Agenda Constructiilor
Duminica, 02 Aprilie 2023
Abonare reviste
Home
Connectivity Ecosystem, o noua abordare integrata in domeniul „smart home” Imprimare Email
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 06 Aug 2020 05:44
Alianta dintre Schneider Electric, Somfy si Danfoss, promovata sub numele Connectivity Ecosystem, s-a extins prin includerea in structura sa a bine cunoscutului furnizor international de sisteme de acces Assa Abloy, in acest fel fiind consolidata capacitatea grupului de companii de a oferi cele mai bune solutii tehnologice pentru sectorul rezidential si domeniul HORECA. In contextul actual, in care se pune un accent tot mai puternic pe digitalizare, Internet of Things, interconectivitate etc., alianta ofera beneficiarilor solutii sigure, simple si perfect integrate, reunite intr-o oferta cu o valoarea adaugata mare, perfect adaptata cerintelor moderne de sustenabilitate. Prin agregarea experientei celor patru corporatii de talie mondiala, sunt dezvoltate sisteme care au capacitatea de a duce conectivitatea la nivelul urmator - conditie esentiala pentru adaptarea rapida la noua paradigma, instalata odata cu cea de-a patra revolutie industriala.
 
Spatii flexibile si sustenabile pentru viitor
Caracteristica esentiala a solutiilor promovate de alianta este constituita de interoperabilitate atat in ceea ce priveste produsele, cat si aplicatiile, fapt ce ofera utilizatorilor experiente complete si interesante, asigurand un echilibru intre optimizarea costurilor operationale si functionarea sistemelor de management energetic. Aportul pe care Assa Abloy il are in cadrul grupului este esential, avand in vedere ca, la categoria vizata de aplicatii, produsele grupului suedez sunt primele cu care utilizatorii intra in contact, la venire si cele din urma pe care le acceseaza, la plecare. In contextul dat de pandemia Covid-19, solutiile integrate promovate de Connectivity Ecosystem permit persoanelor adaptarea facila la noile exigente legate de igiena. Practic, intr-o cladire inteligenta in care sistemele instalate lucreaza impreuna, zonele care necesita contactul nemijlocit sunt foarte putine, calitatea aerului este ridicata, iar mecanismele de eficientizare energetica functioneaza in mod optim. Membrii aliantei sunt de acord cu faptul ca actuala criza pandemica, desi nu a avut darul de a crea sistemele respective, le-a accelerat in mod dramatic implementarea, prin faptul ca au devenit prioritare pe listele de achizitii ale clientilor din intreaga lume. Astfel, beneficiarii au inceput sa acorde o atentie sporita nivelului de dotare tehnologica a spatiilor de locuire sau relaxare, verificand daca tipul de iluminare este cel corect, sistemele HVAC functioneaza la parametrii doriti, conexiunile la interent sunt rapide si stabile. Toate acestea i-au determinat pe reprezentantii firmelor din grup sa puna un accent tot mai mare pe dezvoltarea produselor ce ofera avantajul comenzii la distanta si incurajeaza noul stil digital de viata. Colaborarea intr-un asemenea context este considerata obligatorie, fiind cea mai buna cale de a construi spatii flexibile si sustenabile pentru viitor.
 
Incinte inteligente si 100% controlabile, prin intermediul tehnologiilor moderne
Cei patru parteneri din cadrul Connectivity Ecosystem au furnizat experienta pe care au acumulat-o de-a lungul timpului in propriile lor domenii de activitate, precum si toate datele relevante detinute pentru a oferi clientilor un ambient confortabil si sigur, prin schimbarea modalitatilor clasice de operare a unor dispozitive uzuale, cum ar fi manerele de usi, panourile de comanda si control, sistemele de securitate ale usilor de exterior etc. Dintre inovatiile cele mai relevante se remarca: solutiile antimicrobiene avansate, constand in materiale de finisaj ce au capacitatea de a omori bacteriile existente in mod uzual pe butoanele de comutatoare; sistemele de control fara atingere ce folosesc dispozitive automate si motoare pentru actionarea rulourilor, jaluzelelor si usilor, interfete de interpretare a gesturilor, senzori etc.; metodele de limitare la maximum a contactului fizic la care accesul si interactiunea cu beneficiarul se realizeaza preponderent prin intermediul dispozitivelor mobile inteligente, cum ar fi smartphone, si mai putin cu ajutorul tastaturilor sau panourilor cu ecran sensibil la atingere; sistemele ultra-inteligente de control al accesului vizitatorilor, constand in dispozitive ce asigura numararea acestora si controlul temperaturii corporale in timp real sau care furnizeaza coduri unice de acces temporar; instalatiile ce au capacitatea de a imbunatati calitatea aerului din incinte, cum ar fi sistemele de automatizare instalate in structura tamplariei termoizolante. Pe scurt, conceptul care sta la baza aliantei este acela de a permite utilizatorului sa se bucure de o experienta net imbunatatita atunci cand isi petrece timpul in interior. Cei patru furnizori se afla in plin proces de dezvoltare a unui ecosistem deschis si masurabil care sa poata fi integrat cu succes in imobilele rezidentiale si cele din industria ospitalitatii, garantand transformarea spatiilor vizate in incinte inteligente si complet controlabile.
 
Wiser for KNX, un exemplu reprezentativ de sistem integrat
Un exemplu concret de solutie integrata este sistemul Wiser for KNX, complementar solutiilor existente din gama KNX destinate automatizarii locuintelor premium. Acesta permite utilizatorilor controlul complet al aplicatiilor casnice critice, la orice moment si din orice loc. Prin intermediul unui controler special, Wiser for KNX poate accesa fara efort, monitoriza si controla toate dispozitivele conectate KNX. In plus, serviciile aferente sunt net simplificate, la fel ca si demersul de adaugare a unor noi aplicatii IoT. Sistemul oferit de Connectivity Ecosystem este cel mai performant din gama solutiilor automate de umbrire, este echipat cu un motor sincron extrem de silentios, interconectat din punct de vedere al functionalitatii cu instalatia de iluminare si cu echipamentele HVAC. Acesta ofera feedback in timp real prin intermediul aplicatiei my Wiser, care permite inchiderea/deschiderea din afara locuintei. De asemenea, este cea mai buna solutie pe segmentul produselor de incalzire in pardoseala destinate aplicatiilor rezidentiale de lux echipate cu dispozitive de automatizare KNX. Pentru dezvoltatori, principalele avantaje oferite rezida in faptul ca reprezinta o solutie interoperabila, puternic orientata spre viitor, beneficiind de suport din partea retelelor locale de instalatori. In ceea ce-i priveste pe integratorii de sisteme, acestia beneficiaza de o instalare net simplificata si o integrare de tip plug-and-play, ce garanteaza stabilirea facila a limitelor, obtinerea unui raspuns rapid etc. In fine, utilizatorii finali au avantajul de a dispune de un sistem complet de automatizare a locuintei, ce include elemente de umbrire cu o functionare discreta si a caror stare poate fi sincronizata cu multiplele instalatii si sisteme din dotarea locuintei (supraveghere cu camera IP, masurare a consumului prin sisteme de management al energiei, control automat al surselor de iluminat, respectiv incalzire in pardoseala electrica sau pe baza de apa).
 
Automatizari complete pentru domeniul hotelier
In domeniul HORECA, grav afectat de pandemia Covid-19, toate solutiile adoptate de echipele manageriale in ultima perioada sunt calibrate pentru a raspunde noilor exigente in materie de siguranta sanitara, impuse pentru a limita riscurile de raspandire a maladiei. Astfel, au fost propuse aplicatii care imputernicesc vizitatorii pentru a accesa anumite zone, sisteme care limiteaza la maximum contactul cu diferite suprafete si garanteaza caracteristici optime de confort si calitate a aerului in camerele de hotel sau in spatiile comune, cum ar fi holurile si restaurantele. Solutiile incluse in Connectivity Ecosystem permit invitatilor sa foloseasca sisteme video de comanda si o serie de aplicatii speciale pentru control, dispozitive ultramoderne de acces, panouri si comutatoare cu finisaje antibacteriene, detectoare de miscare pentru activarea echipamentelor HVAC si instalatii pentru monitorizarea continua a temperaturii corporale. De asemenea, acest concept complex ofera o gama extinsa de solutii de comanda vocala sau prin intemerdiul gesturilor pentru a minimiza sau chiar elimina necesitatea contactului direct cu diferite suprafete ce prezinta un risc major de contaminare, precum si dispozitive pentru actionarea automata a usilor, controlul surselor de iluminat, instalatiilor de incalzire, ventilare si conditionare a aerului, sistemelor de producere a apei calde menajere si celor de purificare a apei potabile. Deja cateva lanturi hoteliere importante de pe mapamond, daca ar fi nominalizate numai Hyatt, Hilton sau Marriott, sunt in discutii avansate cu grupurile din componenta Connectivity Ecosystem pentru a integra solutii personalizate din oferta acestora in cadrul hotelurilor din portofoliul propriu.
 
Energia regenerabila, impulsionata de digitalizare
O alta latura extrem de importanta a activitatii aliantei este constituita de promovarea energiei regenerabile, in vederea atingerii tintelor europene incluse in strategia de eficientizare, ce are ca termen limita anul 2050. Practic, proportia de energie furnizata din resurse regenerabile va consemna un indice factorial de crestere de 2,5 pana la data mentionata anterior, urmand sa ocupe prima pozitie in topul resurselor. In contextul dat, intensificarea proceselor de electrificare si digitalizarea acestora vor avea o contributie decisiva in efortul de atingere a tintei respective si a tuturor celorlalte obiective de sustenabilitate. De aceea, procesele de reabilitare a sistemelor energetice vor trebui accelerate, iar pentru eficientizarea proceselor abordarea inteligenta va fi determinanta. Practic, actiunile de modernizare vor trebui completate cu dezvoltarea unor noi segmente care sa permite maximizarea avantajului digital si a impactului concret asupra rezultatului final. In tot acest complex, produsele integrate propuse de Connectivity Ecosystem vor capacita sistemele unei lumi in care electricitatea va avea un rol decisiv.
 
man and machineALLBIMhiltiVideoConfAC-iulTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
strabag nivel 1
viarom
BALTIC
BMI_Icopal
CDS
CELCO 2020
MAKITA
Ubitech
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
rigips
theda mar
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023