Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - CCR: 68 de spitale isi desfasoara activitatea in imobile construite inainte de 1900
CCR: 68 de spitale isi desfasoara activitatea in imobile construite inainte de 1900
Actualitatea interna Publicat de AG&F 18 Dec 2023 14:43
Majoritatea unitatilor sanitare spitalicesti functioneaza in cladiri construite in perioada 1900-1970, iar 68 de spitale isi desfasoara diversele activitati in imobile ridicate inainte de anul 1900, arata rezultatele unei evaluari realizate de Curtea de Conturi a Romaniei (CCR). Din cauza vechimii si structurii arhitecturale a cladirilor, multe dintre acestea nu mai corespund cerintelor impuse de normativele actuale. In plus, o mare parte dintre unitatile sanitare cu paturi nu detin autorizatie de prevenire si stingere a incendiilor, ceea ce reprezinta un factor major de risc, mai arata CCR.
Cu exceptia refunctionalizarii imobilului Spital Clinic de Urgenta Iasi pentru amenajarea Institutul Regional de Oncologie Iasi si a obiectivul de investitii "Construire Spital Orasenesc Mioveni (S+P+6E)", in reteaua spitaliceasca publica nu s-a construit nicio unitate sanitara cu paturi noua, in perioada 2014-2021.
"Desi managementul unitatilor sanitare, impreuna cu reprezentantii autoritatilor publice locale, au manifestat, in general, un real interes pentru asigurarea spatiilor si dotarilor adecvate, identificam faptul ca elementele fundamentale pentru desfasurarea in conditii optime a activitatilor medicale la majoritatea unitatilor sanitare nu sunt incluse intr-un program national si/sau regional de dezvoltare a infrastructurii spitalicesti. In perioada 2014-2021, la nivelul unitatilor sanitare spitalicesti publice au fost achitate sume semnificative pentru studii de prefezabilitate/ fezabilitate/ proiecte si alte studii aferente obiectivelor de investitii, dar care nu au fost puse in opera deoarece nu exista o politica/ strategie de investitii corelata cu studiile/ proiectele de realizat", subliniaza reprezentantii CCR.
Auditorii recomanda, printre altele, efectuarea unei analize pentru identificarea unor solutii aplicabile cladirilor cu vechime mare pentru reabilitari/ modernizari/ consolidari, iar sistemul de finantare sa se bazeze pe un plan de dezvoltare multianual agreat de toate autoritatile finantatoare.
***
Curtea de Conturi a Romaniei a efectuat o ampla evaluare a spitalelor din sistemul public national, avand ca obiectiv general urmarirea modului in care, in perioada 2014-2021, in unitatile sanitare cu paturi au fost asigurate resursele umane (personalul sanitar) precum si infrastructura specifica, din punctul de vedere al economicitatii, eficientei si eficientei. In acest sens, au fost efectuate actiuni de documentare la 310 unitati sanitare spitalicesti (31 unitati din reteaua proprie a altor ministere, 279 unitati aflate in coordonarea autoritatilor publice locale) si o actiune de audit al performantei la Ministerul Sanatatii. O sinteza a raportului de evaluare poate fi consultata aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Acvatot 2019
viarom
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
ness project
noark
quadratum
theda mar
siniat
Ubitech
EDIT-Structural
leviatan
concelex
CDS
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander