Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - RePowerEU: Din martie 2024 se infiinteaza noile ghisee unice de eficienta energetica
RePowerEU: Din martie 2024 se infiinteaza noile ghisee unice de eficienta energetica
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 21 Feb 2024 12:27
Noua componenta a PNRR, RePowerEU, prevede 2 reforme si 7 investitii. In acest articol, detaliem una dintre reforme – o masura cheie –  Infiintarea unor ghisee unice de informare (One Stop Shop – OSS) in scopul oferirii serviciilor de consiliere energetica in domeniul eficientei energetice si a productiei de energie din surse regenerabile pentru prosumatori.
O inovatie in serviciile publice? Nu chiar. Dar o abordare anti-birocratica, in slujba cetatenilor – un ghiseu unic de consiliere in domeniul eficientei energetice si al productiei de energie verde.
Succesul acestei abordari va incuraja utilizarea sa si in alte tipuri de servicii publice pentru care cetatenii sau persoanele juridice, in prezent, sunt plimbate de la o institutie la alta, timp indelungat, cu costuri diferite, administrative, financiare, de credibilitate a sectorului public in fata contribuabilului,
La finalul lunii decembrie 2023, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, a publicat, spre consultare publica, proiectul de ordonanta de urgenta pentru crearea acestor 42 de ghisee sau one-stop-shop-uri. Aceasta poate fi consultata aici.
Prevederi important de retinut din proiectul de OUG privind noile ghisee unice de eficienta energetica:
In vederea facilitarii accesului cetatenilor la programele de finantare si la informatii privind renovarea energetica a cladirilor si utilizarea energiei regenerabile in locuinte, se infiinteaza reteaua nationala de ghisee unice de eficienta energetica in scopul oferirii serviciilor de informare si consiliere energetica in domeniul eficientei energetice si a productiei de energie din surse regenerabil pentru prosumatori.
Reteaua nationala de ghisee unice este coordonata metodologic de Ministerul Dezvoltarii in ceea ce priveste eficienta energetica in cladiri, de ANRE  in privinta implementarii noilor instalatii de producere a energiei din surse regenerabile  si de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene in privinta implementarii investitiilor  I4 si I7 din cadrul Planului National de Rezilienta si Redresare.
GUEE – ghisee unice de eficienta energetica – se infiinteaza in cadrul consiliilor judetene / primariei generale a capitalei.
Celelalte autoritati ale administratiei publice locale au si ele dreptul, dar nu obligatia, de a infiinta acest tip de ghiseu.
Autoritatile administratiei publice locale pot organiza furnizarea acestui serviciu public in una din urmatoarele forme:
  • la nivel de unitate administrativ teritoriala sau subdiviziune a acesteia,
  • in cadrul unei asociatii de dezvoltare intercomunitare,
  • in parteneriat cu organizatii non guvernamentale din domeniul constructiilor si arhitecturii, pe baza de selectie de parteneri
Atributiile GUEE:
  • ofera prin intermediul site-urilor web ale autoritatilor publice sau la cerere la sediul acestora sau telefonic, un serviciu public de informare, consiliere si sprijin pentru proprietarii de locuinte individuale sau colective, pentru asociatii de proprietari sau de locatari, pentru chiriasi si pentru asocierile/comunitatile interesate pentru realizarea unor proiecte de eficienta energetica si/sau constructia de noi capacitati de producere de energie din surse regenerabile,
  • organizeaza si intretin o sectiune specifica pe site-ul autoritatii administratiei publice locale care cuprinde informatii privind programele de finantare finantate din fonduri europene referitoare la renovarea energetica a cladirilor, la implementarea proiectelor de instalatii de producere a energiei din surse regenerabile, bugetul de stat, precum si alte surse legal constituite, pasii necesari pentru renovarea unei locuinte, specialistii care au dreptul potrivit legii sa realizeze auditul energetic, expertiza tehnica, proiectarea de instalatii, proiectarea de arhitectura, proiectarea structurala,
  • pe baza inscrierii tuturor operatorilor economici interesati, ofera informatii privind firmele de constructii si/sau instalatii care pot realiza lucrari de renovare energetica sau montarea de instalatii de energie regenerabila,
  • transmit Ministerului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, trimestrial, informatii centralizate privind investitiile in renovare energetica realizate din fonduri publice sau private pentru care au fost realizate cereri de finantare sau au fost acordate autorizatii de construire, pentru monitorizarea atingerii tintelor nationale de reducere a consumului de energie. Formatul raportarilor se stabileste prin ordin al ministrului de resort.
  • Institutul National de Administratie, asigura formarea profesionala unitara a personalului care lucreaza in ghiseele unice de eficienta energetica pana la data de 20 martie 2024, utilizand finantarea alocata prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta in acest scop.
  • Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei semneaza contracte de finantare cu Consiliile Judetene si PMB pentru asigurarea echiparii cu computere si mobilier a ghiseelor unice si cu Institutul National de Administratie pentru finantarea formarii profesionale a personalului din ghiseele unice de informare.
Mai multe detalii despre cum vor sprijini angajatii acestor ghisee pe cetatenii beneficiari de vouchere pentru producere energie verde / reabilitare termica locuinte (investitii din PNRR), aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
noark
EDIT-Structural
rigips
Ubitech
MAKITA
viarom
leviatan
strabag nivel 1
quadratum
siniat
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
concelex
ness project

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander