Agenda Constructiilor
Duminica, 19 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - TERAPLAST primeste 5,5 milioane lei prin PNRR pentru o centrala fotovoltaica noua
TERAPLAST primeste 5,5 milioane lei prin PNRR pentru o centrala fotovoltaica noua
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 29 Aug 2023 12:47
TeraPlast SA a semnat contractul de finantare pentru un sprijin financiar de cca. 5,5 milioane lei prin Planul National de Redresare si Rezilienta („PNRR: Fonduri pentru Romania moderna si reformata”) pentru dezvoltarea unei centrale fotovoltaice noi in cadrul Parcului Industrial din Saratel. Finantarea nerambursabila, aprobata conform solicitarii, va acoperi circa un sfert din investitia totala a companiei in acest proiect, al carui buget ajunge la 22.565.775 lei.
Noua centrala fotovoltaica este proiectata la o putere de cca. 4,56 MWp, respectiv o putere produsa (din invertoare) de cca. 3,81 MW si face parte din strategia de dezvoltare durabila a TeraPlast, care include si cresterea independentei energetice din surse regenerabile.
Primul pas in inceperea proiectului, in urma semnarii contractului de finantare, este publicarea unei proceduri competitive pentru atribuirea unui singur contract de furnizare pentru realizarea obiectivului proiectului. Obiectivul general unic al proiectului este „instalarea unei capacitati noi de producere a energiei din surse regenerabile de energie solara in scopul autoconsumului, cu instalatie de stocare integrata, in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a Romaniei, judetul Bistrita-Nasaud, in sat Saratel, Comuna Sieu-Magherus"; iar obiectivul specific al proiectului este instalarea unei capacitati noi de cca 3.81 MW (puterea totala instalata a panourilor va fi de 4.561,90 kWp, iar puterea totala instalata a invertoarelor va fi de 3.806,00 kW) de producere a energiei din surse regenerabile de energie solara in scopul autoconsumului, cu instalatie integrata de stocare de capacitate de 920 kW (asigurand o capacitate de stocare a energiei electrice produse la puterea nominala a centralei (3806 kW) de circa 14,5 minute), in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a Romaniei, judetul Bistrita-Nasaud, in sat Saratel, Comuna Sieu-Magherus.
In acest sens, TeraPlast va publica un anunt insotit de Caietul de sarcini aferent, pe pagina web https://proiecte.pnrr.gov.ro, sectiunea Transparenta, unde vor fi prezentate urmatoarele informatii: informatii generale privind TRP, tip procedura, criteriu atribuire, tipul contractului, valoarea estimata, data si modul de depunere a ofertelor, Caiet sarcini.
“Proiectul pentru realizarea capacitatii fotovoltaice este garantul dezvoltarii durabile a afacerilor TeraPlast. Viitoarea centrala va contribui la reducerea gazelor cu efect de sera, respectiv la scaderea anuala estimata a gazelor cu efect de sera cu 3.238 tone CO2e (CO2 echivalent). Prin specificul activitatii noastre avem un consum apreciabil de energie electrica, iar asigurarea unei parti substantiale din surse regenerabile dezvoltate intern ne ajuta in efortul nostru sustinut de decarbonizare si aplicare a unor solutii durabile, prietenoase cu mediul inconjurator. In acelasi timp, astfel de capacitati contribuie si la reducerea costurilor de productie, cu un efect benefic asupra competitivitatii in ansamblu a Grupului” a declarat Nicolae Rosu, director operational al TeraPlast.
Reducerea amprentei de carbon, cu perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatica in orizontul 2050, reprezinta o preocupare strategica si pentru Grupul TeraPlast, care a implementat de-a lungul timpului diferite solutii prietenoase cu mediul, precum reciclare si folosirea materialului reciclat in produse existente, digitalizarea proceselor sau surse regenerabile de energie.
Proiectul de fata, „Infiintare capacitate noua de productie a energiei electrice din surse solare, cu instalatii de stocare integrate, pentru autoconsumul TeraPlast SA” (nr.24 din 18.08.2023) are o valoare totala de 22.565.775 lei, din care valoarea finantarii prin PNRR va fi de 5.452.801 lei. Acesta presupune instalarea unor panouri fotovoltaice monocristaline pe o structura de tip on-grid, fara injectie in retea, si integrarea unei instalatii de stocare a energiei electrice. Termenul estimat de finalizare a proiectului este 30 iunie 2024.
Noua centrala fotovoltaica va fi compusa din peste 8.000 de panouri. Concomitent, Grupul va da prioritate achizitiilor externe de energie provenite din surse regenerabile.
In ultimii 5 ani, Grupul TeraPlast a investit aproape 400 milioane lei in proiecte care asigura extinderea capacitatilor de productie, diversificarea afacerilor si dezvoltarea durabila. In continuare, Grupul va finanta cu prioritate proiectele care accelereaza componenta de durabilitate, care cresc competitivitatea si ofera plus valoare socio-economica.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
CDS
leviatan
rigips
concelex
siniat
konsent
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
ness project
strabag nivel 1
quadratum
viarom
Ubitech
noark
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander