Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Sustenabilitate - Alukonigstahl: 7 caracteristici ale unei case durabile - arhitectura eco-sustenabila
Alukonigstahl: 7 caracteristici ale unei case durabile - arhitectura eco-sustenabila
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 28 Feb 2022 06:03
Locuirea intr-o casa dezvoltata conform criteriilor de constructie ecologice afecteaza pozitiv starea de bine a oamenilor si protejeaza mediul, reducand consumul si poluarea. Reprezentantii companiei Alukonigstahl Romania, furnizorul profilelor Schuco si Jansen, explica in, continuare, care sunt caracteristicile care definesc o casa durabila?
"Stim ca fiecare activitate umana are un impact mai mult sau mai putin semnificativ asupra mediului: limitarea consecintelor actiunilor noastre este o problema centrala pentru societatea in care traim. Conceptul este foarte simplu: utilizarea resurselor disponibile in prezent nu trebuie sa compromita sansele de viata ale generatiilor viitoare. Scopul este mentinerea si, speram, imbunatatirea conditiilor planetei", spune reprezentantii companiei.
Prin programe de dezvoltare dedicate, se depun eforturi pentru a minimiza amprenta antropica, promovand cresterea bazata pe durabilitate. In acest sens, un domeniu care capata o mare importanta este cel al constructiilor verzi, care isi propune sa creeze structuri durabile. Construirea unei cladiri dupa metode traditionale de constructie presupune diverse interventii asupra contextului natural, atat in faza de constructie, cat si pentru intretinerea ei in timp, iar constructia verde reprezinta o alternativa mai putin invaziva, mai spun specialistii.
 
Cum sa construiesti o casa durabila
Arhitectura eco-sustenabila joaca un rol din ce in ce mai mare in sectorul constructiilor: normativele actuale cer acum proiectarea cladirilor nZEB (nearly Zero Energy Building), constructii care consuma foarte putina energie, obtinuta in principal din surse regenerabile. Aceste norme nu sacrifica confortul locuintei, dimpotriva: datorita tehnologiilor folosite si a performantelor inalte obtinute, locuirea intr-o locuinta durabila asigura starea de bine a rezidentilor si economii la consum. In continuare, sunt enumerate 7 caracteristici ale unei case durabile.
 
 
1. Plasarea in context si expunere
Potrivit datelor Alukonigstahl Romania, o cladire prietenoasa cu mediul trebuie construita in contextul potrivit: structura trebuie sa se integreze armonios in mediul inconjurator, fara a "desfigura" peisajul sau a compromite zonele naturale. Locul de constructie trebuie evaluat cu atentie, adaptand arhitectura lucrarii la particularitatile zonei. Un alt element care trebuie luat in considerare pentru amplasarea casei este expunerea. Pentru a reduce consumul de energie si a face camerele confortabile, casa ar trebui sa fie orientata spre sud pe aproximativ 30% din suprafata. In acest fel, iarna, puterea soarelui este folosita pentru incalzirea si iluminarea incaperilor, iar vara se evita supraincalzirea, prin utilizarea sistemelor de umbrire.
 
2. Materiale de constructie
Pentru a fi cu adevarat durabila, o cladire verde trebuie construita cu materiale adecvate, care, conform specialistilor, ar trebui sa fie naturale, reciclabile, cu impact redus asupra mediului si sigure pentru sanatatea oamenilor si a mediului. Reprezentantii Alukonigstahl recomanda utilizarea lemnului, pietrei, aluminiului, plutei si bambusului. De asemenea, este important sa se evalueze rezistenta si calitatea materialelor folosite, astfel incat acestea sa reziste in timp si sa nu necesite lucrari frecvente de intretinere sau inlocuire.
 
3. Izolatie termica
Pe langa materialele de constructie, un rol important in eficienta cladirii il au tehnologiile utilizate pentru limitarea pierderilor de caldura a locuintei. O casa durabila ar trebui sa fie calda iarna si racoroasa vara, fara a consuma prea multa energie. Izolarea termica a structurii este o solutie buna pentru a mentine temperatura dorita si a limita utilizarea incalzirii si a aerului conditionat.
 
 
4. Ferestre de calitate
Izolarea termica a casei vizeaza si deschiderile, care, conform expertilor de la Alukonigstahl, sunt cele mai "vulnerabile" puncte ale casei, prin care au loc cele mai mari pierderi de caldura. "Trebuie sa se foloseasca ferestre de calitate, care sa reziste in timp mentinand performante ridicate. Sistemele Schüco garanteaza performante excelente, sporesc eficienta energetica a cladirii, sunt rezistente la agentii atmosferici si la uzura si sunt realizate din materiale reciclabile. Sistemele din aluminiu sunt potrivite si pentru reamenajarea unei cladiri cu ferestre mari, deoarece sunt capabile sa mentina performante ridicate acordand o atentie deosebita confortului beneficiarilor si designului original", explica specialistii.
 
5. Energii regenerabile
Un alt factor care caracterizeaza o casa durabila este utilizarea energiei din surse regenerabile. De exemplu, prin instalarea unui sistem fotovoltaic se pot satisface nevoile energetice ale locuintei fara a polua, avand in vedere ca o cladire verde este gandita sa consume foarte putin. Sistemele inovatoare pot fi folosite si pentru incalzire si racire, profitand de sistemele de ventilatia naturala sau de folosind sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura, integrate in ferestre.
 
6. Automatizarea locuintei
Pentru respectarea criteriilor constructive ale cladirii verzi, reprezentantii Alukonigstahl recomanda echiparea unei locuinte prietenoase cu mediul cu sisteme moderne de automatizare a locuintei ajuta la reducerea consumului energetic si la limitarea risipei.
 
7. Spatiu verde
Nu in ultimul rand, zona verde este foarte importanta. "Ideal este sa ai un teren in care sa cresti produse verzi, dar in mediul urban este suficienta si o micro-gradina pe balcon sau o gradina verticala, poate cu plante care filtreaza si purifica aerul, pentru a crea o oaza de verdeata. Un colt verde ajuta la cresterea starii de bine si la reducerea stresului, si va permite sa creati o zona de relaxare chiar si in oras", mai arata reprezentantii Alukonigstahl Romania.
Acestia subliniaza, in incheiere, ca construirea unei case sustenabile de la zero nu este singura modalitate de a trai intr-un mediu verde: chiar si prin renovarea cladirilor si palatelor existente, urmand principiile constructiei ecologice, se pot obtine rezultate excelente. Prin reamenajarea cladirilor vechi, se evita consumul de teren pentru cladiri noi si se reduc emisiile poluante de la instalatiile mai vechi, scazand consumul de energie.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIMTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
leviatan
SSAB
noark
GEWISS
EURO BUILD
DRS
SIGM
strabag nivel 1
Acvatot 2019
Arduro
CDS
BogArt
konsent
MCA
theda mar
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
concelex
VEGO
AED
ELECTROGRUP
MAKITA
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<