Agenda Constructiilor
Miercuri, 05 August 2020
Home - Stiri - Punct de vedere - FMS: Iluminatul si calitatea aerului, esentiale pentru lucrul intr-o cladire de birouri
FMS: Iluminatul si calitatea aerului, esentiale pentru lucrul intr-o cladire de birouri Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 04 Iun 2020 11:41
Multa lumina naturala, sisteme de iluminat inteligente, un confort termic mai bun si o calitate sporita a aerului din interior sunt trei aspecte cruciale ale imbunatatirii sanatatii si starii de bine a ocupantilor unei cladiri.
Chiar si in pandemie avem colegi care petrec timp in interiorul unei cladiri de birouri, iar impactul modului de proiectare si intretinere a sistemelor cladirii asupra sanatatii umane este bine documentat. Modul in care este constuit spatiul de birouri poate contribui la sanatatea ocupantilor si, de aici, la atragerea si retinerea chiriasilor pentru proprietarii de cladiri. 
In cladirile existente pot fi incorporate strategii de imbunatatire a standardelor, fie cu costuri reduse sau cu costuri ridicate, de la optimizarea calitatii aerului interior pana la sisteme de management al cladirii - building management system (BMS). 
Desigur exista beneficii pentru mediu care deriva din retehnologizarea cladirilor existente, inclusiv prin reducerea potentiala a emisiilor de gaze cu efect de sera.
In mod traditional, constructiile s-au concentrat asupra spatiului si a eficientei operationale care de multe ori a fost neglijata pentru a crea un mediu sanatos pentru ocupantii cladirii. Asa cum reiese din raportul World Green Building Council, „Sanatate, bunastare si productivitate in birouri”, din cheltuielile obisnuite de exploatare ale afacerilor, cheltuielile cu personalul reprezinta 90% din total, chiria si energia reprezentand 9%, respectiv 1%. Aceasta defalcare arata ca investitia in sistemele cladirii care sustin sanatatea, contribuie la atragerea chiriasilor intr-o cladire.
Datorita, in mare masura, intelegerii modului in care pot beneficia de facilitatile cladirilor, in ultimii ani au aparut pe piata doua sisteme de certificare care promoveaza sanatatea si bunastarea intr-o cladire. Standardul WELL Building si sistemul de certificare Fitwel ofera cadre complete pentru cladirile noi si dar si pentru cele vechi.
In 2016 s-au identificat trei caracteristici majore ale cladirilor care contribuie la wellbeing: calitatea aerului din interior, o iluminare mai buna si confort termic sporit. O privire atenta la primele  doua dezvaluie multe oportunitati de imbunatatire a cladirilor existente.
 
1. Calitatea aerului din interior
„Sindromul cladirii bolnave” este cauzat de o cladire sau un spatiu inchis cu o calitate a aerului slaba sau o iluminare slaba. Printre simptome se numara iritarea gatului, probleme respiratorii, probleme cu nasul, alergii, dureri de cap, dureri ale corpului, lipsa de concentrare si febra. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca pana la 64 de milioane de angajati sunt expusi riscului de a suferi de „sindromul cladirii bolnave”. 
Potrivit Comisiei pentru siguranta produselor de consum. aproximativ 30% din cladirile noi si retehnologizate au un o calitate slaba a aerului de interior (IAQ - internal air quality). Studiile din domeniu arata ca mai mult de 75% din timp, calitatea aerului slaba din interior este legata de sistemul HVAC.
Strategiile de HVAC eficiente si bine proiectate pot promova sanatatea si bunastarea intr-un spatiu existent, printr-o calitate mai buna a aerului din interior. Proiectele de constructii noi ar trebui sa investeasca intr-o mai buna proiectare a HVAC, inclusiv sisteme dedicate de aer exterior, ventilatie naturala, sisteme radiante, sisteme de ventilatie de deplasare, senzori IAQ si alte strategii care nu numai ca pot promova IAQ mai bune, dar si economisesc energie si asigura confort termic sporit. 
Provocarea este la cladirile existente care au sisteme vechi. Schimbarea filtrului HVAC este una dintre cele mai putin costisitoare modalitati de imbunatatire a calitatii aerului din interior, si una dintre cele mai usoare modificari pe care proprietarii si managerii cladirilor le pot face pentru a raspunde cerintelor ocupantilor pentru un mediu de lucru mai sanatos. 
Potrivit unui studiu realizat de Harvard in cladiri verzi, o calitate mai buna a aerului din interior poate creste productivitatea cu 11% per angajat pe an.
 
2. Sistemele de iluminat
Lumina este esentiala pentru perceptia culorii, formei si texturii. De asemenea, este foarte importanta pentru sanatatea umana, deoarece regleaza ciclul nostru de veghe (ritmul circadian). La locurile de munca, lumina zilei creste productivitatea si concentrarea. Desi proiectantii si inginerii au dezvoltat sisteme de iluminat electric care sunt corelate cu ritmul circadian, cel mai important aspect pentru sanatate este iluminatul natural si optimizarea fatadelor.
Ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru in interior si in majoritatea cladirilor existente, lumina zilei nu ofera suficienta iluminare care sa sustina ritmul circadian al ocupantilor. De aceea calibrarea si functionarea corecta a sistemelor de iluminat poate spori confortul vizual al ocupantilor si experientele utilizarii spatiilor cladirii. 
O strategie interactiva de management al iluminatului, nu numai ca ofera ocupantilor cladirii flexibilitatea de a controla luminile adaptat la nevoile lor, dar le da ocazia sa-si controleze mediul, ceea ce conduce la o satisfactie mai mare.
 
*** Autor: Lucian Anghel, Fondator si CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19VideoConfAC-iulTeraSteelAUTODESKallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
rigips
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
elmas 2017
Acvatot 2019
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
hilti
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AHK 2018
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere