania de private equity Roca Investments, este primul holding strategic creat pentru a genera valoare prin consolidarea si modernizarea capacitatilor de productie romanesti pentru a spori competitivitatea industriei nationale.
Comparativ cu rezultatele din T1 2023, EBITDA cumulata la nivelul companiilor din Roca Industry a crescut cu 63,2%, iar cifra de afaceri a inregistrat cresteri de 5,6%. Aceste rezultate reprezinta efectele implementarii strategiei la nivel de holding si optimizarile aduse in cadrul companiilor din portofoliu, atat la nivel operational, comercial, financiar, dar si la nivelul echipelor de management si evidentiaza capacitatea acestei structuri de holding de a genera valoare pentru intregul portofoliu gestionat. 
Performanta Roca Industry a fost obtinuta in contextul in care volumul lucrarilor de constructii ca serie ajustata a scazut in ianuarie-februarie 2024 fata de aceeasi perioada a anului 2023 cu 11,8%, in timp ce lucrarile de constructii la cladirile rezidentiale s-au contractat cu 36,9%. De asemenea, numarul autorizatiilor de constructie a fost mai mic in primul trimestru cu 7,2% fata de primul trimestru din 2023. Asta dupa ce in 2023 scazuse cu 20,6% fata de 2022. (conform datelor INSSE)
"Rezultatele obtinute in T1 2024 sunt efectul viziunii noastre de crestere sustinuta pe termen lung. Inca din 2023 am implementat o strategie pentru cresterea organica a companiilor din portofoliu, in paralel cu eficientizarea operationala, comerciala si dezvoltarea profesionala a echipelor, toate cu scopul de a ne imbunatati performanta. Am inceput sa culegem roadele implementarii acestei strategii, astfel ca toate companiile din holding au EBITDA pozitiva si au atins tintele bugetate pentru aceasta perioada, demonstrand ca suntem pe traiectoria corecta si consolidandu-ne pozitia pe piata”, a declarat Ionut Bindea, CEO Roca Industry.  
 
Evolutii pozitive ale portofolului Roca Industry conform situatiilor financiare ale companiilor 
Toate companiile holdingului Roca Industry inregistreaza evolutii pozitive la nivel de EBITDA in primul trimestru al acestui an.
Bico Industries (detinere 70% pana in iulie 2023, 60% ulterior), cel mai mare producator de plasa din fibra de sticla din Europa de Est si al treilea cel mai mare producator din UE, raporteaza o cifra de afaceri de 41,7 de milioane de lei, in crestere cu 2,6% fata de T1 2023 si EBITDA de 4,5 milioane de lei, respectiv o crestere cu 300%. In primul trimestru, compania a finalizat un proiect de investitii in valoare de 1 milion de euro, dotand fabrica din Vulcanesti cu un echipament performant pentru productia de plasa tricotata. Incepand din T1 2024, Bico este si furnizor de materiale pentru armarea sapelor, transformand un deseu generator de costuri intr-un produs viabil. 
Evolor (detinere 100%), unul dintre cei mai mari jucatori din industria de productie de vopsele si lacuri, ajunge la o cifra de afaceri de 18,7 milioane de lei, reprezentand un avans de 6,3% comparativ cu perioada similara din 2023. EBITDA, in valoare de 1,7 milioane de lei in primul trimestru al anului, se situeaza sub valoarea din T1 2023, un an care a fost exceptional pentru companie. Compania anunta cresterea capacitatii de productie cu 20%, odata cu relocarea in noua fabrica. 
Eco Euro Doors (detinere 100%), cel mai mare producator roman de usi pentru constructii rezidentiale, raporteaza in T1 2024 o cifra de afaceri de 13,8 milioane de lei, cu o marja EBITDA de 12,8%  lei, un avans de 46% raportat la valoarea din T1 2023.  
Cu cifra de afaceri 10,9 mil lei si marja EBITDA 25,9%, Workshop Doors (detinere 70% din februarie 2024), cea mai recenta achizitie, este in curs de integrare in structura de holding. Fuziunea dintre WD si EED este astepta sa deruleze in T2 si T3 din 2024.
Dial (detinere 100%), producator de produse din fir metallic, inregistreaza cea mai mare crestere a cifrei de afaceri, respectiv 55,5%, ajungand la 18,8 milioane de lei, dar si o EBITDA de aproape 7 ori mai mare fata de primul trimestru al anului trecut, ca urmare inclusiv a lansarii de produse noi, maximizarea canalelor existente si identificarea unor noi canale de vanzari, implicit prin dezvoltarea zonei de export, corelarea productiei cu nevoile identificate pe zona de vanzari si optimizari aduse de departamentul de achizitii.
Electroplast (detinere 100% din iulie 2023), unul dintre cei mai importanti producatori de cabluri electrice, ajunge la o cifra de afaceri de 37,7 milioane de lei si EBITDA in crestere cu 61,9% fata de T1 2023, ajungand la nivelul de 2 milioane de lei. Compania a finalizat implementarea proiectului de Industry 4.0 pentru digitalizarea fabricii si a primit aprobarea pentru derularea unei proiect de investitii in valoare de peste 9 milioane de euro, ce vizeaza retehnologizarea majora a echipamentelor si triplarea capacitatii de productie pana in 2026. 
Roca Industry detine, direct si indirect, un numar de 9 jucatori semnificativi din domeniul constructiilor: Bico Industries (primul si cel mai mare producator national de plasa din fibra de sticla si singurul producator autohton de armaturi din fibra de sticla), Evolor (unul dintre cei mai mari jucatori din industria de productie de vopsele si lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producator roman de usi destinate constructiilor rezidentiale), Workshop Doors (al doilea cel mai mare producator roman de usi destinate constructiilor rezidentiale), Dial (producator de produse din fir metalic), Electroplast (unul dintre cei mai importanti producatori de cabluri electrice), precum si producatorii de fibra de sticla Terra, Europlas si Iranga, prin intermediul Bico Industries.
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
BogArt
viarom
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
quadratum
CDS
concelex
siniat
ness project
noark
MAKITA
theda mar
strabag nivel 1
konsent
Ubitech
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander