Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Sustenabilitate - MMAP aloca 384 milioane de lei pentru renovarea a 400 de unitati scolare
MMAP aloca 384 milioane de lei pentru renovarea a 400 de unitati scolare
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 03 Dec 2020 06:58
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a lansat Programul privind cresterea eficientei energetice si gestionarea inteligenta a energiei in cladirile publice cu destinatie de unitati de invatamant, finantat din Fondul pentru Mediu. Prin acest program scolile si gradinitele din Romania pot fi izolate termic si eficientizate energetic. Programul beneficiaza de o alocare financiara de 384 milioane de lei, din Fondul de Mediu.
"Acesti bani ne permit sa eficientizam energetic peste 400 de scoli din Romania. Eficienta energetica a scolilor sau gradinitelor are dublu avantaj: pe de-o parte, se reduce consumul de energie si scad costurile cu utilitatile; pe de alta parte, sanatatea profesorilor si a elevilor este mult mai in siguranta datorita calitatii aerului din interior care poate stimula performanta elevului cu pana la 15%. Nu mai punem la socoteala ca din cele peste 7.000 de unitati de invatamant din tara, peste 25% au ca principala sursa de incalzire soba pe lemne. Acest fapt creaza o mare presiune pe paduri. Mi-as dori ca in maxim 3 ani sa nu mai avem in Romania scoli sau gradinite care sa fie incalzite cu sobe pe lemn", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Programul va finanta primariile cu 90% din valoarea acestor investitii pentru unitatile de invatamant, respectiv cu sume cuprinse intre 1,5 milioane de lei pentru localitatile cu pana la 5.000 de locuitori si 3 milioane de lei pentru cele cu mai mult de 5.000 de locuitori.
Activitatile concrete ce vor putea fi finantate prin program sunt lucrari de constructii si instalatii precum: lucrari de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a cladirii, a sistemului de incalzire/ furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si/ sau termice pentru consum propriu, lucrari de instalare/ reabilitare/ modernizare a sistemelor de climatizare si/ sau ventilare mecanica pentru asigurarea calitatii aerului interior, de reabilitare/  modernizare a instalatiilor de iluminat in cladiri, instalarea de sisteme de management energetic integrat pentru cladiri etc.
Potrivit unei comunicari MMAP, un astfel de proiect va produce o scadere a facturii la energie cu 45% - 65%, ceea ce inseamna ca la fiecare 1 euro investit in acest domeniu se economisesc 3 euro, deci eficienta energetica este una din cele mai rentabile metode de combatere a schimbarilor climatice.
Pentru a putea accesa finantarea, o Unitate Administrativ Teritoriala (UAT) trebuie sa aiba indeplinite obligatiile de plata a taxelor, impozitelor si amenzilor catre bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului pentru mediu, conform prevederilor legale in vigoare. De asemenea, trebuie sa asigure contributia proprie necesara implementarii proiectului.
***
Programul privind cresterea eficientei energetice si gestionarea inteligenta a energiei in cladirile publice cu destinatie de unitati de invatamant are drept scop imbunatatirea calitatii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin scaderea consumului anual de energie primara. Solicitanti eligibili sunt UAT-urile organizate la nivel de comuna, oras sau municipiu, inclusiv subdiviziunile municipiului Bucuresti.
Criteriile de eligibilitate vizeaza, printe altele, aspecte precum:
  • Cladirea/ ansamblul de cladiri pentru care se depune cerere de finantare nu a mai beneficiat de finantare publica in ultimii 5 ani inainte de data depunerii cererii de finantare si nu beneficiaza de fonduri publice din alte surse de finantare pentru aceleasi lucrari de interventie/ activitati aferente operatiunii care sunt realizate asupra aceleiasi infrastructuri/ aceluiasi segment de infrastructura, potrivit declaratiei pe propria raspundere din cererea de finantare;
  • Cladirea/ ansamblul de cladiri nu se incadreaza in clasa I de risc seismic, respectiv cladire cu risc ridicat de prabusire, sau in clasa II de risc seismic respectiv cladire care sub efectul cutremurului poate suferi degradari structurale majore;
  • Cladirea/ ansamblul de cladiri a/ au fost construite inainte de anul 2000;
  • Detine un document strategic relevant precum: un plan de actiune privind energia durabila, o strategie de reducere a emisiilor de CO2 sau o strategie locala/ judeteana in domeniul energiei.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLPLANCOVID-19AUTODESKelmas_1octVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
Acvatot 2019
rigips
CELCO 2020
hidroplasto
hilti
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
AHK 2018
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere