Agenda Constructiilor
Sambata, 15 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - BNR mentine dobanda cheie la 7% si estimeaza o incetinire a scaderii ratei inflatiei
BNR mentine dobanda cheie la 7% si estimeaza o incetinire a scaderii ratei inflatiei
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 14 Mai 2024 13:47
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an. De asemenea, Banca Centrala a hotarat pastrarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6% pe an, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Deciziile BNR vizeaza readucerea durabila a ratei anuale a inflatiei in linie cu tinta stationara de 2,5% (+/-1%), inclusiv prin ancorarea anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. In contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor evolutii adverse.
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei a scazut in martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% in februarie, in principal ca urmare a incetinirii cresterii preturilor alimentelor, revenind astfel la nivelul de la finele anului trecut, in conditiile in care cresterile de dinamica consemnate pe ansamblul trimestrului I 2024 de preturile energiei electrice, combustibililor si produselor din tutun au fost contrabalansate ca impact de decelerarea inflatiei de baza si de descresterea dinamicii preturilor LFO (ale alimentelor).
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa se reduca in primele trei luni din acest an, dar mai lent decat in precedentele doua trimestre, coborand la 7,1% in martie, de la 8,4% in decembrie 2023.
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC - indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a scazut la 6,7% in martie 2024, de la 7% in luna decembrie 2023. Totodata, rata medie anuala a inflatiei IPC s a redus la 8,5% in martie 2024, de la 10,4% in decembrie 2023. La randul ei, rata medie anuala a inflatiei calculata pe baza IAPC a coborat in martie 2024 la 8,3%, de la 9,7% in decembrie 2023.
"Noile date statistice reconfirma comprimarea activitatii economice cu 0,5% in trimestrul IV 2023 fata de trimestrul precedent, dar si cresterea dinamicii anuale a acesteia la 3%, de la 1,9% in trimestrul III 2023. Potrivit noilor date, cresterea avansului in termeni anuali al PIB a fost sustinuta de toate componentele cererii interne, insa mai cu seama de formarea bruta de capital fix, a carei dinamica anuala de doua cifre s-a cvasi-dublat in acest trimestru, ajungand la 21,4%. Un aport semnificativ a fost adus si de consumul gospodariilor populatiei, care si-a reaccelerat cresterea fata de aceeasi perioada a anului trecut", au precizat reprezentantii BNR.
 
Importurile au crescut, in contextul contractiei exporturilor
Potrivit datelor Bancii Centrale, evolutia exportului net a redevenit puternic contractionista in ultimul trimestru din 2023, in conditiile in care variatia anuala a volumului importurilor de bunuri si servicii a crescut mult mai pronuntat, reintrand in teritoriul pozitiv si devansand-o astfel pe cea a volumului exporturilor. Drept urmare, deficitul balantei comerciale si cel de cont curent au inregistrat o crestere in termeni anuali in acest interval - dupa trei trimestre de comprimare -, ce a fost accentuata in cazul celui din urma de inrautatirea considerabila a soldului balantei veniturilor primare. Pe ansamblul intregului an, ambele deficite s-au diminuat insa vizibil in raport cu valorile atinse in 2022, ponderea in PIB a celui de cont curent reducandu-se la 7%, de la 9,2%.
BNR mai semnaleaza ca datele si analizele cele mai recente indica o crestere semnificativa a economiei in prima parte a anului 2024 in raport cu trimestrul IV 2023, implicand insa o scadere a dinamicii anuale a PIB in acest interval, in conditiile unor evolutii divergente la nivelul componentelor cererii agregate si al sectoarelor majore.
Astfel, in primele doua luni din acest an, dinamica anuala a vanzarilor cu amanuntul a consemnat un amplu salt, iar cea a vanzarilor auto-moto si-a incetinit scaderea in raport cu media trimestrului precedent. In schimb, productia industriala si-a prelungit contractia in termeni anuali pe ansamblul intervalului, desi s-a redresat usor in luna februarie, iar volumul lucrarilor de constructii a suferit un declin pronuntat fata de aceeasi perioada a anului anterior, dupa sase trimestre consecutive de crestere intr-un ritm de doua cifre. Totodata, dinamica anuala a importurilor de bunuri si servicii a continuat sa o devanseze pe cea a exporturilor, astfel incat deficitul comercial si-a accelerat usor cresterea in termeni anuali in ianuarie-februarie 2024, in timp ce deficitul de cont curent si-a temperat-o semnificativ, ca urmare a ameliorarii balantei veniturilor secundare, pe seama intrarilor de fonduri europene de natura contului curent.
 
Scadere semnificativa a ratei somajului, in martie
Pe piata muncii, noile date arata o incetinire pronuntata in februarie a cresterii lunare a efectivului salariatilor din economie, dar si o scadere semnificativa a ratei somajului BIM in martie, dupa mai multe trimestre de relativa stagnare la un nivel mediu de 5,6%. In acelasi timp, dinamica anuala de doua cifre a salariului brut nominal si-a prelungit ascensiunea in ianuarie-februarie 2024, iar cea a costului unitar cu forta de munca din industrie s-a redus doar usor fata de media trimestrului precedent, ramanand foarte ridicata. Totodata, potrivit sondajelor de specialitate, intentiile de angajare au crescut in aprilie pentru a treia luna consecutiv, in principal pe seama evolutiilor din comert si servicii, iar deficitul de forta de munca raportat de companii a continuat sa se mareasca, desi mai temperat si cu un aport major al sectorului constructii.
Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare au ramas stabile in aprilie, in timp ce randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat si-au accentuat ascensiunea - relativ in linie cu evolutiile din economiile avansate si din regiune - in contextul reconsiderarii de catre investitori a traiectoriei probabile a ratei dobanzii Fed, dar si ca urmare a intensificarii tensiunilor din Orientul Mijlociu, de natura sa afecteze apetitul global pentru risc. In aceasta conjunctura, cursul de schimb leu/euro a revenit in a doua parte a lunii aprilie si s-a stabilizat apoi pe palierul mai inalt pe care a urcat temporar in ianuarie.
Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat a continuat sa se reduca in martie 2024, dar vizibil mai temperat, ajungand la 4,7%, de la 4,9% in februarie, in conditiile in care noua descrestere relativ pronuntata de ritm consemnata in aceasta luna de componenta in valuta a fost insotita de accelerarea usoara a cresterii creditului in lei. Pe acest fond, ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat s-a marit la 68,9% in martie, de la 68,7% in februarie.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
viarom
EDIT-Structural
CDS
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
noark
concelex
Ubitech
siniat
MAKITA
konsent
ness project
quadratum
strabag nivel 1
leviatan
rigips
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
AICPS_30
top 500
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander