Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ASEBUSS: Cresterile de taxe si deficitul de personal, provocarile anului 2024
ASEBUSS: Cresterile de taxe si deficitul de personal, provocarile anului 2024
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 28 Dec 2023 12:07
Cresterile de taxe aduse de noile schimbari legislative si deficitul de candidati de pe piata muncii sunt principalele provocari cu care se confrunta managerii si antreprenorii din Romania, arata rezultatele sondajului ”Indicele de investitii al ASEBUSS”, o cercetare trimestriala care ofera o imagine complexa asupra climatului investitional din companiile din Romania. 
”Lipsa de predictibilitate in special in ceea ce priveste regimul fiscal si cresterile de taxe creeaza o stare de neliniste constanta in mediul de business actual. Managerii si antreprenorii romani sunt nevoiti sa taie din investitii ca sa acopere cresterile de taxe, pentru ca si-au dat seama ca nu pot renunta la o parte din personal sau sa reduca din beneficiile angajatilor, dupa ce in ultimii ani s-au chinuit foarte mult sa recruteze si sa retina angajatii in companie”, a declarat prof. Ovidiu Dimbean-Creta, rectorul ASEBUSS.
Doi din zece lideri romani considera ca volatilitatea pietei, scaderea puterii de cumparare si concurenta acerba sunt alte aspecte care le genereaza provocari in business, in timp ce 6% dintre respondenti au mentionat alte motive, precum finantarea, intarzierea platilor sau insolventele clientilor sau ale furnizorilor.
Legat de masurile pe care autoritatile ar trebui sa le adopte pentru a incuraja noile investitii sau pentru a reduce din obstacolele cu care se confrunta managerii si antreprenorii atunci cand vor sa investeasca, raspunsurile managerilor si antreprenorilor romani au variat de la reducerea taxarii pe munca la reducerea numarului de angajati de la stat, stabilitatea fiscala si reducerea birocratiei.
 
 
 
”Sunt trei masuri care ar putea fi luate in aceasta directie: 1. coerenta in adoptarea masurilor legislative (unele OG/HG intra in contradictie cu legile; in mod normal (conform Constitutiei) prevederile legale au intaietate in aplicare, insa in realitate nu se intampla asa); 2. incurajarea investitiilor printr-o modalitate de impozitare diferentiata (vezi sistemul din Marea Britanie); 3. Eliminarea taxelor salariale (in primul an de munca pentru angajatii noi - tinerii absolventi- care nu au mai lucrat niciodata; in primul an, majoritatea angajatilor nu sunt productivi, sunt in etapa in care isi dezvolta abilitati si competente, iar cei mai multi dintre ei nu stiu ce isi doresc”, a mentionat o absolventa ASEBUSS care a raspuns la chestionar.
In ceea ce priveste strategiile adoptate de companii pentru a se mentine competitive in contextul dezvoltarii tehnologiei, un procent de 59% dintre respondenti au mentionat ca se ocupa, in cadrul organizatiei, de dezvoltarea produselor sau a serviciilor inovatoare, iar 49% au declarat ca fac o actualizare constanta a infrastructurii IT. 
 
 
Pentru anul 2024, investitiile semnificative din domeniul tehnologiei se vor duce cu precadere catre domeniile securitate cibernetica (43% dintre respondenti mentionand acest domeniu ca prioritar) si inteligenta artificiala (41% dintre respondenti).
”Investitia in noile tehnologii si protejarea businessului de eventualele atacuri cibernetice nu mai sunt o alegere, ci o necesitate strategica pentru liderii din companii. Cea mai cautata abilitate a viitorului va fi, in opinia mea, capacitatea de sti sa lucrezi cu inteligenta artificiala in asa fel incat sa obtii rezultate mai bune decat daca ai lucra fara <robot> sau daca ai lasa <robotul> sa munceasca singur”, a adaugat prof. Ovidiu Dimbean-Creta, rectorul ASEBUSS.
Lansat in 2023, indicele de investitii al ASEBUSS este un studiu trimestrial realizat in randul absolventilor si studentilor scolii de afaceri, pentru a arata dinamica investitiilor realizate de manageri si de antreprenori si pentru a oferi o imagine complexa asupra climatului investitional din companiile din Romania. 
Sondajul a fost realizat in perioada 11  – 27 decembrie 2023 pe un esantion de aproximativ 90 de manageri si antreprenori care au absolvit sau care studiaza in prezent cursurile unui program de MBA oferit de scoala de afaceri ASEBUSS. Acestia activeaza in toate sectoarele de activitate si fac parte toate promotiile ASEBUSS de absolventi si studenti (1993 - 2023). Cei mai multi dintre respondenti (49%) lucreaza intr-o companie antreprenoriala romaneasca, in timp ce 36% ocupa roluri de conducere in multinationale.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
concelex
siniat
EDIT-Structural
CDS
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ness project
Acvatot 2019
theda mar
strabag nivel 1
Ubitech
rigips
leviatan
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander